Spouwmuurisolatie verwijderen: waarom en wanneer nodig? 

Spouwmuurisolatie verwijderen kan nodig zijn om verschillende redenen. Isolatie is een belangrijk onderdeel van een duurzame woning en daarom is het ook nodig om spouwmuurisolatie in topconditie te houden. Waarom en wanneer je spouwmuurisolatie zou moeten verwijderen en vervangen lees je in dit artikel.

Ontvang gratis offertes op maat van jouw project

Hoelang blijft spouwmuurisolatie goed? 

Moderne spouwmuurisolatie gaat met gemak langer dan 60 jaar mee. Oude spouwmuurisolatie gaat daarentegen maar enkele tientallen jaren mee, afhankelijk van de kwaliteit van het isolatiemateriaal.

Als je een oudere woning hebt met spouwmuurisolatie kan je de kwaliteit van de isolatie laten nakijken en eventueel verwijderen en vervangen.

Als je nieuwe spouwmuurisolatie laat aanbrengen in een oudere woning, gaat die isolatie even lang mee als moderne spouwmuurisolatie. 

Isolatiemateriaal kiezen voor jouw isolatieproject

Wat kost spouwmuurisolatie verwijderen? 

Het verwijderen van spouwmuurisolatie kost gemiddeld 35 à 45 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Voor het verwijderen van nieuwe spouwmuurisolatie mag je rekenen op een gemiddelde prijs van 25 à 30 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

De kosten hangen natuurlijk af van het isolatiemateriaal, de oppervlakte, de moeilijkheidsgraad enzoverder. In onderstaande tabel staan alle richtprijzen per soort isolatiemateriaal.

Spouwmuurisolatie materiaalGemiddelde prijs per m² (excl. btw & incl. plaatsing)
Glaswol15 à 20 euro
EPS-korrels20 à 25 euro
PUR-schuim25 à 30 euro

De exacte prijs verschilt niet enkel afhankelijk van het materiaal en de woning, maar hangt ook af van de specialist. Vergelijk daarom altijd meerdere offertes en bespaar makkelijk kosten.

Vergelijk offertes en bespaar kosten

Waarom (verouderde) spouwmuurisolatie verwijderen? 

Renovatie van de buitenmuur van je woning is lang niet de enige reden waarom je de spouwmuurisolatie in jouw woning zou moeten vervangen. Oude spouwmuurisolatie kan vervangen worden door modernere isolatie of moet vervangen worden door schade of verwering.

1. Moderne isolatiematerialen hebben betere prestaties 

Eind jaren ’70 en begin jaren ’80 is men op grote schaal begonnen met spouwisolatie. De meest gebruikte materialen waren UF-schuim, kunststof parels en steenwol.

Dat waren indertijd heel goede producten, maar tegenwoordig beschikken we over andere isolatiematerialen met een hogere isolatiewaarde. Die materialen presteren op verschillende vlakken veel beter en besparen dus meer energie dan oudere materialen. 

2. Verweerde of ingezakte spouwmuurisolatie 

Isolatiematerialen verweren mettertijd en dat geldt vooral voor UF-schuim (pas op: niet te verwarren met PUR-schuim). UF-schuim kan na verloop van tijd beginnen te scheuren of te verpulveren, waardoor het zijn isolatiewaarde verliest en er koudebruggen kunnen ontstaan

Ingezakte spouwmuurisolatie is een ander vaak voorkomend probleem. Het isolatiemateriaal zakt in elkaar in de spouw. Dat zorgt voor plekken in de gevel die niet meer opgevuld zijn met isolatiemateriaal waardoor de isolatiewaarde daalt.

3. Renovatie 

Wanneer je oudere buitenmuur door verweer nood heeft aan renovatie of wanneer je een nieuwe buitenmuur wil plaatsen, zal de buitenmuur uitgebroken worden. Het oude isolatiemateriaal kan dan niet behouden worden.

4. Vochtproblemen 

Wanneer het isolatiemateriaal na het aanbrengen niet goed op zijn plaats blijft zitten, ontstaan er na verloop van tijd koudebruggen in de gevel.

Die koudebruggen kunnen op den duur leiden tot vocht- en schimmelplekken op de binnenmuur. De vochtplekken ontstaan omdat de vochtige lucht in de woning de neiging heeft om te condenseren op plaatsen waar de muur koud is. Dat zijn vooral plaatsen waar de spouwmuurisolatie onderbroken is.

Het probleem doet zich vooral voor bij minerale inblaasvlokken die zakken in de spouw door de zwaartekracht. UF-schuim dat sterk verpulverd of gescheurd is, kan ook zakken in de spouw. 

