PIR isolatie vloer: prijs, voordelen en toepassingen

PIR isolatie is een uitstekende keuze voor het isoleren van de vloer. De prijs kan variëren, afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en de dikte van de isolatie. Er zijn vele voordelen verbonden aan het gebruik van PIR-isolatie in de vloer, zoals een goed isolerende prestatie en lage kosten. Daarnaast is het materiaal eenvoudig om mee te werken en te installeren. Lees er alles over in dit artikel.

Vraag advies en vergelijk gratis offertes van isolatie-experten  

Wat is PIR isolatie nu precies?

PIR, ook wel polyisocyanurate genoemd, is een hard kunststofschuim. Het is een vorm van isolatie die op vlak van structuur sterk lijkt op PUR isolatie en komt meestal in de vorm van platen, die eenvoudig geplaatst kunnen worden.

PIR heeft excellente thermische eigenschappen en bereikt met een geringe dikte een goede isolatiewaarde. In dit artikel overlopen we alles wat je moet weten over PIR platen en waarom ze geschikt zijn voor jouw vloerisolatie.

PIR versus PUR isolatie

PIR en PUR hebben veel gemeenschappelijk. Ze hebben een gelijkaardige structuur en worden veelal voor dezelfde toepassingen gebruikt.

Beide platen zijn waterafstotend en zijn niet geschikt onder een houten vloer. Er zijn echter ook verschillen en die zijn vooral merkbaar op vlak van prestaties.

PIR is een verder ontwikkelde versie van PUR die beter scoort op vlak van isolatiewaarde en brandveiligheid. Wat PIR en PUR gemeenschappelijk hebben is dat ze niet erg goed zijn voor het milieu.

PIR isolatie voor de vloer

Wat kosten PIR vloerisolatieplaten per m2?

De prijs van PIR varieert tussen 10 en 35 euro per vierkante meter. Bij die prijs moet je nog rekening houden met een plaatsingskost.

De prijs hangt sterk af van de dikte van de plaat en de isolatiewaarde die daarmee verband houdt. Hieronder vind je een overzicht: 

Dikte PIR isolatieplatenPrijs per m²Isolatiewaarde (m²K/W)
PIR isolatie 3 cm10,59 euro1,35
PIR isolatie 5 cm14,96 euro2,25
PIR isolatie 6 cm17,36 euro2,70
PIR isolatie 8 cm21,17 euro3,70
PIR isolatie 10 cm25,18 euro4,50
PIR isolatie 12 cm30,28 euro5,45
PIR isolatie 14 cm34,58 euro6,35

De prijzen zijn erg afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, noden en wensen. Om een meer concrete inschatting te krijgen van het kostenplaatje voor jou, contacteer je best een isolatiespecialist. Zo krijg je advies op maat van een expert. Dat kan door ons formulier in te vullen. 

Contacteer experten en ontvang offertes op maat van jouw woning  

Waarom vloer isoleren met PIR platen?

PIR heeft veel voordelen en leent zich uitstekend voor het isoleren van vloeren. De redenen dat PIR ideaal is, lijsten we hieronder op.

Alle voordelen op een rijtje

Hier vind je een overzicht van de belangrijkste voordelen van de panelen: 

  • PIR panelen bereiken een hoge isolatiewaarde met een geringe dikte. Daardoor beperk je het plaatsverlies tot een minimum.
  • PIR is licht materiaal dat makkelijk te versnijden is. Dat zorgt ervoor dat de werken vlot verlopen en je bespaart op de arbeidskost.
  • PIR is brandwerend en zorgt dat vuur zich minder snel kan verspreiden indien er brand uitbreekt.
  • Tot slot is PIR relatief goedkoop gezien de thermische eigenschappen. Voor een goede prijs heb je dus al uitstekende isolatie.

Om te weten of PIR de juiste keuze is voor jouw vloer, contacteer je best een isolatiespecialist.

voordelen en nadelen

Wat zijn de toepassingen van PIR vloerisolatie

PIR isolatie kan op verschillende manieren gebruikt worden; langs boven of langs onder. 

1. Isoleren langs boven

PIR isolatie op de vloer plaatsen is een zeer eenvoudige en vlotte methode om te isoleren, zeker wanneer er sprake is van een vlakke en effe ondergrond.

Het belangrijkste om rekening mee te houden is dat de vloer iets verhoogd wordt, waardoor je problemen kan krijgen met deuren en plinten. Om die reden is het belangrijk om bij het isoleren te kiezen voor een plaat die niet te dik is. 

2. Isoleren langs onder

Een bestaande vloer kan ook langs onder geïsoleerd worden. Om zo te werk te kunnen gaan, is het wel nodig om over een toegankelijke kruipkelder te beschikken van minstens 40 cm hoog.

Daarnaast moet het plafond van die kruipkelder voldoende effen zijn en mogen er geen leidingen langs het plafond lopen.

Omdat de plaatsing iets complexer is dan langs boven en meer werk met zich meebrengt, is de arbeidskost hoger dan isolatie langs boven.

