Gemene muur isoleren: voordelen, aandachtspunten en prijs

Ooit afgevraagd hoe je die vervelende geluiden van de buren buiten de deur kunt houden? Ontdek hier de essentiële stappen om je gemene muur te isoleren. En wist je dat het ook tal van andere voordelen met zich meebrengt? Lees hier meer.

Vind isolatiespecialisten en ontvang gratis offertes

Wat is een gemene muur?

Een gemene muur, ook wel bekend als een gemeenschappelijke muur, is een muur die twee aangrenzende gebouwen of woningen met elkaar delen.

Deze muur vormt de grens tussen beide eigendommen en wordt door beide eigenaren gedeeld. Gemene muren kunnen voorkomen bij rijhuizen, appartementencomplexen of geschakelde woningen.

Gemene muur

Wetgeving rond gemene muur

Door het bestaan van een muurgemeenschap hebben beide eigenaars van de muur een onverdeeld eigendomsrecht. Dit betekent dat geen van beide partijen eenzijdig de muur kan beëindigen.

Elke mede-eigenaar heeft het recht om de muur te gebruiken en ervan te genieten. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld de muur kunt schilderen, behangen, enzovoort. Echter, het maken van openingen in de muur of het aanbrengen van elementen over de volledige breedte van de muur is niet toegestaan.

Daarnaast hebben alle mede-eigenaars de verplichting om bij te dragen aan de kosten voor het onderhoud, de reparatie en zelfs de wederopbouw van de muur.

Tussenmuur isolatie

Wie werkt de gemene muur af? 

Bij gemene muren moet degene die als eerste bouwt een dubbele wand aan de perceelsgrens optrekken, maar hij moet ook de toestemming van de buur hebben.

Beide zijden moeten goed worden afgewerkt en geïsoleerd. Tijdelijke isolatie is een optie. Latere aanpassingen aan de afwerking zijn voor rekening van de latere bouwer.

Er mogen geen structurele elementen in de gemene muur worden geplaatst zonder overeenstemming van beide partijen. Als beide buren samen bouwen, delen ze de kosten van de gemene muur en bepalen ze hun eigen afwerking.

Het is raadzaam om altijd advies in te winnen bij een specialist in bouw- en vastgoedrecht om te voldoen aan de wettelijke vereisten en om mogelijke geschillen te voorkomen.

Vind isolatie-experten bij jou in de buurt!

Voordelen tussenmuur isoleren

  1. Energiebesparing en lagere verwarmingskosten: een goed geïsoleerde tussenmuur zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat, waardoor de behoefte aan verwarming afneemt. Dit leidt tot een daling van de energiekosten.
  2. Geluidsisolatie voor meer privacy en comfort: een geïsoleerde tussenmuur vermindert geluidsoverdracht tussen aangrenzende ruimtes. Dit zorgt voor een rustigere en meer comfortabele leefomgeving.
  3. Verbeterd thermisch comfort in aangrenzende ruimtes: goede isolatie zorgt voor een meer constante en aangename binnentemperatuur, wat resulteert in een beter thermisch comfort in de aangrenzende kamer.

Gemene muur isoleren: waarop letten? 

Aandachtspunt 1: juiste isolatiemateriaal kiezen

Kies het isolatiemateriaal zorgvuldig op basis van de specifieke behoeften van de situatie. Materialen zoals glaswol, steenwol, cellulose of speciale isolatieplaten kunnen geschikte opties zijn.

Aandachtspunt 2: voorkom contact tussen de twee muren

Zorg ervoor dat de isolatie niet rechtstreeks in contact komt met beide muren om koudebruggen te voorkomen. Dit kan worden bereikt door een luchtspouw te creëren tussen de isolatie en de muren.

Aandachtspunt 3: bedek de geïsoleerde wachtmuur

Na het aanbrengen van de isolatie is het belangrijk om de muur goed af te dekken met geschikt materiaal. Dit kan variëren van gipsplaten tot speciale afwerkingsmaterialen afhankelijk van de esthetische en functionele eisen.

Muurisolatie berekenen

Je kan eigenhandig uitrekenen hoe goed je muren geïsoleerd zijn, en dat is best handig. Er zijn twee dingen die je moet weten: de U-waarde en de R-waarde. Hoe je deze berekent? Nou, voor de U-waarde neem je de λ-waarde en deel je die door de dikte van je isolatie. Voor de R-waarde doe je het andersom: de dikte van de isolatie deel je door de λ-waarde. Door je muren goed te isoleren, kun je flink wat besparen op je energierekening. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu!

Prijs akoestische isolatie van een gemene muur

Het geluiddicht maken van een tussenmuur komt doorgaans neer op een gemiddelde kostprijs van 40 tot 60 euro per vierkante meter, exclusief btw.

In situaties waarin het te verminderen geluidsniveau relatief laag is, kan men doorgaans uitgaan van een prijs van ongeveer 40 euro per vierkante meter.

Het uiteindelijke bedrag kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gebruikte materiaal en de complexiteit van het geluidsisolatieproces.

Het is raadzaam om voor een nauwkeurige prijsbepaling contact op te nemen met een gespecialiseerd vakman, die overigens goede akoestische isolatie kan garanderen.

Ook interessant voor jou:

Hoe isoleer je een bestaande muur?

Voor bestaande muren kan je isolatie aanbrengen door middel van spouwmuurisolatie, binnenmuurisolatie of buitengevelisolatie.

Spouwmuurisolatie houdt in dat er isolatiemateriaal in de ruimte tussen binnen- en buitenmuur wordt gespoten of geblazen.

Binnenmuurisolatie omvat het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de binnenkant van de muur. Buitengevelisolatie betekent dat er isolatie op de buitenkant van de muur wordt aangebracht, gevolgd door een afwerkingslaag.

Hoe kan je een muur geluidsdicht maken?

Om een muur geluidsdicht te maken, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen. Dit omvat het gebruik van geluidsisolerende materialen zoals speciale isolatiepanelen, het plaatsen van dubbele wanden, het aanbrengen van geluidsisolerende folie of platen en het dichten van kieren en naden.

Het is belangrijk om te voorkomen dat geluidstrillingen rechtstreeks door de muur kunnen reizen. Het inschakelen van een professional met expertise in geluidsisolatie kan hierbij instaan voor optimale geluidsisolatie.

Meer info en advies nodig? Vul het offerteformulier in, vergelijk offertes en bespaar kosten

Wil je meer gedetailleerde informatie en deskundig advies over het isoleren van de gemene muur? We begrijpen dat geluidsproblemen in huis hinderlijk kunnen zijn, en we staan klaar om je te helpen.

Door het invullen van het offerteformulier kun je eenvoudig meerdere offertes ontvangen van ervaren professionals in geluidsisolatie.

Dit stelt je in staat om prijzen en diensten te vergelijken, zodat je de beste keuze kunt maken om je woning stiller en comfortabeler te maken.

Wacht niet langer en neem vandaag nog de eerste stap naar een geluidsvrijer leven!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.