Welke isolatieplaten voor mijn dak?

Isoleer je dak met isolatieplaten: materiaal en prijs

Welke isolatieplaten voor mijn dak?
Je energieverbruik verlagen en je wooncomfort verhogen? Dan is dakisolatie een absolute must. Het is een slimme investering die je snel terugverdient en waarmee je op termijn heel wat kunt besparen.

Je dak isoleren kan op verschillende manieren en met verschillende materialen. Isolatieplaten gebruiken is zo één van de mogelijke opties.  De keuze aan soorten isolatieplaten voor een dak is echter zeer uiteenlopend. In dit artikel zetten we alle mogelijkheden even voor je op een rij.

Welke isolatieplaten kiezen voor je dak ?

De isolatieplaat die je verkiest is afhankelijk van het soort dak. Bij hellende daken worden gewoonlijk wolisolatieplaten verkozen, terwijl op platte daken PUR of PIR platen aangebracht worden. Hieronder vindt je alvast een overzicht van de meest voorkomende dakisolatieplaten:

1. XPS isolatieplaten

XPS dakisolatieplaten
XPS staat voor Geëxtrudeerde Polystyreen. Dit is een kunststof, licht materiaal die de plaatsing op het dak vergemakkelijkt. Bovendien werken deze isolatieplaten zeer vochtbestrijdend. Ze worden gewoonlijk geleverd met een tand-en groefsysteem zodat ze eenvoudig aan elkaar geklikt kunnen worden.

2. EPS isolatieplaten

EPS dakisolatieplaten
De Geëxpandeerde Polystyreen isolatieplaten, beter bekend als piepschuimplaten, hebben een iets hoger isolatiewaarde dan XPS platen. Deze platen worden dikwijls gebruikt als isolatiemateriaal bij huishoudtoestellen.

3. PUR isolatieplaten

PIR dakisolatieplaten
De polyurethane isolatieplaat is een zeer efficiënte isolatiemateriaal die een hogere isolatiewaarde biedt dan zijn schuimvariant. Doordat deze platen echter minder flexibel zijn worden eventuele kieren en spleten opgevuld met PUR schuim om deze te dichten.

4. PIR isolatieplaten

Deze variant op PUR platen staat bekend voor zijn hoge brandveiligheidswaarde. Deze dakisolatieplaten bieden, bovendien, ook betere thermische eigenschappen dan de polystyrene platen (ook bij dunne isolatietoepassingen).

5. Minerale wol isolatieplaten

Minerale wol isolatieplaten
Behalve hun hoge brandveiligheidswaarde worden deze isolatieplaten voornamelijk gebruikt voor hun soepelheid. Deze platen dienen echter toegepast te worden op dikkere isolatietoepassingen om hetzelfde isolerend resultaat te bekomen. Ze worden vaak gemaakt van glaswol, rotswol en houtwol.

6. Geïsoleerde dakisolatieplaten

Geïsoleerde dakisolatieplaten zijn gemaakt van metalen panelen met een thermisch isolatiemateriaal aan de binnenkant. Ondanks de hoge isolatiewaarde worden deze platen minder gebruikt door hun hogere prijskaart.

Welke factoren bepalen de prijs van je dakisolatieplaten ?

Afhankelijk van het isolatiemateriaal die je verkiest, zal het prijskaartje die erbij hoort ook sterk verschillen. Hoe beter de isolatiewaarde, hoe hoger de kosten. Stel je vooraf dus de vraag wat de te isoleren oppervlak is en op welke manier je wenst te isoleren. Ook de dikte van het isolatiemateriaal speelt een rol in de prijs. Vergeet, bovendien, niet dat het plaatsen van isolatieplaten je premies kan opleveren. Dit verlaagt dan ook weer je kostprijs. Ontdek hier meer over de premies voor dakisolatie.

Om echter te kunnen genieten van premies moet je isolatie een R-waarde van minimaal 4,5 m²K/W bedragen. De R-waarde van je dakisolatie kan je eenvoudig zelf berekenen. Eenmaal je weet hoe je je dak gaat isoleren en welk materiaal je wilt gebruiken, zal je een beter overzicht hebben over het prijskaartje.

PIR isolatieplaten kosten vanaf 25 euro per m² voor een dikte van 10 cm. De plaatsing van PUR isolatieplaten zijn iets goedkoper (20 euro per m² voor een dikte van 12 cm).
Is je persoonlijk budget beperkter, dan zijn XPS en EPS platen een uitstekende optie. Bij deze platen kan je je verwachten aan een kostprijs tussen de 15 en 19 euro per m².

De kostprijs van wol isolatieplaten en geïsoleerde dakisolatieplaten ligt daarentegen iets hoger. Wol isolatieplaten variëren tussen de 35 en 50 euro terwijl geïsoleerde dakplaten tussen de 50 en 200 euro kunnen bedragen

Zit je nog met vragen over welke isolatieplaten je voor je dak kan gebruiken Ben je op zoek naar een professionele aannemer ? Vul dan zeker ons formulier, vraag gratis en vrijblijvend offertes aan, vergelijk prijzen en materialen van dakisolatieplaten en kom in contact met dakisolatiespecialisten uit jouw regio.