Isolatie ramen met hoogrendementsglas: een slimme besparing

Ramen en deuren zijn een belangrijke verliespost als het op warmte en energie aankomt: 15% van het warmteverlies gebeurt via de beglazing, zelfs al gaat het om dubbel glas. Hoogrendementsglas isoleert tot drie maal beter dan standaard dubbel glas.

Daardoor daalt het warmteverlies drastisch in de winter, terwijl de hitte buiten blijft in de zomer. Wat is hoogrendementsglas nu precies? Welke soorten bestaan er? En hoe ziet het financiële plaatje eruit? U ontdekt het hier allemaal.

Factoren die isolatie ramen beïnvloeden

Wie het tochteffect van ramen wil beperken, houdt bij zijn aankoop van nieuwe ramen best rekening met de volgende elementen:

  • Raamkozijnen: Zorg ervoor dat je raamkozijnen luchtdicht en thermisch geïsoleerd zijn. Als dat niet het geval is, zou er wel eens water of koude lucht binnen kunnen dringen. Dat zou zonde zijn van de verwarming!
  • Beglazing: Wist je dat glas 4 tot 5 keer slechter isoleert dan een bakstenen muur? Daarom bestaat er tegenwoordig hoogrendementsglas om dat verlies te compenseren. Dubbele beglazing is niet meer voldoende. In vergelijking met enkel glas presteert HR-glas maar liefst 80% beter.Gelukkig zijn raamkozijnen en beglazing geen package deal. Het is ook mogelijk om alleen offertes aan te vragen voor nieuw glas. Hoera! Let wel op: niet alle houtsoorten kunnen de plaatsing van HR-glas aan. Kijk dus zeker na of het hout van je raamkozijnen stevig genoeg is. Profielen in aluminium en PVC ondervinden dat probleem niet. Twijfel je? Aan elke keuze zijn voordelen verbonden.

Gelukkig zijn raamkozijnen en beglazing geen package deal. Het is ook mogelijk om alleen offertes aan te vragen voor nieuw glas. Hoera! Let wel op: niet alle houtsoorten kunnen de plaatsing van HR-glas aan.

Kijk dus zeker na of het hout van je raamkozijnen stevig genoeg is. Profielen in aluminium en PVC ondervinden dat probleem niet. Twijfel je? Aan elke keuze zijn voordelen verbonden.

Laat je adviseren door een vakman

Besparen met extra isolatie dankzij nieuwe ramen

Wie nieuwe ramen en deuren laat steken, merkt onmiddellijk een verschil in zijn energiefactuur. Het verbruik van je verwarmingsketel is namelijk sterk afhankelijk van de isolatie van je huis.

Wil je de isolatiewaarde van je woning verhogen? Dan is het een goed idee om geld te investeren in nieuw glaswerk. Een stevig bedrag , maar dat haal je er zo weer uit!

Om de terugverdientijd van hoogrendementsglas te berekenen, zijn er allerlei betrouwbare calculators te vinden die je daarbij helpen. Al wie verwarmt op glas kan na 10 à 12 jaar zijn geld terugverdiend hebben.

Ook de Vlaamse overheid moedigt het plaatsen van nieuwe ramen sterk aan. Bekijk zeker de voorwaarden om te weten te komen of je kans maakt op een premie.

Bespaar met je nieuwe ramen

Wat maakt hoogrendementsglas zo speciaal?

Wat maakt hoogrendementsglas – of HR-glas – nu zo speciaal? Tussen de 2 of 3 glasbladen bevindt zich een dunne laag lucht of gas, die de isolatiewaarde sterk verbetert. Het geheel wordt afgewerkt met een speciale coating die nog minder warmte doorlaat.

Deze samenstelling zorgt voor een waslijst aan voordelen: minder warmteverlies, een lager energieverbruik en dus een lagere energiefactuur.

Bovendien is het gewoon veel aangenamer wonen in een huis waar de beglazing en het raamwerk de koude, de wind en het lawaai buiten houden.

