Wat is S-peil?

S-peil is een meetinstrument voor de energie-efficiëntie van de schil van een gebouw in Vlaanderen. Het drukt de energieprestatie van de gebouwschil uit, inclusief zowel winsten als verliezen, als één getal.

Hoe lager het S-peil, hoe beter de energie-efficiëntie van het gebouw. Het S-peil wordt berekend met behulp van de EPB-software en is van toepassing op nieuwe wooneenheden vanaf 1 januari 2018.

De VEKA heeft sinds 2022 een compensatiemaatregel geïntroduceerd, waardoor de bouwer de aanscherping van de S-peil eis kan compenseren door een lager E-peil te behalen.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Waar staat het S-peil voor?

Het S-peil staat voor het schilpeil en is een maat voor de energieprestatie van de gebouwschil van een woning of gebouw in Vlaanderen. Het geeft aan hoe goed de gebouwschil isoleert en hoe luchtdicht deze is.

Hoe lager het S-peil, hoe energiezuiniger de woning of het gebouw is. Het S-peil is dus een aanvulling op het E-peil, dat de globale energieprestatie van een gebouw weergeeft

E-peil vs. S-peil

Het E-peil en het S-peil zijn beide belangrijke dingen waarmee we meten hoe goed een gebouw omgaat met energie, maar ze kijken naar verschillende dingen.

Het E-peil geeft een algemene indruk van hoe goed een gebouw presteert op het gebied van energiegebruik.

Het houdt rekening met allerlei dingen, zoals hoe goed het geïsoleerd is, of er lucht ontsnapt, hoe compact het is, hoe het is gebouwd ten opzichte van de zon, en zelfs hoe de ventilatie is geregeld.

Vroeger moest een gebouw een E-peil van E-40 hebben, maar sinds 2021 moet het nog beter zijn, bijna energieneutraal met E-30.

Aan de andere kant kijkt het S-peil specifiek naar de energie-efficiëntie van de buitenkant van een gebouw. Het let op dingen zoals hoe goed het dak, de muren, ramen, deuren en vloer geïsoleerd zijn.

Het wordt beïnvloed door factoren zoals het type isolatiemateriaal, hoe luchtdicht het is, de vorm en grootte van het gebouw, hoe het is gericht ten opzichte van de zon, het soort ramen, en of het gebouw te warm wordt.

Meer info en advies nodig?

Hoeveel moet het S-peil zijn?

Sinds 1 januari 2018 zijn er regels voor het S-peil van toepassing op nieuwe woningen in België. In het begin moesten huizen voldoen aan het strengere S-peil van S31. Maar vanaf 1 januari 2022 is de norm nog strenger geworden.

Als je na die datum een vergunning aanvraagt om een nieuw huis te bouwen, moet het S-peil S28 of lager zijn.

Het doel is om het S-peil zo laag mogelijk te houden, want hoe lager het S-peil, hoe beter de energieprestatie van het huis. 

Het behalen van een lager S-peil is nu een belangrijke factor bij het bouwen van nieuwe huizen in België.

Wat gebeurt er als je niet aan de S-peil norm voldoet?

Als een gebouw niet aan de S-peilnorm voldoet, kan het nog steeds in overeenstemming zijn met de regels voor energieprestatie (EPB) door een lager E-peil te behalen.

Maar als een gebouw niet voldoet aan zowel de S-peil- als de E-peilnorm, kan dit leiden tot extra kosten in de vorm van boetes.

Met andere woorden, het is belangrijk om zowel het S-peil als het E-peil op orde te hebben om extra kosten te vermijden en te voldoen aan de regelgeving.

Spouwmuurisolatie

Hoe wordt het S-peil berekend in België? 

Om het S-peil van een huis te bepalen, wordt de energiebehoefte voor verwarming en koeling gedeeld door de equivalente oppervlakte van het huis.

Dit houdt rekening met zaken zoals warmteverliezen en -winsten door de buitenkant van het gebouw. 

