Spouwmuurisolatie ervaringen: reviews, advies en tips in 2024

Je leest online heel wat ervaringen over spouwmuurisolatie. Het zijn meestal positieve verhalen die vertellen over het gemak, maar af en toe zijn er ook wat minder positieve ervaringen. Hoe weet je dan of spouwmuurisolatie een goede oplossing is voor jouw situatie? Hier lees je een genuanceerd overzicht van veelvoorkomende spouwmuurisolatie ervaringen.

Contacteer gratis een gespecialiseerd bedrijf in jouw buurt

Is spouwmuurisolatie verstandig: positieve versus negatieve ervaringen 

Online kom je veel uiteenlopende meningen en ervaringen tegen rond spouwmuurisolatie. Het gaat meestal over de negatieve ervaringen van mensen, maar laat je hierdoor niet misleiden. Het zijn voornamelijk de positieve ervaringen die niet verteld worden. Hieronder krijg je een overzichtje van spouwmuurisolatie ervaringen.

Goede ervaringen op een rijtje 

Hieronder zetten we de goede ervaringen met spouwmuurisolatie op een rijtje. Ontdek welke voordelen spouwmuurisolatie jouw woning kan bieden.

1. Aangenamer wooncomfort

Bijna iedereen spreekt van een verhoging van het wooncomfort. Soms horen we zelfs dat door spouwmuurisolatie het wooncomfort wel tien keer beter is. Omdat je huis beter geïsoleerd is, heb je nauwelijks nog temperatuurschommelingen of vervelende tocht. Het grote voordeel is dat eens je de gewenste temperatuur bereikt, je die eenvoudig kan vasthouden.

2. Besparing: sterk verlaagde energierekening

Een goed geïsoleerd huis doet ook je portefeuille op lange termijn glimlachen. Een goed geïsoleerde spouwmuur houdt de koude lucht in de winter buiten en de warmte in de zomer. Zo heb je bij warm weer minder koeling nodig zoals bijvoorbeeld airco en bij koud weer kan je de verwarming een standje lager zetten.

Met een geïsoleerde spouwmuur daalt je energieverbruik drastisch en heb je de investering al snel terugverdiend.

besparen op isolatie

3. Gemakkelijke en snelle plaatsing

Meer dan een dag werk is er bij een grondige spouwmuurisolatie meestal niet. Op voorhand voert de vakman een inspectie uit van de spouwmuur met een endoscoop.

Het proces begint met de isolatiespecialist die enkele gaten boort in de buitenmuur, waarna het wordt opgevuld met isolatie. Op één dag kan je spouwmuur aan alle zijden dan ook geïsoleerd zijn.

Vergelijk vrijblijvend offertes en bespaar kosten

Nadeel: wat kan er misgaan bij spouwmuurisolatie?

Als de situatie niet optimaal is, kan het spouwmuurisolatie verhaal soms niet op een succes uitdraaien. Zorg dus altijd voor een goed geïnformeerde beslissing met een ervaren vakman.

1. Vocht na het isoleren (van de spouwmuur)

Een goede isolatie laat je huis minder goed ademen. Als je dan je ventilatiegedrag niet aanpast kan de vochtigheidsgraad al snel oplopen. Zet alles ‘s morgens en/of ‘s avonds tegen elkaar open en laat het eens goed doorwaaien. Je zal zien dat veel vochtproblemen al vermeden kunnen worden door een goede ventilatie. 

2. Koudebruggen (door spouwmuurvervuiling)

Bij de bouw van de woning kan er al eens wat bouwafval in de spouwmuur belanden. In dat geval verhindert de vervuiling dat de isolatie gelijk verspreid wordt.

De plaatsen waar de isolatie dan ontbreekt worden koudebruggen die kunnen leiden tot eventuele problemen met vocht en scheuren in de muren. Via deze koudebruggen kan de warmte ontsnappen.

Dit kan vermeden worden wanneer spouwmuurisolatie gebeurt op de juiste manier. Om risico’s te vermijden werk je daarom beter samen met een gespecialiseerd isolatiebedrijf.

