Akoestische vloerisolatie: wat is het verschil met geluidsisolatie? + Prijs, voordelen en mogelijkheden
Wil je geluidsoverlast verminderen en je akoestiek verbeteren? Overweeg dan akoestische vloerisolatie. Akoestische vloerisolatie en geluidsisolatie zijn termen die vaak door elkaar worden gehaald. In dit artikel ontdek je de grootste verschillen tussen akoestische vloerisolatie en geluidsisolatie. Wanneer jij voor de juiste isolatie kiest, draag je bij aan een beter thermisch comfort en een efficiënter energieverbruik.
Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts
Wat is eigenlijk het verschil tussen akoestische isolatie en geluidsisolatie?
Akoestische isolatie en geluidsisolatie kunnen beide thermisch isoleren. Ze kennen wel één andere hoofdfunctie. Ontdek het onderscheid:
- Akoestische isolatie: deze isolatie verbetert de klankwaarneming in een kamer. Dat betekent dat de isolatielaag de vorming van galm en echo beperkt zodat de verstaanbaarheid in de kamer een stuk beter is.
- Geluidsisolatie: je plaatst het best geluidsisolatie wanneer je geluidsoverlast wil beperken. De isolatie houdt geluid binnen of omgevingsgeluid buiten. Bovendien beperkt het contact- en luchtgeluiden. Geluidsisolatie kan ook perfect de akoestiek in een ruimte verbeteren.
Ben je niet zeker voor welk type isolatie je moet kiezen? Aarzel niet en vraag raad aan een isolatiespecialist.
Is vloerisolatie geluiddempend?
Ja, vloerisolatie kan geluiddempend zijn, maar niet elke vloerisolatie is geluiddempend. Daarom is het belangrijk om te kijken naar het type isolatiemateriaal. Steenwolplaten zijn de beste geluidsdempers bij isolatie. Bovendien hebben de platen een uitstekende isolatiewaarde.
Prijs akoestische vloerisolatie 2024
Wanneer je overweegt om akoestische vloerisolatie te plaatsen, is de prijs allesbehalve onbelangrijk. Voor dit type isolatie betaal je gemiddeld tussen de 10 en 45 euro per vierkante meter (excl. btw, incl. plaatsing).
Het exacte bedrag hangt volledig af van een aantal factoren zoals het gekozen materiaal, de moeilijkheidsgraad van de werken, de oppervlakte van de vloer,… Ontdek hieronder enkele richtprijzen per type isolatiemateriaal:
Type vloerisolatie | Gemiddelde prijs per vierkante meter (excl. btw en incl. plaatsing) |
---|---|
Isolatieplaten | Tussen de 15 en 25 euro |
Isolatiedekens | Tussen de 20 en 35 euro |
Geluidsisolerende mat | Tussen de 10 en 45 euro |
Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?
Prijs akoestische vloerisolatie versus geluidsisolatie vloer
De prijzen van geluidsisolatie zijn vergelijkbaar met de prijzen van akoestische vloerisolatie. Gemiddeld mag je rekenen op 25 euro per vierkante meter. Toch kan de prijs voor geluidsisolatie sterk variëren, afhankelijk van enkele factoren, zoals de oppervlakte van je vloer.
Alle voordelen van akoestische vloerisolatie op een rijtje
Wanneer je overweegt om akoestische vloerisolatie te laten plaatsen, is het slim om op voorhand de voordelen te bekijken. Je vindt ze hieronder opgesomd:
- Thermische isolatie: wanneer je kiest voor akoestische isolatie doe je ook een beetje aan thermische isolatie. Het zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat, waardoor je verwarming minder moet draaien. Dat leidt tot een verlaagde energiefactuur.
- Minder contactgeluid: bij contactgeluiden zoals het geluid van hoge hakken op de vloer of het verschuiven van meubels gaan delen van je woning trillen. Dit type isolatie vermindert de trilling en dus ook het contactgeluid.
- Goede verstaanbaarheid: door een slechte akoestiek kan je stress en andere gezondheidsproblemen ervaren. Met de vloerisolatie heb je geen enkel last meer van galm of echo. Dat zorgt voor een optimaal akoestisch comfort.
- Beperken van geluidsoverlast: wanneer je in een appartement woont, kan je al snel geluidsoverlast ervaren van je boven- of onderburen. Met akoestische vloerisolatie zal je aanzienlijk minder last hebben van geluiden zoals de hoge hakken van je bovenbuurvrouw.
Krijg advies op maat van jouw woning
Wat zijn de mogelijkheden van akoestische vloerisolatie?
Deze vloerisolatie betreft altijd een zwevende vloer. Dit is een soort dekvloer die een specialist op de dragende vloer aanbrengt, met isolatiemateriaal ertussen. Dit zorgt ervoor dat de dragende en zwevende vloer nooit in contact met elkaar komen.
Bovendien beperkt de zwevende vloer zowel contact- als luchtgeluid. Ontdek hieronder de verschillende mogelijkheden voor deze isolatie.