Het resultaat, uitgedrukt als kWh/m² equivalent boloppervlak, geeft het S-peil. Een lager S-peil betekent dat de buitenkant van het gebouw efficiënter is.

Het berekenen van het S-peil is gespecialiseerd werk en wordt vaak gedaan door EPB-rapporteurs om te zorgen dat het huis voldoet aan de energieprestatienormen.

Krijg advies op maat van jouw woning

Is het gemakkelijk om het S-peil te verlagen?

Het verminderen van het S-peil van een huis is geen simpele taak. Je moet grondig nadenken over het ontwerp, kiezen voor hoogwaardige isolatie, zorgen voor goede luchtdichtheid en slimme keuzes maken bij het selecteren van bouwmaterialen.

Om te voldoen aan de norm voor energie-efficiëntie en lokale bouwvoorschriften, is het essentieel om samen te werken met deskundige professionals, zoals architecten en EPB-rapporteurs.

Deze experts helpen ervoor te zorgen dat jouw huis aan de vastgestelde normen voldoet en energiezuinig is volgens de geldende regelgeving.

Hoe verlagen? Tips

Om het S-peil van je nieuwe woning te verlagen, zijn er diverse punten om rekening mee te houden:

  1.  Zorg voor een goede warmte-isolatie in je huis: kies voor een dikke laag isolatiemateriaal van hoge kwaliteit met uitstekende isolerende eigenschappen.
  2. Voorkom koude plekken: zorg ervoor dat de isolatie naadloos aansluit om koudebruggen te vermijden, vooral rond ramen, deuren en het dak.
  3. Houd de lucht binnen: verbeter de dichtheid van je huis door goed passende isolatie te gebruiken en goed geïsoleerde ramen en deuren te installeren.
  4. Ga voor een compact ontwerp: een compacte indeling van het huis is beter dan een ontwerp met veel uitstekende delen, omdat rare vormen meer warmteverlies betekenen, en dat kan leiden tot een hoger S-peil.
  5. Beheers zon en schaduw: gebruik automatische zonwering of overkappingen die schaduw bieden om het S-peil te verbeteren.
  6. Wees slim met glas: let op de richting en grootte van ramen en glazen deuren om te voorkomen dat het te warm wordt op zonnige dagen en om het ‘serre-effect’ te vermijden.

Wat zijn de voordelen van een laag S-peil in 2024?

Een laag S-peil in 2024 is uitstekend nieuws voor nieuwe huizen in Vlaanderen. Het S-peil geeft aan hoe efficiënt een huis de temperatuur reguleert, wat betekent dat het minder energie verbruikt. En dat brengt aanzienlijke voordelen met zich mee!

Om te beginnen betekent een lager S-peil lagere kosten voor verwarming en koeling. Dus, als je erin woont, zul je merken dat je energierekening aanzienlijk lager uitvalt. Dat is goed nieuws voor je portemonnee.

Bovendien maakt een laag S-peil je huis aantrekkelijker voor mensen die een huis willen kopen of huren.

Een energiezuinig huis is in trek omdat het niet alleen comfortabel is, maar ook lagere maandelijkse kosten met zich meebrengt. Dit kan zelfs de waarde van je huis verhogen.

En alsof dat nog niet genoeg is, kan een laag S-peil ervoor zorgen dat je huis voldoet aan bepaalde normen.

Hierdoor komen mogelijk voordelen en regelingen beschikbaar waar je als huiseigenaar van kunt profiteren.

Het voldoen aan deze energienormen is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen financiële en huisvestingsnormen.

Voorzetwand isolatie

Isoleer je woning voor het duurder wordt! Vergelijk offertes!

Wil je je huis isoleren en profiteren van lagere energiekosten voordat de prijzen stijgen? Ontdek de voordelen van isolatie en vergelijk eenvoudig offertes met behulp van onderstaand formulier.

Door nu actie te ondernemen verhoog je niet alleen het comfort van je huis, maar bescherm je jezelf ook tegen toekomstige kostenstijgingen.

Stap in de energie-efficiëntie van je huis en geniet van een duurzame en kosteneffectieve leefomgeving.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.