Houten vloer isoleren: prijs, voordelen en stappenplan

Het isoleren van houten vloeren is essentieel voor warme voeten en het verlagen van je energiekosten. Maar wat is de meest effectieve manier om een houten vloer te isoleren? Welke isolatiematerialen dien je te gebruiken? In dit artikel presenteren we de beste aanpak.

Vind een vloerwerker en ontvang gratis offertes

Prijs houten vloer isoleren 2024

De prijs voor het isoleren van je houten vloer wordt voornamelijk beïnvloed door factoren zoals de oppervlakte van de vloer, het deel van het huis, de keuze van isolatiemateriaal en de moeilijkheidsgraad van de werken.

Alle kosten op een rijtje

Gemiddeld varieert deze tussen 20 en 45 euro per vierkante meter, exclusief btw en inclusief plaatsing.

Om een exacte prijs voor jouw project te bepalen, is het raadzaam om offertes aan te vragen bij een vakman of verschillende vakmannen in jouw regio.

Zo kun je niet alleen prijzen vergelijken, maar ook advies, uitvoeringsmethoden, en opleveringstermijnen in overweging nemen.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

houten vloer isoleren

Wat zijn de voordelen houten vloer isoleren? 

Geïsoleerde houten vloeren bieden tal van voordelen:

  1. Lagere energiekosten: minder warmteverlies betekent een lagere energiefactuur.
  2. Verbeterd comfort: warmte en een aangenamere leefomgeving.
  3. Geluidsreductie: vermindert geluidsoverdracht tussen ruimtes.
  4. Voorkomt vochtproblemen: isolatie voorkomt condensatie en mogelijke schimmels of houtrot.
  5. Financiële voordelen: mogelijkheid tot premies en verlaagd btw-tarief bij oudere woningen.

Waarom isoleren van bovenaf?

Isoleren van bovenaf wordt gekozen wanneer de kruipruimte niet toegankelijk is. In dit geval worden de vloerbekleding en houten planken verwijderd, zodat het isolatiemateriaal van bovenaf tussen de houten balken kan worden aangebracht. Deze methode zorg voor preventie van vochtproblemen en houtrot.

Vind isolatiespecialisten bij jou in de buurt

Hoe houten vloer isoleren? Stappenplan

Bij het isoleren van een houten vloer, plaatst een isolatiespecialist doorgaans isolatiemateriaal tussen de houten balken van de draagconstructie. Dit kan zowel bij beneden-, verdiepings- als zoldervloeren. Hier is een kort overzicht:

1. Houten benedenvloer isoleren

Er zijn twee mogelijkheden om je houten benedenvloer te isoleren: aan de onderzijde of langs boven. Welke optie het meest aangewezen is, hangt af van de toegankelijkheid van je kruipruimte:

  • Toegankelijke kruipruimte (isoleren langs de onderzijde): als je woning over een goed toegankelijke kruipkelder beschikt, dan is het isoleren van je houten vloer via de kruipruimte de meest praktische, snelle en budgetvriendelijke isolatiemethode.
  • Ontoegankelijke kruipruimte (isoleren van bovenaf): als je kruipruimte ontoegankelijk is, is het nog steeds mogelijk om je houten vloer te isoleren. Deze methode is echter een stuk arbeidsintensiever, omdat de vloerbekleding en de houten planken moeten worden verwijderd. Vervolgens kan het isolatiemateriaal van bovenaf tussen de houten balken van de draagconstructie worden aangebracht.

Geschikte isolatiematerialen: dekens of platen van glaswol of rotswol, thermokussens, dampopen spuitisolatie (Icynene).

Prijs: 20 à 45 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing.

2. Houten verdiepingsvloer isoleren

Een houten verdiepingsvloer isoleren is belangrijk voor een goede thermische isolatie, maar ook voor een betere geluidsisolatie. Hier is hoe je dat doet:

  • Met minerale wol: de isolatiespecialist brengt een laag isolatiemateriaal (rotswol, glaswol, etc.) aan in de holle ruimtes aan de onderkant van de vloer (tussen de dek- en de draagvloer). Zo verminder je het ‘klankkast-effect’ van die holle ruimtes.
  • Met een geluidsisolerende mat: de isolatiespecialist plaatst een elastische, trillingsdempende laag onder de vloerbekleding. Zo liggen de vloerbekleding en eventueel de chape los van de omringende wanden en de draagconstructie (‘zwevende vloer’). 