Spouwmuurisolatie verwijderen en vervangen door nieuwe isolatiemateriaal

Soorten verouderde isolatiematerialen uit de jaren 80 

Onderstaande spouwmuurisolatie materialen waren populair in de jaren ’80, maar zijn tegenwoordig verouderd en overtroffen door nieuwere isolatiematerialen met een hoger rendement: 

  • Ureumformaldehydeschuim (UF-schuim): tegenwoordig gebruikt men het verbeterde PUR-schuim.
  • Verlijmde EPS-korrels (witte piepschuim bolletjes): tegenwoordig gebruikt men grijze HR++ EPS-korrels die beter isoleren.
  • Minerale steenwolvlokken: tegenwoordig gebruikt men modernere HR++ glaswol. Dat isoleert niet alleen beter, maar is tevens makkelijker aan te brengen in de spouwmuur en blijft beter zitten.

Ontdek de oplossing voor jouw woning! Ontvang vrijblijvend advies van experten

Welke isolatiematerialen kan een specialist uit de spouwmuur verwijderen? 

In principe kunnen alle soorten spouwmuurisolatie verwijderd worden, op voorwaarde dat ze niet bevestigd zijn aan het binnenblad. Onder juiste omstandigheden kan een vakman EPS-korrels, UF-schuim en oude glaswol verwijderen.

Als er wollen matten tegen de gevel zijn aangeschroefd, kunnen die niet losgemaakt worden. In dat geval kan na-isoleren een oplossing bieden om een goede spouwmuurisolatie te hebben.

Tot slot moet de staat van de gevel, de voegen, de dakgoten en het dak gecontroleerd worden. De gevel moet de druk aankunnen die nodig is om de spouwmuurisolatie los te blazen.

UF-schuim verwijderen: moeilijker, maar niet onmogelijk 

Het verwijderen van isolatieschuim, zoals UF- of PUR-schuim is complexer dan het verwijderen van los isolatiemateriaal, maar het is niet onmogelijk. Er bestaan hiervoor speciale technieken waarbij het oude materiaal met een straalmiddel wordt verwijderd en daarna uit de spouw kan worden gezogen.

Het is echter niet altijd nodig om het UF-schuim volledig te verwijderen. Soms volstaat het om isolatie plaatselijk te repareren en wordt enkel een deel van het UF-schuim verwijderd en vervangen door nieuw isolatieschuim. Dat is goedkoper dan het volledig verwijderen van de spouwmuurisolatie.

Oude glaswol verwijderen 

Oude glaswol wordt verwijderd met behulp van een zuiginstallatie en een spouw sweep. Een vakman boort gaten in de gevel, waarna het oude isolatiemateriaal naar buiten wordt gezogen.

Na het schoonmaken van de spouwmuur, kan het nieuw isolatiemateriaal aangebracht worden in de spouwmuur.

Spouwmuur isolatie verwijderen

Wees zeker van een professionele verwijdering en krijg gratis advies op maat van jouw woning

Spouwmuurisolatie verwijderen [Stappenplan] 

Het verwijderen van spouwmuurisolatie laat je best over aan een gespecialiseerde vakman. Tijdens het na-isoleren van een reeds geïsoleerde spouwmuur volgt de vakman een aantal stappen.

Hoe het oude isolatiemateriaal verwijderd wordt, hangt af van het soort isolatiemateriaal.

Stap 1: haal de gevelstenen weg 

Een vakman zal altijd eerst een aantal stenen onderaan de gevel verwijderen en boort op strategische plekken gaten in de muur

Stap 2: verwijder de oude spouwmuurisolatie 

Het oude isolatiemateriaal wordt met een afzuiginstallatie uit de muur gezogen en opgevangen in bigbags

Stap 3: plaats de gevelstenen terug 

Nadat het oude isolatiemateriaal uit de muur is gehaald, plaatst de vakman de uitgehaalde stenen terug in de gevel.

Stap 4: voorzie de spouwmuur van nieuwe isolatie 

De spouw kan nu voorzien worden van nieuw isolatiemateriaal

Na verwijderen spouwmuurisolatie

Meer weten? Stel je vraag via het offerteformulier en krijg advies op maat 

Is de spouwmuurisolatie in jouw woning aan vervanging toe? Vul onderstaand offerteformulier in over het verwijderen van oude spouwmuurisolatie en het aanbrengen van nieuwe.

Ontvang gratis offertes en ontdek wat de beste oplossing is voor jouw spouwmuur. Vergelijk de prijzen en offertes van verschillende experten uit jouw buurt en bespaar kosten. 

Aangezien het verwijderen en aanbrengen van spouwmuurisolatie niet zo simpel is, brengt het inschakelen van een deskundig vakman een groot voordeel met zich mee.

Isolatie is een belangrijk onderdeel in jouw woning en goede isolatie bespaart ook veel kosten op jouw energiefactuur. De meerprijs die het inschakelen van een vakman met zich meebrengt, wordt dus op termijn terugbetaald door de lagere kosten op de energiefactuur.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.