Ontdek of PIR isolatie het juiste isolatiemateriaal is voor jouw vloer

Waarvoor kan je ook PIR isolatiepanelen gebruiken?

1. Dakisolatie

Ook als dakisolatie is PIR geschikt. De platen kunnen zowel langs binnen als langs buiten gebruikt worden op hellende of platte daken. Voor de binnenzijde van een dak wordt er echter vaker gekozen voor minerale wol.

2. Muurisolatie

Muren kunnen eenvoudig geïsoleerd worden met isolatieplaten uit PIR. Ze zorgen voor een minimum aan plaatsverlies en kunnen eenvoudig bevestigd worden met lijm. Contacteer een isolatiespecialist om te weten of PIR de optimale isolatie is voor jouw muren.

PIR isolatie vloer: doe-het-zelver versus specialist inschakelen

Wie met PIR isoleert heeft de keuze om de platen zelf te plaatsen of ze te laten plaatsen door een expert. Hieronder overlopen we enkele aandachtspunten waar je best rekening mee houdt.

  • Wie zelf de platen plaatst, moet voorafgaand nagaan of de ondervloer een dampremmende laag heeft. Het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn. Enerzijds zodat er bij gebrek aan dampwerende laag eentje aangebracht kan worden en anderzijds om tegen te gaan dat er een tweede dampdichte laag wordt aangebracht. Dat kan namelijk leiden tot condensvorming. 
  • Daarnaast is het belangrijk dat de vloer voldoende geventileerd is langs onder.
  • Om PIR platen zelf te plaatsen kan je gebruikmaken van een montagekit en montagepennen. Bij het plaatsen moet er rekening gehouden worden dat de vloer mogelijk niet volledig vlak of effen is. 

Het is belangrijk dat de plaatsing erg precies wordt uitgevoerd. Alleen zo kan gegarandeerd worden dat het isolatiemateriaal de gewenste isolatiewaarde behaalt. Daarom kan het raadzaam zijn om de werken te laten uitvoeren door een specialist. 

Bestaan er alternatieven voor PIR isolatieplaat?

Er bestaan platen uit andere materialen dan PIR die eveneens gebruikt kunnen worden om je dak (of andere delen van je huis) te isoleren. Hieronder overlopen we de opties.

Alternatief 1: gespoten PUR en PUR plaat

Platen uit PUR zijn zeer gelijkaardig aan PIR platen op vlak van samenstelling en structuur. De platen zijn goedkoper, maar iets minder kwaliteitsvol dan platen uit PIR.

Ze scoren minder goed op vlak van isolatiewaarde en brandwerendheid. Voor de rest zijn de eigenschappen van de PUR platen gelijkaardig aan die van PIR platen.

De platen worden vaak gebruikt in combinatie met schuim om zeker te zijn dat er geen kieren en spleten zijn. PUR kan ook volledig in schuim aangebracht worden.

Gespoten PUR

Alternatief 2: isolatieplaten (EPS of XPS)

Er zijn ook platen beschikbaar in andere materialen, zoals XPS en polystreen platen uit kunststof. Deze platen isoleren minder goed dan PIR platen, maar zijn wel drukvast en licht van gewicht. Daarnaast zijn de platen goedkoop en kennen ze omwille van hun drukvastheid heel wat nuttige toepassingen.

Een andere soort plaat die je kan gebruiken voor isolatie, zijn platen uit EPS. De platen bestaan uit polystreenkorrels. Tussen die korrels zit lucht gevangen, waardoor de platen heel licht zijn.

Er is weinig grondstof nodig om de platen te produceren, waardoor de platen goedkoop zijn. De platen zijn net als PIR of PUR platen niet milieuvriendelijk, maar ze zijn wel volledig recyclebaar.

EPS-isolatieplaat

Alternatief 3: isolerende chape

Isolerende chape kan een interessante manier van isolatie zijn vanwege de akoestische en thermische isolatie-eigenschappen.

Deze methode is zeer snel en resulteert in een naadloze afwerking. Omdat de isolatie en chape samen verwerkt zijn, zorgt deze manier van isoleren ook voor een dunne vloeropbouw.

De nadelen van deze methode zijn dat de isolatiewaarde niet zo hoog is en dat het duurder is dan andere methodes. Isolerende chape kan echter een goede aanvulling zijn op andere isolatiemethodes die een meer isolerende werking hebben.

Meer weten? Stel je vragen aan specialisten en ontvang advies op maat

Overweeg je om PIR isolatieplaten te plaatsen? Advies van een deskundige inwinnen kan verstandig zijn. Ze helpen je met de keuze voor het isolatiemateriaal en kunnen een betere inschatting geven van het kostenplaatje.

Daarnaast is het aangewezen om de plaatsing te laten uitvoeren door een erkend specialist, zodat je zeker bent dat de isolatie kwaliteitsvol geplaatst is en het gewenste effect heeft op je energiefactuur.

Via de onderstaande form vraag je gratis en vrijblijvend offertes aan bij specialisten in jouw buurt en ontvang je advies op maat van een isolatie-expert.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type isolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.