Wanneer men nieuwe beglazing plaatst, opteert men er vaak voor om ook het raamwerk te vervangen.

De huidige frames helpen niet alleen bij het isoleren, maar zijn ook een pak veiliger dan oud, versleten raamwerk. Zo slaat u twee vliegen in één klap!

Plaats hoogrendementsglas

Soorten hoogrendementsglas

Eigenlijk bestaan er 4 soorten hoogrendementsbeglazing: HR, HR+, HR++ en HR+++. HR-glas is de basisvariant en bestaat uit 2 glasbladen, waarvan één een metalen coating heeft, met daartussen droge lucht.

De U-waarde, die aangeeft hoeveel warmte het glas doorlaat, schommelt tussen 1,2 en 1,6.

Bij HR+-glas is de laag droge lucht vaak iets dikker en gebruikt men een andere coating die de warmte nog beter binnen houdt. De U-waarde ligt rond de 1,1. De derde variant, HR++-glas, gebruikt geen droge lucht maar argon- of kryptongas.

Samen met de dubbele metalen coating zorgt dit voor een uitstekende isolatieprestatie, namelijk een U-waarde van 1 tot zelfs 0,9.

Wilt u nog een stap verder gaan? Dan is er HR+++ of driedubbel glas. De coating, het isolerende argon- of kryptongas en het extra glasblad zorgen ervoor dat de U-waarde rond de 0,6 W/m²K schommelt.

Ter vergelijking: gewoon dubbel glas heeft een U-waarde van 2,8 W/m²K.

Soort beglazingSpouwvullingU-waarde (W/m²K)
Enkel glas/5,8
Dubbel glas (standaard)Droge lucht2,8-2,9
HRDroge lucht + coating1,2-1,6
HR+Droge lucht + dubbele coating1,1
HR++Argon of Krypton + dubbele coating0,9-1
HR+++ (driedubbel glas)Dubbele spouw met Argon of Krypton + dubbele coating0,4-0,8

Premies en prijs hoogrendementsglas

Waarom kiezen voor hoogrendementsglas?

Hoogrendementsglas is dus een must voor een energiezuinig en milieuvriendelijk huis. De overheid stimuleert het plaatsen van hoogrendementsglas met maar liefst 4 premies. De belangrijkste premie verkrijgt u via de netbheerder – Infrax of Eandis – en bedraagt € 10 per m².

Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Daarnaast komt u in aanmerking voor een Renovatie- en/of Verbeteringspremie en de Totaalrenovatiebonus.

Om deze premies binnen te halen moet de beglazing wel een U-waarde van 1,1 W/m²K halen. HR+ glas is dus het minimum. Vanaf € 75 per m² heeft u al hoogrendementsglas.

De prijs loopt sterk op als u een betere isolatiewaarde wilt, maar de jaarlijkse besparing groeit wel mee:

Soort beglazingPrijs (per m²)Besparing (per jaar)
HR+€ 75-85 € 180-220
HR++€ 85-95€ 230-250
HR+++€ 150-185€ 280-300

Ontvang een prijs op maat

Hoogrendementsglas loont hoe dan ook de moeite. Een gemiddeld gezin bespaart tussen € 200 en € 300 met nieuwe beglazing. Daardoor heeft u de investering normaal gezien binnen 6 à 7 jaar terugverdiend.

Bent u overtuigd? Vraag dan hier vrijblijvend offertes van ervaren raaminstallateurs uit uw buurt aan.

Beste periode voor plaatsing nieuwe ramen

De lente- en zomermaanden zijn vanzelfsprekend de beste periode om nieuwe ramen te plaatsen. Het is uiteraard meer leefbaar om bij warme temperaturen (volgens Belgische schaal) zonder ramen te zitten dan tijdens de winter. Vergeet daarbij niet om goed op tijd een aannemer te contacteren en een offerte aan te vragen. Twee seizoenen op voorhand rekenen, is zeker geen overbodige luxe. De ramen die je nodig hebt, moeten namelijk nog op maat gesneden worden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar wilt u hoogrendmentsglas plaatsen?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.