Spouwmuurisolatie nadeel: aandachtspunten en alternatieven

Is spouwmuurisolatie altijd de beste keuze voor mijn woning? Hoewel spouwmuurisolatie tal van voordelen biedt, zijn er ook situaties waarin andere isolatiemethoden mogelijk geschikter zijn. Ontdek de belangrijkste nadelen en alternatieven van spouwmuurisolatie.

Vind gevelwerkers en ontvang gratis offertes

Wat zijn de nadelen van spouwmuurisolatie?

Niet geschikt voor elke gevel

Hoewel spouwmuurisolatie een uitstekende keuze is voor het isoleren van gevels, is het niet geschikt voor elk type gevel. Aangezien de isolatie tussen de binnen- en buitenmuur wordt geplaatst, zijn er geen extra werkzaamheden nodig om de muur weer netjes af te werken.

Dit type isolatie kan worden uitgevoerd met isolatieschuim of -parels, waardoor de isolatiewerkzaamheden efficiënt verlopen.

Helaas beschikken niet alle woningen over een spouwmuur. En zelfs als er wel een spouw aanwezig is, kan het zijn dat deze niet geschikt is voor isolatie.

Let op met oudere woningen

Bij oudere woningen zijn de gebruikte stenen vaak niet volledig bestand tegen vorst. Dit maakt ze gevoelig voor barsten tijdens de wintermaanden.

Bij het aanbrengen van isolatie wordt het vocht moeilijker afgevoerd uit de bakstenen. Bij bevriezing zet het vocht uit en kunnen de stenen barsten. Gelukkig is dit op te lossen door de bakstenen te impregneren, zodat er geen vocht meer in kan dringen.

Voldoende spouwruimte nodig

Om adequaat te isoleren is minimaal 5 cm spouwisolatie vereist. Jammer genoeg hebben oudere woningen niet altijd voldoende spouwruimte.

Daarnaast is de kans groot dat in de toekomst een dikkere isolatielaag nodig zal zijn om aan de normen te voldoen. Hierdoor zullen nog meer woningen met een beperkte ruimte niet geschikt zijn.

Natuurlijk kun je er altijd voor kiezen om de gevel of binnenmuur te isoleren in combinatie met spouwmuurisolatie. Dit zorgt voor een extra hoge isolatiewaarde, maar vergt ook aanzienlijk meer werk. Tevens ook een klus voor een professional.

Problemen met geschilderde gevel

Geschilderde gevels kunnen soortgelijke problemen opleveren als oudere stenen. Vocht dat in de muur zit, raakt ingesloten tussen de isolatie en de verflaag, wat kan leiden tot bevriezing van de stenen bij vorst.

Bij geschilderde gevels geldt hetzelfde principe als bij geglazuurde stenen of glanzende baksteen: de afwerkingslaag van de steen mag niet dampdicht zijn.

Als je woning behandeld is met een dampdichte verf, kan de buitenmuur niet meer goed ademen en kan het vocht in de spouw door de isolatie niet goed verdampen, wat leidt tot afbladderende verf.

Vuiligheid in spouw

Onder nadelen van spouwmuurisolatie spouwmuren niet altijd in optimale staat. Spouwmuurvervuiling treedt op wanneer er nog puin, cement of andere bouwmaterialen in de spouw aanwezig zijn.

Dit kan voorkomen tijdens het bouwproces en is vaker het geval bij oudere woningen.

De aanwezige vervuiling verhindert een gelijkmatige verdeling van het isolatiemateriaal in de spouw, wat na isolatie koudebruggen kan veroorzaken.

Dit heeft niet alleen gevolgen voor de thermische isolatie, maar kan op termijn ook leiden tot vochtplekken op de binnenmuur.

Aanwezigheid van cementbaarden

Cementbaarden zijn overblijfselen van onzorgvuldig uitgevoerde cementwerken die de spouwmuur kunnen vervuilen. Soms vormen ze een brug tussen de binnenmuur en de gevel, wat resulteert in koudebruggen wanneer je isolatie aanbrengt.

Een gespecialiseerde vakman kan de schade nauwkeurig beoordelen met behulp van een endoscopisch onderzoek. Op basis van de resultaten kan hij bepalen of het probleem kan worden opgelost, of dat het beter is om voor een andere vorm van isolatie te kiezen.

Vochtproblemen

Zelfs als er geen problemen zijn met de spouwruimte, kan vocht een nadeel zijn bij spouwmuurisolatie. Als er vocht in de spouw doordringt omdat de gevel niet voldoende beschermd is door slecht voegwerk, is de kans op vochtschade na het aanbrengen van de isolatie veel groter.

De isolatie vergemakkelijkt namelijk de overdracht van vocht van de gevel naar de binnenmuur. Bovendien duurt het langer voordat het vocht opdroogt. Zo kan er al snel veel meer vocht in de binnenmuur terechtkomen.

Je kunt vochtproblemen en schimmelvorming binnenshuis voorkomen door de gevel te impregneren. Hierdoor komt er veel minder vocht in de spouw terecht.

Moeilijkheden met renovatiewerken

Een ander aspect in verband met spouwmuurisolatie dat lastiger te vermijden is, betreft het gebruik van losse materialen zoals EPS parels.

