Muren isoleren prijs: kosten per vierkante meter en soort muurisolatie 

Muurisolatie verbetert het warmtecomfort in je huis en doet je fors besparen op je energiefactuur. Maar wat is de prijs voor het isoleren van muren? En van welke premies en andere financiële voordelen kan je genieten? In dit artikel geven we alle belangrijke info overzichtelijk weer. We bespreken ook de terugverdientijd van je investering en enkele prijsbepalende factoren. Meer weten? Vul ons offerteformulier in. 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Wat zijn de kosten voor muren isoleren per m2?

De prijs voor het isoleren van muren ligt gemiddeld tussen 15 en 150 euro per m2 exclusief btw en inclusief plaatsing. Meerdere factoren hebben een grote invloed op de prijs: de isolatiemethode, het isolatiemateriaal, de dikte, de isolatiewaarde, de afwerking… 

Wil je een exacte prijs kennen? Door ons offerteformulier in te vullen, kom je in contact met specialisten die je prijsvoorstellen opsturen. Zo kan je meerdere tarieven met elkaar vergelijken. 

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Prijzen per soort muurisolatie 

Er bestaan drie manieren om je muur te isoleren: spouwmuurisolatie, buitenmuurisolatie en binnenmuurisolatie. We bespreken ze hieronder en geven hun richtprijs per vierkante meter.  

1. Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie betekent dat de spouw (de open ruimte tussen de binnen- en buitenmuur) opgevuld wordt met isolatiemateriaal

Heeft je huis een spouwmuur en is die nog niet geïsoleerd? Dan kan je deze nog na-isoleren. Dit gebeurt door kleine gaatjes in het voegwerk te maken waardoor specialisten isolatiemateriaal spuiten. Daarna worden de gaatjes zorgvuldig dichtgemaakt. Vaak gekozen isolatiematerialen voor een spouwmuur zijn glaswol, EPS parels en PUR spouwmuurisolatie

Voor spouwmuurisolatie moeten dus geen grote breekwerken gebeuren. Zowel aan de binnen- als buitenkant behoudt de woning zijn uitzicht. 

Spouwmuurisolatie is de goedkoopste manier om te isoleren: de gemiddelde kosten liggen tussen de 15 en 30 euro per vierkante meter (exclusief btw). 

spouwmuurisolatie kosten

2. Buitenmuur isoleren langs buiten (gevelisolatie) 

Heeft je woning geen spouw? Of kan de spouw niet opgevuld worden omdat het te smal of vervuild is? Dan is het verstandig om je muur langs buiten te isoleren. Zo kan je een dikke isolatielaag aanbrengen en verlies je geen ruimte binnen. 

Bovendien kan je jouw gevel een totaal nieuwe uitstraling geven: na de isolatie van de buitenmuur moet er namelijk een nieuwe gevelbekleding aangebracht worden. Vaak kiezen mensen voor gevelbepleistering, maar ook andere afwerkingen zoals hout, bakstenen en steenstrips zijn een goede optie. 

Een buitenmuur langs buiten isoleren is de duurste soort muurisolatie: de prijs ligt gemiddeld tussen de 100 en 150 euro per vierkante meter (exclusief btw). 

buitenmuur isoleren langs buiten prijs

3. Buitenmuur isoleren van binnenuit  

Een buitenmuur langs binnen isoleren komt niet vaak voor: je verliest namelijk binnenruimte en je kunt al snel last hebben van koudebruggen. Bovendien moet je de woning na de isolatie opnieuw schilderen of behangen. Deze soort muurisolatie wordt enkel toegepast wanneer spouwmuurisolatie en isoleren langs de buitenmuur niet mogelijk zijn. 

Een buitenmuur van binnenuit isoleren, kan op drie verschillende manieren

  • Met een voorzetwand. Deskundigen plaatsen een houten of metalen rooster tegen de draagmuur. De ruimte tussen de muur en het rooster wordt vervolgens met isolatiemateriaal opgevuld. Tot slot krijgt de isolatie een afwerking met overschilderbare of behangbare gips- of spaanplaten. 
  • Met isolatieplaten. Deze methode is snel: de isolerende gips- of spaanplaten hebben namelijk al een isolatielaag. 
  • Met isolatieschuim. De specialist spuit isolatieschuim op de muur. 

De prijs voor een buitenmuur langs binnen isoleren is relatief laag: al vanaf 40 euro per vierkante meter is het mogelijk (exclusief btw). 

buitenmuur isoleren langs binnen isolatieschuim

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Prijsbepalende factoren 

Er zijn heel wat factoren die invloed hebben op de uiteindelijke prijs voor het isoleren van je muren. Daarom kunnen de kosten van muurisolatie aanzienlijk variëren afhankelijk van de keuzes die je maakt: welke isolatiemethode en -materialen gebruik je? Hoe groot is de oppervlakte die je van isolatie wil voorzien? Hoe dik is de isolatie? 

We bespreken alle factoren hieronder zodat je weloverwogen keuzes kunt maken. 

1. Totale oppervlakte van de muur 

Het is logisch dat wanneer je een grote oppervlakte wil isoleren, je totaalprijs hoger zal uitvallen. Zowel voor de isolatiematerialen als voor de plaatsingskosten betaal je meer. Hoe de installatiekosten berekend worden, hangt af van installateur tot installateur: soms gebeurt het per uur, soms per vierkante meter. 

