Glaswol spouwmuurisolatie: is glaswol een goede isolator voor je spouwmuren?

Glaswol spouwmuurisolatie, dat gemaakt is van een combinatie van gerecycled glas en zand, is een isolatiemateriaal dat veel gekozen wordt vanwege de indrukwekkende isolerende eigenschappen. De keuze van het juiste isolatiemateriaal voor je spouwmuren is echter essentieel en vereist een grondige afweging. Wat is de verhouding tussen glaswol en andere opties, zoals steenwol of EPS-parels? In dit artikel gaan we dieper in op deze vragen en onderzoeken we welk materiaal het beste is voor jouw specifieke situatie.

Vraag advies en vergelijk offertes

Wat is glaswol spouwmuurisolatie?

Glaswol spouwmuurisolatie houdt in dat glaswol wordt gebruikt als isolatiemateriaal om de spouwmuur van een gebouw te isoleren.

Het is een isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van zand en gerecycled glas, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is. Het wordt meestal gebruikt in de vorm van inblaaswol, die eruitziet als witte katoenen pluisjes.

Glaswol spouwmuurisolatie

Isolatie waarde (HR++)

Een belangrijke eigenschap bij het kiezen van isolatiemateriaal voor je huis is de isolatiewaarde, vaak aangeduid als het HR++ label.

De aanduiding HR++ geeft aan hoe efficiënt het isolatiemateriaal warmteverlies kan voorkomen. In het geval van glaswol voor spouwmuurisolatie zijn er verschillende soorten beschikbaar, elk met een eigen isolatiewaarde, variërend van HR+ tot HR++.

Hoeveel bespaar je op energiekosten?

Investeren in spouwmuurisolatie met glaswol levert grote energiebesparingen op, die sterk verschillen naargelang het type woning.

Vrijstaande woningen kunnen een gemiddelde vermindering van 22% tot 25% van het energieverbruik verwachten, rijtjeshuizen in het midden profiteren meestal van besparingen rond 10% tot 12% en hoekhuizen kunnen een besparing tussen 20% en 22% verwachten.

Doorgaans heeft de investering een korte terugverdientijd, vaak binnen 3 – 5 jaar, waardoor het financieel aantrekkelijk is.

Wanneer de energieprijzen stijgen, versnellen de besparingen bovendien nog verder, aangezien isolatie warmteverliezen minimaliseert en lagere energiekosten blijft opleveren, met als resultaat een duurzamere en comfortabelere leefomgeving.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Kosten glaswol spouwmuurisolatie [Prijs]

De kostprijs van spouwmuurisolatie met glaswolvlokken hangt af van verschillende factoren, zoals de oppervlakte van je woning en de dikte van de spouwmuur.

Doorgaans ligt de gemiddelde prijs van spouwmuurisolatie met glaswol tussen de € 15 en € 20 per m². Deze prijs kan echter stijgen bij grotere projecten.

Toch blijkt glaswol, ondanks de initiële kosten, een rendabele investering te zijn vanwege de aanzienlijke energiebesparingen op de lange termijn.

Om de kosten nauwkeurig in te schatten, is het aan te raden om prijsoffertes op maat aan te vragen bij een dienstverlener.

Voordelen en nadelen van spouwmuur isoleren met Knauf Supafil glaswol

Het isoleren van een spouwmuur met Knauf Supafil glaswol biedt jou als huiseigenaar verschillende voordelen en nadelen die het overwegen waard zijn bij het maken van de juiste keuze voor jouw isolatiebehoeften.