Geschikte isolatiematerialen: rotswol, glaswol, houtwol, kokosmat, vlasvilt, kurkplaat, etc.

Prijs: 20 à 40 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing.

3. Houten zoldervloer isoleren

Als je je zolder niet als leefruimte gebruikt, is het isoleren van je houten zoldervloer goedkoper en praktischer dan dakisolatie. Hier is hoe het gaat:

  • Isolatiedekens: de vakman vult de ruimtes tussen de vloerbalken op met dekens (of halfstijve platen) van minerale wol. Wil je de zolder nog benutten als bv. opslagruimte? Dan brengt de vakman op de vloerbalken en de isolatie nog plaatmateriaal aan (bv. OSB-platen of vezelplaten).
  • Inblaasisolatie: de isolatiespecialist blaast gespoten glaswol tussen de houten draagstructuur van je zoldervloer. Zo bepaal je eenvoudig zelf de dikte van je zoldervloerisolatie en dicht je gemakkelijk alle kieren. Deze methode gaat erg snel, omdat de vakman geen isolatiedekens op maat moet snijden.

Geschikte isolatiematerialen: glaswol, rotswol, Supafil Loft (gespoten glaswol), etc.

Prijs: 20 à 35 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing.

houten vloer isoleren

Wat zijn geschikte isolatiematerialen? 

Bij het isoleren van een houten vloer is het cruciaal om te kiezen voor dampopen, ‘ademende’ isolatiematerialen. Zo kan eventueel vocht ontsnappen en kun je je houten vloer isoleren zonder risico op houtrot, schimmels en dergelijke.

Dampdichte materialen zoals EPS of XPS zijn bijvoorbeeld geen geschikte keuze. Ook het gebruik van PUR-isolatie wordt om dezelfde reden afgeraden. Welke materialen zijn dan wel geschikt? Hier is een kort overzicht, zodat je rekening kan houden met alle aandachtspunten:

1. Isolatiedekens

  • Materialen: glaswol, rotswol, houtwol, en meer.
  • Toepassingen: geschikt voor houten benedenvloeren, verdiepingsvloeren en zoldervloeren.
  • Prijs: gemiddeld tussen 20 en 35 euro per vierkante meter, exclusief btw en inclusief plaatsing.

2. Spuitisolatie

  • Materialen: Icynene wordt gebruikt in plaats van het gebruikelijke PUR-schuim. Het heeft een open celstructuur en is dus dampdoorlatend.
  • Toepassingen: geschikt voor het isoleren van houten benedenvloeren.
  • Prijs: gemiddeld tussen 25 en 40 euro per vierkante meter, exclusief btw en inclusief plaatsing.

3. Inblaasisolatie

  • Materialen: gespoten glaswol wordt meestal gebruikt.
  • Toepassingen: ideaal voor holle ruimtes, zoals bij houten verdiepingsvloeren en zoldervloeren.
  • Prijs: gemiddeld tussen 20 en 40 euro per vierkante meter, exclusief btw en inclusief plaatsing.

4. Thermokussens

  • Materialen: bestaan uit een laag aluminiumfolie die warmte reflecteert en kussens gevuld met stilstaande lucht.
  • Toepassingen: ideaal voor het isoleren van houten benedenvloeren als de kruipruimte goed toegankelijk is.
  • Prijs: gemiddeld tussen 30 en 40 euro per vierkante meter, exclusief btw en inclusief plaatsing.

Vraag advies en vergelijk offertes

Welk materiaal kiezen? 

De juiste keuze hangt voornamelijk af van jouw specifieke situatie. Speelt het bijvoorbeeld om een houten benedenvloer of een zoldervloer? Zijn er veel leidingen die door de houten draagstructuur lopen?

Overweeg je de houten planken te verwijderen om isolatiedekens te plaatsen, of geef je de voorkeur aan inblaasisolatie via strategisch geplaatste openingen in de houten vloer?