3. Verkeerde keuze van het isolatiemateriaal

Niet alle materialen beschikken over dezelfde capaciteiten en isolatiewaarden. Als je een dunne spouwmuur hebt, dan zal isolatiemateriaal met een lage isolatiewaarde weinig zin hebben. Ook de blootstelling van de muur aan bepaalde weerelementen zoals wind kan vragen om een betere isolatie om hetzelfde resultaat te hebben. 

Bij oudere woning kan het zijn dat de bestaande isolatie niet aan de wensen voldoet en dat er extra geïsoleerd moet worden. Een betere optie is dan om de oude isolatie te laten voor wat het is en de spouw verder aan te vullen.

Hierbij kan niet elke soort gecombineerd worden omwille van optimale dichtheid. Een gespecialiseerd bedrijf zal je hierbij zeker begeleiden.

spouwmuurisolatie

Advies over de juiste isolatie voor jouw woning? Ontvang gratis advies

Wat zijn de ervaringen met de verschillende soorten spouwmuurisolatie?

Nu de voornaamste positieve en negatieve punten besproken zijn, gaan we wat dieper in op de ervaringen rond de verschillende soorten spouwmuurisolatie.

Vlokken

Isolatievlokken zijn eenvoudig bij te spuiten bij oude, eventueel verzakte, isolatie. De duurzame materialen zijn relatief goedkoop, maar hebben wel minstens vijf centimeter spouw nodig.

Glaswol

Glaswol is het bekendste materiaal voor spouwmuurisolatie. Vroeger leerde de ervaring dat glaswol verzakte. De laatste jaren hoor je daar nauwelijks nog iets van.

Het materiaal, gerecycleerd glas, heeft een enorme groei doorgemaakt en is nu een brandvrij, redelijk goedkoop alternatief voor andere isolatiematerialen.

Uitzonderlijk horen we klachten dat vocht naar de binnengevel zou lekken via de isolatie, maar dit is eerder te wijten aan een gebrekkig aanbrengen van de isolatievlokken.

Een extra reden om glaswol door een expert te laten aanbrengen is dat het irritatie veroorzaakt aan de ogen en bij inhaleren ook aan de longen. Met de juiste preventie kan je dit voorkomen.

Glaswol

Steenwol

Terwijl glaswol gemaakt is van glas, is steenwol geproduceerd uit vulkanisch gesteente. Je levert bij steenwol een beetje warmte-isolatie in voor extra geluidsisolatie en enkele euro’s minder. Dit milieuvriendelijke isolatiemateriaal is zeer vergelijkbaar met glaswol in wijze van aanbrengen. 

Knauf Supafil minerale wol

Een derde soort isolatievlokken is Knauf Supafil. Knauf veroverde de markt met deze minerale blaaswol. Het werkt volgens dezelfde principes als steenwol en glaswol met een extra focus op het vochtwerende element

Welk materiaal is het beste in jouw situatie? Contacteer experten in de buurt

Isolatiekorrels

Een compacter alternatief voor isolatievlokken zijn de isolatiekorrels. In vergelijking met glaswol kan je deze korrels via een veel kleiner gat laten aanbrengen door een gespecialiseerd bedrijf.

EPS-parels HR++ 

In die klasse van recycleerbare spouwmuurisolatie scoren de EPS-korrels van polystyreen zeer goed. Doorgaans zijn de ervaringen met EPS-korrels positief.

Ze vullen de spouwmuur minder goed als er obstructies inzitten zoals bouwafval dus voor een optimale werking zonder koudebruggen moet dit eerst gecontroleerd worden.

EPS-parels hebben een hoge isolatiewaarde (HR++) voor een relatief lage prijs. Een voordeel in vergelijking met de dichte vlokken, hebben EPS-parels ook een ademend vermogen zodat er een betere ventilatie plaatsvindt.

Isolatieparels

Een maatje kleiner hebben we de isolatieparels. Isolatieparels krijgen heel wat lof omwille van hun opvulcapaciteiten. Zelfs als er nog allerlei materialen in de spouwmuren zitten, geven veel ervaringen aan dat er met isolatieparels uitstekend geïsoleerd kan worden.

