Muurisolatie berekenen: hoe bepaal je de isolatiewaarde van een muur? Formules en besparingen

Muurisolatie is een eenvoudige, maar efficiënte manier om op je energiefactuur te besparen. Om in aanmerking te komen voor de Mijn VerbouwPremie van muurisolatie, is het onder andere belangrijk dat je aan de EPB-regelgeving voldoet. In dit artikel helpen we je om jouw muurisolatie te berekenen: met de juiste formules bepaal je snel de isolatiewaarde van je muren. Zo weet je of jouw wanden aan de EPB-maatregelen tegemoetkomen. Tot slot geven we weer hoeveel je kunt besparen met muurisolatie. Wil je meer info van specialisten? Vul ons offerteformulier in. 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Zelf muurisolatie berekenen met de juiste formules

Om de isolatiewaarde van je muren te kennen, zijn twee waarden belangrijk: de U-waarde en de R-waarde. 

De U-waarde of warmtedoorgangscoëfficiënt geeft weer hoe goed een totale constructie (bijvoorbeeld een muur, dak of vloer) geïsoleerd is. Hoe hoger de U-waarde, hoe meer warmte het bouwwerk doorlaat.

Een goed geïsoleerde constructie heeft met andere woorden een lage U-waarde: de isolatie zorgt ervoor dat weinig warmte uit je huis kan ontsnappen.

De R-waarde geeft de warmteweerstand van een isolatiemateriaal weer: het drukt uit hoe goed een bepaald materiaal de warmte kan binnenhouden.

Hoe hoger de R-waarde ligt, hoe beter de isolerende prestaties zijn. Het materiaal houdt meer warmte tegen. 

De U-waarde en R-waarde kan je zelf eenvoudig bepalen. Hieronder geven we de formules en een rekenvoorbeeld samen weer. Zo kan je zelf jouw muurisolatie berekenen. 

Muurisolatie

1. U-waarde of warmtedoorgangscoëfficiënt

De formule voor de berekening van de U-waarde ziet er als volgt uit:

U-waarde = λ-waarde / dikte isolatie. 

De λ-waarde (lambda-waarde) geeft weer hoe goed een specifiek materiaal isoleert. Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter de isolerende eigenschappen zijn. Dit getal deel je vervolgens door de dikte van de isolatie

Gelukkig hoef je de U-waarde van een muur in principe niet zelf te berekenen: de fabrikant van het materiaal kent de precieze waarde. Je kunt het getal altijd navragen. 

2. R-waarde of warmteweerstand

De formule voor de berekening van de R-waarde is:

R-waarde = dikte isolatie / λ-waarde. 

We maken het duidelijker aan de hand van een rekenvoorbeeld. Stel dat je een isolatiemateriaal met een dikte van 16 cm hebt aangebracht.

De lambda-waarde van de isolatie is 0,0032. Om de R-waarde te kennen, deel je de materiaaldikte 0,16 m door de λ-waarde 0,0032. Dit geeft 5 m²K/W als resultaat. 

De meeste constructies hebben meerdere lagen isolatiemateriaal. Tel de warmteweerstanden van de verschillende lagen op om de R-waarde van de volledige constructie te bekomen. 

Vergelijk prijzen en advies van meerdere specialisten

Besparing muurisolatie uitrekenen

Dankzij muurisolatie bespaar je heel wat energiekosten. Wat spouwmuurisolatie betreft, kan je rekenen op een jaarlijkse besparing van gemiddeld 2,50 tot 3 euro per vierkante meter. Per type woning verschilt dit bedrag: 

  • Vrijstaande woning (150 m²): 375 tot 450 euro per jaar. 
  • Halfopen bebouwing (100 m²): 250 tot 300 euro per jaar. 
  • Rijwoning (60 m²): 150 tot 180 euro per jaar. 
  • Appartement (25 m²): 62 tot 75 euro per jaar. 

Bovenstaande gemiddelden zijn het resultaat van de volgende formule

Jaarlijkse besparing spouwmuurisolatie = 2,50 tot 3 euro x aantal m² spouwmuurisolatie. 

Het rekenvoorbeeld voor een vrijstaande woning is: 2,50 à 3 euro x 150 m² = 375 tot 450 euro per jaar.

Als je de exacte besparing voor spouwmuurisolatie wil kennen, is het belangrijk dat je de volgende factoren in het achterhoofd houdt: 

  • Het type woning. Een grotere woning betekent niet alleen dat je meer kunt besparen, maar dat je ook meer betaalt voor de isolatie zelf en de stookkosten.  
  • De dikte van de spouw. Hoe dikker de spouw, hoe meer je isoleert en hoe meer je dus bespaart. Hou er rekening mee dat de kostprijs hoger ligt omdat je meer spouwmuurisolatie materiaal gebruikt. De prijs per centimeter ligt wel lager wanneer je een grotere hoeveelheid isolatiemateriaal koopt. De extra kosten verdien je met andere woorden snel terug. 
  • Het soort isolatiemateriaal. De kostprijs en de isolerende eigenschappen verschillen per type isolatiemateriaal. 
  • Type verwarming en energiekosten. Welke centrale verwarming je in huis hebt, bepaalt voor een groot deel hoeveel je jaarlijks met spouwmuurisolatie kunt besparen. Gebruik je een warmtepomp? Dan geniet je van een korte terugverdientijd van 2 jaar. Bij een cv-ketel op gas of mazout doe je er langer over om je investering terug te verdienen: 4 à 5 jaar. 

Maximale U-waarde: hoe dik moet muurisolatie zijn voor een premie?

Wil je kans maken op de Mijn VerbouwPremie voor een buitenmuur (binnenkant of buitenkant buitenmuur isoleren en spouwmuurisolatie)? Dan is het belangrijk dat je de EPB-regelgeving volgt: je muren mogen een maximale U-waarde van 0,24 m²K/W bezitten. 

Hoe dik je moet isoleren om aan deze voorwaarde te voldoen, hangt af van het type isolatiemateriaal: 

  • PIR/PUR: 10 cm. 
  • XPS: 14 cm. 
  • Minerale wol (glaswol of steenwol): 15 cm. 
  • Papiercellulose: 16 cm. 

Hoe beter de isolerende eigenschappen van een materiaal zijn, hoe minder dik een specialist moet isoleren om aan de EPB-eisen te voldoen. 

Meer info en advies nodig?

Ook interessant voor jou:

Wat zijn de kosten voor muren isoleren?

De kosten voor muurisolatie variëren gemiddeld van 15 tot 150 euro per vierkante meter. Dit bedrag is exclusief btw, maar wel inclusief de installatie.

Waarom is het isoleren van een enkelsteens muur belangrijk?

Door het isoleren van je enkelsteens muur kun je aanzienlijk besparen op energiekosten. Een geïsoleerde enkelsteens muur helpt je huis in de winter langer warm en in de zomer langer koel te houden. Bovendien verhoogt het isoleren van deze muur de waarde van je woning.

Tussenmuur isolatie

Meer weten? Stel je vraag via het offerteformulier en krijg advies op maat

Dagelijks ontsnapt 30% van de warmte in je woning door slecht geïsoleerde muren. Daarom is het verstandig om muurisolatie te laten installeren: je geniet van een aangenaam woonklimaat en bespaart bovendien op je energiekosten.

Via ons offerteformulier kom je in contact met meer isolatiespecialisten in jouw regio. Zij sturen je gratis en vrijblijvend offertes met advies en prijsvoorstellen op maat op.

Zo kan je meerdere tarieven vergelijken en de voordeligste optie voor jouw woning kiezen. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.