Bij latere renovatiewerkzaamheden aan de gevel kan het gebeuren dat de isolatie verschuift. Dit is moeilijker te voorkomen, tenzij je kiest voor een vast isolatiemateriaal, maar dat maakt de werken wel wat complexer.

Het is dus verstandig om goed na te denken over eventuele toekomstige werkzaamheden voordat je besluit de spouwmuur te isoleren of te laten isoleren door een isolatiespecialist.

spouwmuurisolatie nadelen

Wat zijn de grootste fouten bij spouwmuurisolatie?

  1. Onvoldoende inspectie vooraf: een grondige endoscopische inspectie van de spouwmuur is essentieel om problemen te voorkomen.
  2. Vervuilde spouwmuren: isolatie is alleen mogelijk als de spouwmuur schoon is. Vervuiling kan vochtdoorslag veroorzaken en vereist mogelijk grondige reiniging.
  3. Ongeschikte gevelstenen: niet elke gevelsteen is geschikt voor isolatie. Geglazuurde stenen kunnen schade ondervinden bij vorst.
  4. Geverfde buitenmuren: een dampdichte verflaag maakt de muur ongeschikt voor spouwmuurisolatie. Afbladdering van de verf kan optreden bij vorst.
  5. Onjuiste keuze isolatiemateriaal: niet elk materiaal is geschikt voor elke situatie. Verschillende factoren moeten in overweging worden genomen, zoals de spouwbreedte en het type woning.
  6. Onjuiste dosering van lijm: een verkeerde dosering kan leiden tot problemen zoals het wegwaaien van isolatieparels.
  7. Isoleren bij slecht weer: sommige isolatiematerialen moeten worden aangebracht bij gunstige weersomstandigheden om de kwaliteit te waarborgen.
  8. Zelf spouwmuurisolatie aanbrengen: het zelf aanbrengen van isolatie kan leiden tot problemen, omdat niet elk materiaal geschikt is en de juiste technieken belangrijk zijn. Aangezien de kosten voor spouwmuurisolatie niet bijster hoog zijn, laat je dit best doen door een professional.
  9. Ernstige schade aan isolatie: het is van belang dat de isolatie dampopen is en kan ademen. Te veel vocht kan ernstige schade veroorzaken, zoals rotten van de kruipruimte.
  10. Zakken van isolatie: vooral oudere isolatie kan gaan zakken als de lijm niet voldoende is aangebracht. Het is belangrijk om het juiste materiaal en de juiste aanbrengtechnieken te kiezen.

Bij spouwmuurisolatie is het van groot belang om een grondige inspectie te laten uitvoeren en doe je best een beroep op een isolatiespecialist om problemen te voorkomen.

Vraag vrijblijvend advies en ontvang gratis offertes

Bestaan er alternatieven voor spouwisolatie?

Wanneer je streeft naar een hogere isolatiewaarde, als je spouw ongeschikt is, of als je muren aan renovatie toe zijn, zijn er twee andere mogelijkheden beschikbaar:

  1. Binnenmuurisolatie: deze methode omvat het isoleren van je gevelmuren vanuit je woonruimten. Dit is een verstandige keuze als je al bezig bent met een groter renovatieproject binnenshuis. Als je toch al met de muren bezig bent, kun je direct isolatiemateriaal laten aanbrengen.
  2. Buitenmuurisolatie: hierbij wordt het isolatiemateriaal tegen de gevel aangebracht. Dit kan gebeuren tegen het buitenspouwblad, of het buitenspouwblad kan worden verwijderd en het isolatiemateriaal wordt tegen het blootgelegde binnenspouwblad geplaatst.
buitenmuur isoleren

Is spouwmuurisolatie verstandig?

Maak je geen zorgen over eventuele nadelen van spouwmuurisolatie. Vrijwel alle genoemde problemen zijn eenvoudig op te lossen. Denk bijvoorbeeld aan gevelimpregnatie of de installatie van een verbeterd ventilatiesysteem.

Uit gebruikerservaringen blijkt dat de voordelen van spouwmuurisolatie ruimschoots opwegen tegen de kosten. Veel mensen vinden het een kosteneffectieve keuze vergeleken met andere isolatiemethoden. Zij ervaren dat spouwmuurisolatie leidt tot aanzienlijke besparingen op hun energierekening.

Ook interessant voor jou: 

Is mijn spouwmuurisolatie nog goed?

Voor een betrouwbare bevestiging of de spouwmuur van je woning wel of niet geïsoleerd is, is een endoscopisch onderzoek de meest geschikte methode.

Hierbij wordt een kleine camera via een gaatje in de muur ingebracht om direct te kunnen zien of de spouwmuur geïsoleerd is.

isolatie buitenmuur zonder spouw

Spouwmuur isoleren? Vul het formulier in en ontvang gratis offertes

Ontdek de nadelen van spouwmuurisolatie en verhoog het comfort in je woning door alternatieve isolatiematerialen. Bespaar tot wel 30% op je energiekosten en draag bij aan een duurzamer milieu.

Vul het formulier in voor een vlotte aanvraag en ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat van een ervaren isolatiespecialist.

Profiteer vandaag nog van een goed geïsoleerde woning!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.