Logo Bobex
TAAL? NL / FR
Minister Tommelein en spouwmuurisolatie

Tommelein: “Isoleer uw spouwmuren, want premie zal dalen”

 
Minister Tommelein en spouwmuurisolatie
Heel wat Vlamingen grijpen naar zonnepanelen om hun energiefactuur te doen dalen. Een nobel doel, maar wie écht wil besparen, slaat beter aan het isoleren. Zo zijn er nog 600.000 huizen in Vlaanderen met niet-geïsoleerde spouwmuren. “Alles begint bij zo weinig mogelijk energie verspillen”, beaamt minister Bart Tommelein. Nochtans dringt de tijd, want de premie van de netbeheerder daalt volgend jaar.

80.000 spouwmuren in 5 jaar

Tommelein focust specifiek op één soort isolatie: spouwmuurisolatie. Spouwmuren bestaan uit een binnen- en een buitenmuur, met daartussen 6 centimeter ruimte. Die kunt u laten vullen met isolatiemateriaal. Vooral huizen gebouwd tussen 1920 en 1980 hebben spouwmuren.

De oproep van de minister komt niet toevallig. De afgelopen 5 jaar lieten maar liefst 80.000 Vlaamse gezinnen hun spouwmuren isoleren, maar in de eerste 5 maanden van dit jaar viel het aantal aanvragen sterk terug. In West-Vlaanderen valt de grootste daling te noteren: van ruim 1.700 aanvragen in 2016 naar amper 1.155 in dezelfde periode dit jaar.

Infographic spouwmuurisolatie

Tommelein: “Wacht niet langer, doe het nu”

Er zijn nochtans heel wat redenen om voor spouwmuurisolatie te kiezen. Eerst en vooral levert het je een mooie besparing op. Voor een halfopen bebouwing met 100 m² gevel gaat het snel om 250 euro per jaar. Het zijn overigens geen grote werken. “De werken duren maar één of twee dagen, en de isolatie wordt langs buiten ingespoten”, bevestigt de energieminister. “Uw huis blijft dus op orde.”

Ook het kostenplaatje valt heel goed mee. De prijs per vierkante meter schommelt tussen de 20 en de 23 euro. Voor 100 m² geïsoleerde muren betaal je dus rond de 2.000 euro. Bovendien deelt de netbeheerder een premie van 6 euro per m² uit. In dit geval is dat een geste van 600 euro. Spouwmuurisolatie is dus een kleine investering, die je al binnen de 5 à 6 jaar terugverdiend hebt.

Toch begint de tijd te dringen voor de 600.000 niet-geïsoleerde spouwmuren. In 2018 daalt de premie naar 5 euro per m². Minister Tommelein windt er dan ook geen doekjes om: “Wacht niet langer, doe het nu.”

Help ik isoleer
Assign a menu in the Right Menu options.