Deze isolatieparels van piepschuim zijn dus een ideale oplossing voor spouwmuurisolatie waarbij de spouw zelf niet optimaal is.

Zwarte isolatieparels

Er zijn ook heel wat positieve reacties over zwarte isolatie parels. Ze zijn een flexibelere optie dan steenwol maar hebben verder dezelfde kwaliteiten.

Ze kunnen de spouw met een grotere dichtheid vullen waardoor er minder plaats is voor lucht(verplaatsingen).

spouwmuurisolatie eps-parels

Isolatieschuim

Misschien wel de bekendste vorm van spouwmuurisolatie is PUR. Via minuscule gaatjes in de muur wordt de spouw volgespoten met isolatieschuim dat krachtig uitzet en de hele spouw opvult. Men is doorgaans zeer tevreden over de positieve prijs-kwaliteitverhouding van isolatieschuim.

PUR-schuim

PUR of polyurethaan is een goed isolerend materiaal (HR++) dat ook vocht- en schimmelbestendig is. Over de isolatiekwaliteiten van PUR-isolatieschuim valt weinig negatiefs te zeggen.

Soms lezen we online wel eens uitzonderlijke verhalen over huisdieren die vergiftigd zouden zijn door polyurethaan. Het is natuurlijk zo dat dit chemisch isolatiemiddel niet de beste vriend is van milieuvriendelijk verbouwen.

UF-schuim

Het goedkopere alternatief van PUR is UF-schuim. Qua werking is het zeer gelijkaardig, maar het is gemaakt van minderwaardig materiaal om de kosten te drukken.

Vooral in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw ging men prat op UF-schuim. Zoals wel meer goedkope populaire materialen van die tijd zijn er later wat kwaaltjes aan het licht gekomen.

Voor alle duidelijkheid: Nieuw UF-schuim heeft van volgende mankementen geen weet. Slecht geplaatst UF scheurde en verpulverde na verloop van tijd waardoor er koudebruggen, ongezonde stofproductie en giftige dampen ontstonden. Dit zou de laatste jaren volledig ongedaan gemaakt zijn. 

Thermofoam

Een bekend merk van isolatieschuim dat een goede naam draagt is Thermofoam. De ervaringen zijn doorgaans zeer positief omwille van de waterbasis met afwezigheid van schadelijke chemicaliën.

Thermofoam wordt voornamelijk gebruikt om je spouwmuren achteraf nog wat extra te isoleren. De Thermofoam wordt bovenop (en tussen) de bestaande isolatie gespoten en zo is je woning nog beter geïsoleerd.

verschillende soorten isolatie

Ook interessant voor jou:

Welke spouwmuurisolatie wordt als de beste beschouwd?

De beste spouwmuurisolatie voor jou hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren, de staat van je woning en je budget.

Is het mogelijk om spouwmuurisolatie te verwijderen?

Het is mogelijk om oude spouwmuurisolatie te laten verwijderen en vervangen door modernere isolatie. Moderne isolatiematerialen zijn beter dan oudere materialen en zorgen voor een betere isolatiewaarde. Het is raadzaam om het aanbrengen van spouwmuurisolatie over te laten aan specialisten.

Wat zijn de kosten voor het na-isoleren van een spouwmuur?

De kosten (voor spouwmuurisolatie na-isoleren) zullen gemiddeld tussen de 15 en 30 euro liggen. Let wel op dat dit kan variëren.

Meer weten over de voordelen en nadelen van spouwmuurisolatie? Stel je vragen aan specialisten en ontvang advies op maat

Als er één ding is dat je meeneemt uit dit overzicht, laat het dan zijn dat een goed advies je heel wat kopzorgen kan besparen.

Een goedgeplaatste spouwmuurisolatie is in elk geval goud waard voor je gevel. Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en jouw woning tot wel tien keer aangenamer maken.

Contacteer een isolatiebedrijf in jouw buurt, vergelijk prijzen en bespaar snel kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.