Isoleer je dak met isolatieplaten: materiaal en prijs

Je energieverbruik verlagen en je wooncomfort verhogen? Dan is je woning isoleren een absolute must. Het is een slimme investering die je snel terugverdient en waarmee je op termijn heel wat kunt besparen. Je woning isoleren kan op verschillende manieren en met verschillende materialen. Isolatieplaten gebruiken is zo één van de mogelijke opties.  De keuze aan soorten platen voor een woning is echter zeer uiteenlopend.

In dit artikel zetten we alle mogelijkheden even voor je op een rij.

Isolatieplaten prijs

Isolatiemateriaal Richtprijs
PIR Vanaf €25 per m²
XPS Tussen €15 en €19 per m².
EPS Tussen €15 en €19 per m²
Wol isolatieplaten Tussen €35 en €50 per m²
Geisoleerde isolatieplaten Tussen €50 en €200 per m²

Ontvang je prijs op maat

Wat bepaalt de prijs van isolatieplaten?

Afhankelijk van het isolatiemateriaal die je verkiest, zal het prijskaartje die erbij hoort ook sterk verschillen. Hoe beter de isolatiewaarde, hoe hoger de kosten. Stel je vooraf dus de vraag wat de te isoleren oppervlak is en op welke manier je wenst te isoleren. Ook de dikte van het isolatiemateriaal speelt een rol in de prijs.

Vergeet, bovendien, niet dat het plaatsen van isolatieplaten je premies kan opleveren. Dit verlaagt dan ook weer je kostprijs. Ontdek hier meer over de premies voor dakisolatie.

Om echter te kunnen genieten van premies moet je isolatie een R-waarde van minimaal 4,5 m²K/W bedragen.

De R-waarde van je dakisolatie kan je eenvoudig zelf berekenen. Eenmaal je weet hoe je je dak gaat isoleren en welk materiaal je wilt gebruiken, zal je een beter overzicht hebben over het prijskaartje.

PIR isolatieplaten kosten vanaf €25 per m² voor een dikte van 10 cm. De plaatsing van PUR platen zijn iets goedkoper (20 euro per m² voor een dikte van 12 cm).

Is je persoonlijk budget beperkter, dan zijn XPS en EPS platen een uitstekende optie. Bij deze platen kan je je verwachten aan een kostprijs tussen de €15 en €19 per m².

De kostprijs van wol isolatieplaten en geïsoleerde dakisolatieplaten ligt daarentegen iets hoger. Wol platen variëren tussen de €35 en €50 terwijl geïsoleerde dakplaten tussen de €50 en €200 kunnen bedragen

Welke isolatieplaten voor mijn dak?

Soorten isolatieplaten

De isolatieplaat die je verkiest is afhankelijk van het soort dak. Bij hellende daken worden gewoonlijk wolisolatieplaten verkozen, terwijl op platte daken PUR of PIR platen aangebracht worden.

Hieronder vindt je alvast een overzicht van de meest voorkomende isolatieplaten.

Laat je gratis adviseren

XPS platen

XPS dakisolatieplaten
XPS staat voor Geëxtrudeerde Polystyreen. Dit is een kunststof, licht materiaal die de plaatsing op het dak vergemakkelijkt.

Bovendien werken deze platen zeer vochtbestrijdend. Ze worden gewoonlijk geleverd met een tand-en groefsysteem zodat ze eenvoudig aan elkaar geklikt kunnen worden.

EPS isolatieplaten

EPS dakisolatieplaten
De Geëxpandeerde Polystyreen isolatieplaten, oftewel EPS-isolatie, beter bekend als piepschuimplaten, hebben een iets hoger isolatiewaarde dan XPS platen.

Deze platen worden dikwijls gebruikt als isolatiemateriaal bij huishoudtoestellen.

PUR platen

PIR dakisolatieplaten
De polyurethane isolatieplaat is een zeer efficiënte isolatiemateriaal die een hogere isolatiewaarde biedt dan zijn schuimvariant.

Doordat deze platen echter minder flexibel zijn worden eventuele kieren en spleten opgevuld met PUR schuim om deze te dichten.

PIR platen

Deze variant op PUR platen staat bekend voor zijn hoge brandveiligheidswaarde. Deze platen bieden, bovendien, ook betere thermische eigenschappen dan de polystyrene platen (ook bij dunne isolatietoepassingen).

Minerale wol isolatieplaten

Minerale wol isolatieplaten
Behalve hun hoge brandveiligheidswaarde worden deze platen voornamelijk gebruikt voor hun soepelheid.

Deze platen dienen echter toegepast te worden op dikkere isolatietoepassingen om hetzelfde isolerend resultaat te bekomen. Ze worden vaak gemaakt van glaswol, rotswol en houtwol.

Geïsoleerde isolatieplaten

Geïsoleerde isolatieplaten zijn gemaakt van metalen panelen met een thermisch isolatiemateriaal aan de binnenkant. Ondanks de hoge isolatiewaarde worden deze platen minder gebruikt door hun hogere prijskaart.

Zit je nog met vragen over welke platen je voor je woning kan gebruiken Ben je op zoek naar een professionele aannemer ?

Vul dan zeker ons formulier, vraag gratis en vrijblijvend offertes aan, vergelijk prijzen en materialen van isolatieplaten en kom in contact met isolatiespecialisten uit jouw regio.

Toepassingen isolatieplaten

Isolatieplaten dragen steeds meer de voorkeur bij vele isolatiemethodes. Doordat ze éénvoudig in maat versnijdbaar zijn, kunnen ze zowel op grote als kleinere oppervlaktes toegepast worden. Isolatieplaten zijn daarom zeer geschikt voor vloerisolatie en dakisolatie.

Isoleer je woning met isolatieplaten

Isolatieplaten dak

Isolatieplaten worden dikwijls gebruikt bij dakisolatie. De voornaamste reden hiervoor is dat de platen makkelijk op grote oppervlaktes kunnen toegepast worden. Als materiaal wordt dikwijls voor glaswol gekozen (dit mede door de goedkope kostprijs), maar pur-platen winnen de laatste jaren steeds meer aan populariteit.

Isolatieplaten vloer

Bij vloerisolatie dient met een aantal aandachtspunten rekening gehouden te worden.

  • De isolatiematerialen dienen vochtwerend te zijn, wil je vermijden dat ze een broeihaard vormen voor schimmels en ongedierte.
  • Om scheuren te voorkomen in de ondervloer, dienen de isolatieplaten ook drukvast te zijn.
  • Gewoonlijk kiest men bij vloerisolatie voor piepschuim of minerale wol. Gezien de iets lagere isolatiewaarde van beide materialen wordt bij de plaatsing van dit isolatiemateriaal voor een iets dikkere plaat gekozen.

Dak of vloer isoleren? Vergelijk offertes!

Wens je je vloer of dak te isoleren met isolatieplaten. De keuze aan mogelijkheden is groot. Laat je vooraf daarom steeds adviseren door een ervaren isolatiespecialist.

Door onderstaand formulier in te vullen brengen we je binnen de 48u in contact met enkele erkende vakmannen in jouw regio die jou vrijblijvend en gratis zullen adviseren over de beste mogelijkheden voor jouw woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type dakisolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.