Isolatie houtskeletbouw: mogelijkheden, aandachtspunten en prijzen

Wil je je houtskeletbouw voorzien van isolatie? Dit artikel geeft je een overzicht van de mogelijkheden, de aandachtspunten en de prijzen. Krijg hier wat meer inspiratie over en ontvang advies op maat van specialisten in jouw buurt via ons offerteformulier.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Wat is houtskeletbouw nu precies?

Houtskeletbouw is een open, houten draagconstructie of frame dat in een gebouw wordt toegepast. Deze houtskeletbouw is populair om muren, vloeren en daken op een goede, snelle en sterke wijze op te bouwen.

Dit is een ecologisch verantwoorde bouwmethode die ervoor zorgt dat je woning energiezuinig is en een comfortabel leefklimaat heeft.

Houtskeletbouw

Waarom houtskeletbouw thermisch isoleren?

De houtskeletbouw op zich bestaat volledig uit houten balken waardoor het op zichzelf al zorgt voor een betere isolatie in vergelijking met een bakstenen bouw. Om aan alle energienormen in deze tijd te voldoen is er echter nog extra isolatie nodig.

Deze extra isolatie wordt geplaatst tussen de balken en de houtstructuur. Het zal zorgen voor een betere akoestiek en behoudt de warmte langer binnenshuis. Het leidt daarbovenop tot een betere brandveiligheid door de brandvertragende werking van isolatie.

Hieronder bespreken we de vele voordelen bij het isoleren van een houtskeletbouw.

Alle voordelen op een rijtje

Er zijn 3 grote voordelen aan de isolatie van een houtskeletbouw. We sommen ze hier even voor je op:

  • Bijdrage aan het milieu: door het isoleren bespaar je energie omdat je minder hoeft te stoken. Je ecologische voetafdruk vermindert hierdoor. Daarbovenop komt dat de kosten van je energierekening veel lager zullen liggen.
  • Aangenamer leefklimaat in huis: de temperatuur is minder onderhevig aan schommelingen in de buitentemperatuur tussen dag en nacht. Het blijft dus over het algemeen aangenamer en warmer binnenshuis.
  • Veiligheid: isolatiemateriaal heeft een brandvertragende werking, waardoor een eventuele brand minder gevaarlijk wordt. Hout is namelijk wel brandbaar.

Wil je weten of het isoleren van jouw houtskeletbouw een goed idee is? Wil je hier graag wat meer informatie over specifiek voor jouw situatie? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via onderstaand offerteformulier.

Krijg advies op maat van jouw woning

Hoe houtskeletbouw isoleren?

Om de voordelen van een houtskeletbouw woning nog meer naar voor te laten komen, isoleer je best overal. Hiermee bedoelen we dat je best het dak, de muren, de vloeren, de kruipruimten,… isoleert.

Je hebt dus vele mogelijkheden om je houtskeletbouw te isoleren. In sommige gevallen is 2 of 3 van deze mogelijkheden al voldoende. We bespreken ze hieronder in meer detail.

Mogelijkheden akoestische isolatie houtskeletbouw

De 4 mogelijkheden die we hieronder in meer detail zullen bespreken zijn:

Het is vaak niet nodig om ze allemaal toe te passen, maar hoe meer isolatie, hoe groter de voordelen van je houtskeletbouw zullen zijn.

Vloerisolatie

De ruimte tussen de houten balken in de vloer van de houtskeletbouw wordt opgevuld met minerale wol. Soms wordt er ook gebruikgemaakt van isolatieplaten omdat deze steviger zijn; ze zijn echter wel minder flexibel.

Je hebt 3 soorten vloerisolatie:

  • Begane vloer isoleren: goede thermische isolatie is hierbij het belangrijkst. De koude van de bodem wordt zo buiten gehouden. Een dampscherm is hierbij ook belangrijk om vochtproblemen te vermijden.
  • Verdiepingsvloer isoleren: het isoleren van de vloeren tussen verdiepingen is belangrijk voor geluidsoverlast. De isolatie kan simpel tussen de houten balken worden aangebracht, maar kan ook boven de balken of onder het plafond gestoken worden.
  • Zoldervloerisolatie: indien je zolder niet zoveel gebruikt wordt, kan je hier zoldervloerisolatie plaatsen. Deze kan dienen als vervanging voor dakisolatie. Dit is een heel stuk goedkoper en je hoeft een ruimte minder te verwarmen. Gebruik je de ruimte wel, dan is de isolatielaag nuttig om het geluid te dempen.
Papiervlokken

Houtskeletbouw dakisolatie

Dakisolatie is belangrijk aangezien via het dak de meeste warmte ontsnapt. Bij het dak van een houtskeletbouw wordt de isolatie geplaatst tussen de dakspanten. Hiervoor wordt vaak minerale wol in de vorm van dekens gebruikt omdat deze flexibel zijn en makkelijk in de ruimte passen.

Inblaaswol kan ook gebruikt worden omdat deze eenvoudiger op moeilijk bereikbare plekken kan worden geplaatst. Er is hierbij ook minder snijverlies.