1. Akoestische isolatie houten vloer
Een houten vloer is vaak helemaal niet geluidisolerend. Daardoor hoor je vaak gekraak en andere contactgeluiden. Wil je dit graag tegengaan? Er bestaan enkele isolatiematerialen die geschikt zijn voor zolder- en tussenvloeren:
- Isolatiedekens: een professional kan tussen de houten balken van je vloer makkelijk flexibele dekens van glas- of rotswol aanbrengen.
- Geluidsisolerende mat: naast het kiezen voor isolatiedekens kan je ook kiezen voor een mat die de trillingen van je woning opvangt. Zo ligt de dekvloer los van de wanden en de draagconstructie.
2. Akoestische isolatie betonnen vloer
Gemiddeld zorgt een betonnen vloer voor minder geluidsoverdracht dan een houten vloer. Toch kan je met deze isolatie een optimaal akoestisch comfort bekomen:
- Isolatiedekens of -platen: je betonnen vloer beschermt voldoende tegen luchtgeluiden, maar niet tegen contactgeluiden. Daarom kan je een houten raamwerk op je vloer plaatsen met daartussen dekens of platen van rots- of glaswol.
- Geluidsisolerende mat: je kan zwevende vloeren creëren met een isolerende mat gemaakt uit producten zoals rubber. Je moet wel opletten dat er geen contact bestaat tussen de zwevende vloer, de draagconstructie en de wanden.
Hoeveel en welke soorten akoestische vloerisolatie bestaan er in België?
In België bestaan er heel wat verschillende soorten akoestische vloerisolatie. De beste keuze hangt af van persoonlijke factoren zoals je budget en de oppervlakte die je wilt isoleren. Enkele veelvoorkomende soorten van dit type vloerisolatie zijn:
- Isolatiedekens van glas- of rotswol.
- Isolatieplaten.
- Geluidsisolerende mat.
- Isolerend schuim.
- Geluidsisolerende dekvloer.
Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes
Tips akoestische vloerisolatie plaatsen
Ga je graag zelf aan de slag met akoestische vloerisolatie? Met deze tips wordt het installeren van de isolatie nog makkelijker:
- Kies de juiste isolatie: weet je niet zeker welke isolatie het beste geschikt is voor jouw vloer? Door raad te vragen aan een vakman vermijd je onnodige kosten.
- Ga voor een goede voorbereiding: door de juiste hoeveelheden en benodigdheden aan te kopen, sta je al een eind verder.
- Maak je gebruik van akoestische matten? Opgelet: deze kleven naadloos aan elkaar. Daarom moet je de doorvoerleidingen ook volledig inpakken.
- Vermijd uitsnijden van leidingen tijdens de installatie. Zo veroorzaak je geluidslekken.
- Let op dat de dekvloer nooit in contact komt met een wand of leiding. Anders bekom je een contactbrug, wat voor erg veel geluidsoverlast kan zorgen.
- Een installatie is pas volledig geslaagd als de geluidsdemping optimaal is.
Ook interessant voor jou:
Heb je nog onbeantwoorde vragen? Ontdek hieronder de antwoorden op je vragen.
Wat is de beste akoestische vloerisolatie in 2024?
Helaas bestaat er geen eenduidig antwoord op de vraag wat de beste vloerisolatie is. De beste keuze hangt namelijk sterk af van verschillende factoren zoals het specifieke geluidsprobleem en het type vloer.
Daarom raden we je aan om advies in te winnen bij een ervaren expert. Zij kunnen je voorzien van advies op maat.
Waarom akoestische vloerisolatie gebruiken in appartement?
In appartementen komt men vaak geluidsoverlast tegen. Of het nu gaat om de luide bovenbuur of de blaffende hond van de onderbuur, akoestische vloerisolatie kan wonderen doen.
Het verbetert niet enkel je slaaprust, maar ook je gemoedstoestand gedurende de hele dag. Kortom, dit type isolatie draagt bij aan een comfortabele en rustige leefomgeving voor de bewoners.
Kan ik isoleren met minerale wol?
Ja, minerale wol is een veelgebruikt isolatiemateriaal dat zowel effectief is voor thermische als akoestische isolatie.
Waarom zou ik een erkende isolatiespecialist inschakelen?
Het plaatsen van akoestische vloerisolatie is niet eenvoudig. Wanneer je kleine foutjes maakt, loop je al risico dat er geluidslekken ontstaan. Daarom schakel je best een professional in voor je isolatiewerken. Dan kan je genieten van:
- Advies op maat.
- Goede uitvoering.
- Correcte prijs.
Vergelijk gratis offertes
Ben jij klaar voor een optimaal akoestisch comfort? Of wil je nog wat extra informatie? Door onderstaand formulier in te vullen, kom jij in contact met tal van experts in jouw buurt. Zo kan je gratis en vrijblijvend offertes vergelijken om de beste deal te scoren voor je nieuw project.
Werk voor je isolatieproject samen met ervaren vakmannen. Zo vermijd je onnodige kosten en ontvang je advies op maat.