Voordelen

  1. Snelle installatie: de snelle installatie van Knauf Supafil glaswol is een groot pluspunt voor jou. Het kan vaak in één dag worden geïnstalleerd, waardoor je snel kunt profiteren van de voordelen van verbeterde energie-efficiëntie in je huis.
  2. Esthetiek: het zal je deugd doen te weten dat het uiterlijk van de gevel van je huis onveranderd blijft na de installatie van Knauf Supafil glaswol. Het uiterlijk van je huis hoeft niet ingrijpend te worden veranderd, waardoor de esthetiek behouden blijft.
  3. Hoge isolatiewaarde: binnen de categorie minerale wol isolatiematerialen biedt Knauf Supafil glaswol uitstekende thermische isolatieprestaties. Hierdoor wordt warmteverlies geminimaliseerd en kan de energie-efficiëntie van je woning aanzienlijk worden verbeterd.
  4. Brandveilig en vochtafstotend: met het oog op jouw gemoedsrust is het goed om te weten dat Knauf Supafil onbrandbaar en vochtbestendig is. Zo draagt het bij tot de veiligheid en duurzaamheid van je woning en vermindert het de risico’s in geval van brand- en vochtschade.

Nadelen

  1. Isolatiewaarde in vergelijking met andere materialen: hoewel Knauf Supafil glaswol een goede isolatiewaarde heeft, is deze vergelijkbaar met materialen zoals EPS-parels en lager dan die van PU-schuim. Als een maximale isolatiewaarde de belangrijkste overweging is, zijn er wellicht efficiëntere isolatiematerialen verkrijgbaar.
  2. Verzakking: glaswolisolatie, inclusief Knauf Supafil, staat bekend om het risico op doorzakken van het materiaal na verloop van tijd. Als het materiaal niet correct wordt geïnstalleerd of als de omstandigheden niet optimaal zijn, kan dit leiden tot verminderde isolatieprestaties.

Vind isolatiewerkers en ontvang gratis offertes

Hoe een spouwmuur opvullen met glaswol?

Met een speciaal apparaat worden vervolgens glaswolvlokken van onder naar boven in de spouwmuur geblazen. Om koudebruggen te voorkomen, moet de spouw volledig gevuld zijn.

Er zijn enkele zaken waarmee rekening moet worden gehouden:

  • De spouw moet minimaal breed zijn om er voldoende glaswol in te kunnen blazen.
  • De toestand van de spouwmuur is ook van belang; als de spouw vuil is, kan dit het inblaasproces bemoeilijken.
  • Controleer ook of er geen openingen zijn die in verbinding staan met de buren om problemen te voorkomen.

Dit alles benadrukt de meerwaarde van het inschakelen van een erkende isolatiespecialist.

glaswol spouwmuurisolatie prijs

Is je spouwmuur isoleren met glaswol de beste keuze?

Het is de moeite waard om te overwegen om je spouwmuur te isoleren met glaswol, gezien de vele voordelen die dit materiaal biedt.

Zo is glaswol brandwerend en heeft het een uitstekende thermische en akoestische isolatie. Toch is het essentieel om te weten dat de effectiviteit van glaswol afhangt van de dikte van je spouwmuur.

De spouw moet minstens 5 cm dik zijn om glaswolvlokken te kunnen gebruiken. Daarnaast is glaswol ook een milieuvriendelijke optie, omdat het wordt gemaakt van gerecycled glas.

Is glaswol dan de beste keuze voor jouw situatie? Dit is van meerdere factoren afhankelijk, zoals de dikte van je spouwmuur en je specifieke isolatiebehoeften. Daarom is het altijd aan te raden om professioneel advies in te winnen bij een erkend isolatiespecialist.

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten

Wens je meer informatie, professioneel advies en prijsoffertes te ontvangen over glaswol spouwmuurisolatie en isolatie-installatie voor jouw specifieke situatie? Onze experts begrijpen dat de juiste keuze van isolatiemateriaal en -installatie van groot belang is.

Vandaar dat we je de mogelijkheid bieden om gratis en vrijblijvend offertes en deskundig advies aan te vragen bij gespecialiseerde vakmensen via onderstaand formulier.

Zo kun je jezelf verder informeren, verschillende prijsopties vergelijken en uiteindelijk de beste oplossing vinden die perfect past bij jouw unieke behoeften en wensen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.