Voor je de isolatie aanbrengt, is het belangrijk om altijd eerst het onderdak te installeren. Zo wordt de isolatie beschermd. Aan de binnenkant van de isolatie wordt een dampscherm geplaatst ter bescherming tegen condensatie. Daarna wordt de binnenkant afgewerkt met gyproc.

Wandisolatie: welke isolatie gebruiken voor de wanden?

Via de muren en gevels van je woning ontsnapt er ook veel warmte. Het is daarom ook aangeraden om wandisolatie te plaatsen.

Bij een houtskeletbouw wordt er isolatie aangebracht tussen de houten balken van de vloer of de muur. Er wordt hierbij dus niet gekozen voor de traditionele spouwmuur- of gevelisolatie.

De flexibiliteit van het isolatiemateriaal is een belangrijke factor, aangezien alles goed moet worden opgevuld om zo weinig mogelijk verlies te hebben.

Let op: Bij onregelmatige structuren of moeilijk te bereiken plekken worden vaak glaswolvlokken en cellulosevlokken gebruikt. Hierdoor ben je zeker dat de akoestische isolatie een goede dichtheid heeft en heb je minder verlies door het versnijden van isolatiemateriaal.

Maak gebruik van een dampscherm bij het installeren van wandisolatie om vochtproblemen in de gevel of de muren te voorkomen.

Wandisolatie

Kruipruimte isoleren

De kruipruimte in jouw woning kan je ook laten isoleren als alternatief voor vloerisolatie. Zo verlies je minder ruimte binnenshuis.

De isolatie van de kruipruimte voorkomt dat er koude en water via de vloer in jouw woning binnenkomen.

Er zijn twee verschillende soorten kruipruimten: een hoge en een lage. De hoge kruipruimte isoleer je door het plafond met platen te bedekken of kan je best bedekken met isolatieschuim. Heb je een lage kruipruimte, dan kies je best voor een bodem met schelpenisolatie of isolatieparels.

Meer info en advies nodig?

Isolatiematerialen houtskeletbouw woning

Wanneer je overweegt om je houtskeletbouw te isoleren, zijn er verschillende opties qua isolatiemateriaal. We sommen er hier een heel deel voor je op:

  • Minerale wol: glaswol of steenwol
  • PIR platen
  • EPS platen
  • Alternatieve isolatie: blaasisolatie of isolatievlokken
  • Natuurlijke isolatie: vlasisolatie

Wat is de beste isolatie voor houtskeletbouw?

Het isolatiemateriaal dat het beste werkt voor jouw situatie en jouw houtskeletbouw hangt af van verschillende zaken:

  • De locatie van de isolatie: de muren, het dak, de vloer
  • De vakman
  • De gewenste isolatiewaarde
  • De beschikbare plaats tussen de balken

Een vakman zal jou hier meer wegwijs in maken en zal samen met jou bepalen welk materiaal je het best kan gebruiken voor jouw specifieke situatie.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes

Isolatie muur houtskeletbouw: waarop letten? Dikte, breedte en folie

Indien je een handige harry bent en zelf de isolatie voor je houtskeletbouw wilt aanbrengen, zijn er een aantal dingen waar je best op let of aandacht aan besteed:

  • De folies langs de zijkant van het isolatiemateriaal: deze vermijden vochtproblemen en zorgen ervoor dat de ruimte luchtdicht is. Hierdoor krijg je betere isolatiewaarden.
  • Dampopen folie of plaat aan de koude kant: vocht kan hierdoor altijd naar buiten.
  • Dampscherm aan de warme kant: langs binnen van de houtskeletbouw plaats je best een dampscherm om condensatie te voorkomen en vochtproblemen te vermijden.

Wil je er toch zeker van zijn dat alles goed gaat en geïnstalleerd wordt zoals het moet? Laat het dan over aan een vakman. Je kan gratis en vrijblijvend offertes aanvragen via onderstaand offerteformulier.

Wat zijn de kosten voor houtskelet isolatie?

De isolatie van een houtskeletbouw is noodzakelijk en je mag dit dus eigenlijk niet als een kost beschouwen. Het is een broodnodige investering waardoor je op termijn veel geld bespaart. Je energiekosten zullen dalen waardoor je per jaar meer dan 100 euro bespaart op je energiefactuur.

De prijs voor de isolatie van een houtskelet ligt meestal tussen de 18 en 26 euro per vierkante meter. Dit is echter enkel een richtprijs. De exacte prijs zal afhangen van een aantal factoren, waaronder het soort materiaal dat je gebruikt.

Het is belangrijk dat je rekening houdt met de tarieven van de vakman en zijn verplaatsingskosten. Deze bijkomende kosten worden wel eens vaker vergeten.

Isolatie houtskeletbouw

Wil je goedkoop je houtskeletbouw laten isoleren? Raadpleeg specialisten in je buurt en vergelijk gratis offertes op maat

Ontvang vrijblijvende offertes voor de isolatie van je houtskeletbouw. Dit kan bij specialisten in jouw buurt. Zo kun je meer informatie verzamelen en inspiratie opdoen. Vind op die manier de beste optie voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Wat wens je te isoleren?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.