2. Dikte van de isolatie 

Ook de dikte van de isolatielaag beïnvloedt de prijs voor het isoleren van muren aanzienlijk. Hoe dikker het isolerende materiaal, hoe hoger de prijs. Een plaat van bijvoorbeeld 160 mm is duurder dan dezelfde plaat met een dikte van 60 mm. 

3. Lambda waarde van het isolerende materiaal 

Ook de lambda waarde van het isolatiemateriaal heeft een invloed op de totale kosten. Deze waarde geeft het thermisch isolerend vermogen van de isolatie weer. Hoe lager dit getal ligt, hoe beter de isolerende waarde van het materiaal is. 

Bij minerale wol zoals glaswol ligt de lambda waarde bijvoorbeeld tussen de 0,030 W/mK en de 0,035 W/mK. Bij PIR daarentegen ligt deze rond de 0,020 W/mK. Met andere woorden: PIR heeft betere thermisch isolerende eigenschappen dan glaswol en is daarom ook een stuk duurder. 

4. De isolatiemethode 

Hierboven hebben we de prijs per isolatiemethode al weergegeven. Spouwmuurisolatie is de goedkoopste en snelste optie. Gevelisolatie heeft de hoogste kostprijs. Een buitenmuur langs binnen isoleren wordt niet aangeraden, maar het heeft een relatief lage prijs. 

5. Het isolatiemateriaal 

Er bestaan heel wat geschikte isolatiematerialen voor een muur. Afhankelijk van het gekozen materiaal verschillen de prijs en de isolatiewaarde. Sommige isolaties hebben bovendien specifieke eigenschappen: ze zijn geluidsisolerend, brandwerend of extra vochtafstotend.

6. Het bedrijf 

Ieder bedrijf hanteert andere tarieven. Via ons offerteformulier kom je in contact met erkende specialisten uit jouw regio. Zij leveren gegarandeerd vakmanschap. Ze geven je bovendien advies op maat op basis van hun ervaring en kennis. 

muren isoleren prijs

Wat is de terugverdientijd? 

Het isoleren van je muren verdien je relatief snel terug. Onderstaande tabel geeft de gemiddelde terugverdientijd per soort muurisolatie weer. 

Soort muurisolatie Gemiddelde terugverdientijd 
Spouwmuurisolatie 3 – 5 jaar 
Buitenmuur isoleren langs buiten 13 – 15 jaar 
Buitenmuur isoleren langs binnen 15 jaar 

Contacteer gratis en vrijblijvend aannemers in jouw buurt

Bespaar aan de hand van premies en andere financiële voordelen 

Wanneer je jouw muren laat isoleren, kom je in aanmerking voor verschillende premies en financiële voordelen. Zo kan je de kosten van je muurisolatie voor een deel drukken. 

Let op: Je kunt deze premies en financiële voordelen enkel ontvangen wanneer je de muurisolatie door een professional laat plaatsen. Via ons offerteformulier kom je gemakkelijk in contact met meerdere specialisten uit jouw regio. 

1. Mijn VerbouwPremie 

Voor de isolatie van een buitenmuur kom je in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie. De soort werken, de gebouwen en wie in aanmerking komt, kan je allemaal nalezen op de website van de Vlaamse overheid. Ook de voorwaarden en regels rond de factuur, vind je op de webpagina terug. 

2. Verlaagd btw-tarief 

Isolatiewerken komen ook in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief. Als je woning ouder is dan 10 jaar, dan betaal je slechts 6% btw bij renovatie. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan geldt nog 21% btw

Heeft het zin om 1 muur te isoleren? 

Ook al lijkt het op het eerste gezicht wat nutteloos, toch is het zinvol om enkel te isoleren op de plaatsen waar het mogelijk is (bijvoorbeeld 1 muur). Het is een misvatting dat alle warmte verloren gaat langs de niet-geïsoleerde delen. Dit geldt echter wel wanneer het gaat om luchtdichting. Een luchtlek zorgt voor veel warmteverlies, zelfs als er een geïsoleerde bouwschil is. 

Niet-geïsoleerde delen kunnen wel kouder worden dan geïsoleerde delen. Zorg dus voor een minimum aan ventilatie zodat er geen condensatie van vochtige binnenlucht ontstaat. 

Ook al heeft het isoleren van alle muren een groter effect, de isolatie van een enkele muur is niet zinloos. Stel dat de voorkant van je woning met veel koude wind te maken krijgt, dan kan het isoleren van die ene muur ervoor zorgen dat je veel meer warmte binnenhoudt. 

Enkelsteens muurisolatie

Het is essentieel om een enkelsteens muur te isoleren. Deze bestaat uit slechts één laag stenen en heeft geen spouw of binnenmuur, wat leidt tot extra koude muren. Er zijn twee methoden om een enkelsteens muur te isoleren: isolatie aan de buitenkant en isolatie aan de binnenkant. Het is raadzaam om een vakman te raadplegen voor advies dat specifiek op jouw situatie is toegesneden.

Wat kost het om een huis volledig te isoleren?

Het volledig isoleren van je huis kost gemiddeld tussen de 6.000 en 20.000 euro, afhankelijk van de totale oppervlakte van je woning, het type isolatie en het gebruikte isolatiemateriaal. 

specialist plaatst muurisolatie

Wens je extra info of advies op maat? Vul het formulier in en vergelijk gratis prijsvoorstellen

Door onderstaand offerteformulier in te vullen, kom je in contact met meerdere specialisten uit jouw regio. Zij geven je advies op maat en sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen op. Zo kan je gemakkelijk tarieven en werkzaamheden met elkaar vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.