Wat is de beste manier om een houten vloer te isoleren?

De beste manier om een houten vloer te isoleren hangt af van het type vloer en de toegankelijkheid van de ruimte eronder.

Voor een benedenvloer met toegankelijke kruipruimte gebruik je isolatiedekens van glaswol of rotswol. Bij een benedenvloer zonder toegankelijke kruipruimte is isoleren van bovenaf nodig.

Voor verdiepingsvloeren is akoestische isolatie met minerale wol geschikt. Voor een zoldervloer kun je isolatiedekens, inblaasisolatie of spuitisolatie gebruiken voor een goede vloerisolatie. 

houten vloer isoleren voordelen

Zelf houten vloer isoleren of specialist inschakelen?

Als het aankomt op het isoleren van je houten vloer, sta je voor de keuze: zelf aan de slag of een vakman inschakelen? Hier zijn de overwegingen voor beide opties:

Zelf isoleren

Als je handig bent en ervaring hebt met isolatiewerkzaamheden, kun je overwegen om zelf je houten vloer te isoleren met dekens van glaswol of rotswol. Als inblaas- of spuitisolatie de beste keuze is voor jouw vloer, is het raadzaam om een specialist in te schakelen.

Laten isoleren

Als je zeker wilt zijn van optimale vloerisolatie voor je houten vloer, is samenwerken met een professionele vakman de beste keuze. Met de expertise van een erkend vakman ben je verzekerd van:

  • Advies op maat: welk isolatiemateriaal is het meest geschikt voor jouw houten vloer? Welke premies zijn beschikbaar? Een isolatiespecialist geeft gepersonaliseerd advies.
  • Vakkundige uitvoering: een professional isoleert je houten vloer volgens de hoogste standaarden en houdt rekening met alle belangrijke details (zoals isolatiedikte, dampremmende laag, enz.). Zo krijg je een naadloze isolatieschil zonder koudebruggen of last van warmteverlies.
  • Snelle installatie: een isolatiespecialist werkt niet alleen nauwkeurig, maar ook efficiënt. Hierdoor blijven de arbeidskosten voor de isolatie van je houten vloer beperkt.
  • Kwaliteitsmaterialen: een vakman gebruikt alleen hoogwaardige isolatiematerialen. Bovendien kan hij deze materialen doorgaans voordeliger aankopen dan particulieren.
  • Premies & financiële voordelen: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan kun je profiteren van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor zowel materiaal- als arbeidskosten. Bovendien kom je in aanmerking voor verschillende premies en financiële voordelen.

Conclusie: Een vakman inschakelen loont! Een isolatiespecialist kan je houten vloer snel en efficiënt isoleren. Bovendien ben je verzekerd van een optimale vloerisolatie met hoogwaardige materialen.

Hoewel je de arbeidskosten van de vakman dient te betalen, blijven deze beperkt dankzij de vlotte uitvoering en de financiële voordelen, zoals het verlaagde btw-tarief en premies van de netbeheerder.

Ook interessant voor jou:

Hoe kan je een bestaande vloer isoleren?

Een bestaande vloer kan geïsoleerd worden door isolatiemateriaal aan te brengen tussen de houten balken van de draagconstructie.

Wat kost het isoleren van een houten vloer?

De kostprijs voor het isoleren van een houten vloer varieert gemiddeld tussen 20 en 45 euro per vierkante meter, exclusief btw en inclusief plaatsing.

Wanneer gebruik je een isolerende ondervloer?

Voordat je laminaat of parket gaat leggen, is het belangrijk om eerst een isolerende ondervloer aan te brengen. Deze plaats je direct op je bestaande houten of betonnen vloer.

Wil je jouw vloeren isoleren? Vul het formulier in en ontvang gratis offertes

Wil je jouw vloeren isoleren? Laat het werk over aan professionals en ontvang vrijblijvend offertes en advies op maat. Vul het offerteformulier in en maak de beste keuze voor jouw specifieke situatie en budget.

Het is altijd een goed idee een vakman in te schakelen. Zo ben je zeker van zowel een correcte prijs als correcte uitvoering dankzij specifieke apparatuur alsook speciale techniek.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type isolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.