Spouwmuur ventilatie: is het verstandig om een spouwmuur te ventileren? 

Heb je een (geïsoleerde) spouwmuur? Dan kan het zijn dat je de spouwmuur van ventilatie moet voorzien. Maar in welke gevallen is spouwmuurventilatie vereist? En waarom is het zo essentieel? In dit artikel beantwoorden we deze vragen. Bovendien bespreken we op welke manieren je de ruimte van een spouw kunt ventileren en met welke factoren je best rekening houdt. Wil je meer info over spouwmuren of heb je nood aan advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten

Is spouwmuurventilatie na isolatie noodzakelijk? 

Een spouwmuur bestaat uit twee muren (een binnen- en buitenmuur) waartussen een kleine ruimte of spouw zit. Vanaf 1920 werden spouwmuren voornamelijk gebouwd om vochtproblemen tegen te gaan.

Vocht (afkomstig van bijvoorbeeld regen, mist of sneeuw) kan namelijk gemakkelijk de stenen intrekken en zo de woning binnendringen. Bij een spouwmuur trekt het water in de buitenmuur, maar niet (snel) in de binnenmuur. Bovendien zijn er stootvoegen die het vocht naar buiten afvoeren.

Het blijft echter belangrijk dat spouwmuren, ondanks vorst, regen of mist, zo droog mogelijk blijven. Gevelstenen zijn vandaag echter licht en poreus waardoor ze gemakkelijk vocht opnemen. Daarom is een spouwmuur van ventilatie voorzien essentieel: het doet de buitenmuur sneller opdrogen waardoor vochtproblemen zoals een koudebrug, vochtschade, schimmelvorming en mosgroei vermeden kunnen worden.

Toch moet hier een belangrijke kanttekening gemaakt worden. Uit onderzoek blijkt dat slechts 5% van het vocht effectief in de spouw terechtkomt. Met andere woorden: bakstenen nemen vandaag sneller vocht op, maar staan het ook weer sneller af.

Bovendien isoleren heel wat mensen hun spouwmuur, wat betekent dat de lucht in de spouw minder warm is en het droog ventilerende effect bijgevolg niet zo groot is. 

Heeft het dan wel zin om je spouw te ventileren? In onderstaande situaties is het verstandig om je spouwmuur van ventilatie te voorzien:

  • Je buitengevel is dampdicht (de bakstenen laten geen vocht door).
  • Je gevel is geverfd met dampdichte verf.
  • Je binnenmuren hebben vochtproblemen.
  • Je gevel is doorgeslagen.
  • Je spouw is vervuild en kan niet meer gereinigd worden.
spouwmuur ventilatie

Hoe ventileren na spouwmuurisolatie? 

Een groot deel van de problemen die na spouwmuurisolatie opduiken, hebben te maken met een slechte ventilatie van de spouwmuur.

Wanneer het vocht vóór de isolatiewerken op een natuurlijke manier de woning kon verlaten, kom je gegarandeerd voor problemen te staan wanneer je isolatie hebt aangebracht: waar moet het vocht nu naartoe? Het zit nu vast in het isolatiemateriaal.

De gevolgen zijn onaangenaam: een vieze geur, ongedierte, condensvorming, schimmelvorming en andere ernstige vochtproblemen zullen na een bepaalde tijd ongetwijfeld optreden.

Gelukkig bestaat er een oplossing: ventilatie. Enkel dan kan het vocht een uitweg vinden. Alleen ramen en deuren regelmatig openzetten is niet genoeg. Het beste kies je voor een ventilatiesysteem. We bespreken hieronder enkele interessante mogelijkheden.

Krijg vrijblijvend advies op maat voor jouw woning

1. Systeem met stootvoegen

Een spouwmuur kan je ventileren aan de hand van stootvoegen. Deze verticale voegen zitten in de buitenkant van je woning en komen tot aan de spouw.

Om een constante luchtstroom te creëren, is het belangrijk dat de stootvoegen zowel op hogere als lagere plaatsen in de stenen muur zitten. Zo krijg je een kwalitatieve ventilatie van de spouw.

Vaak hebben de stootvoegen ook een rooster om het inregenen en binnendringen van ongedierte te voorkomen.

Ook oudere huizen hebben een systeem met stootvoegen, maar de plaatsing gebeurde op een andere manier. Vroeger metselde een specialist enkele bakstenen verticaal naast elkaar, terwijl andere stenen horizontaal werden geplaatst. Tussen de verticale stenen was er vrije ruimte. Deze openingen dienen als stootvoegen.

Omdat de stootvoegen toen geen rooster kregen, maakten mensen soms deze openingen dicht om de koude en ongedierte uit het huis te houden. Dit zorgde er natuurlijk voor dat de ventilatie niet meer werkte en dat de bewoners last kregen van vochtproblemen.

stootvoegen oude spouwmuur

2. Muurbuis met ventilatierooster 

Vandaag bestaat er een groot assortiment aan producten die een spouwmuur van ventilatie voorzien. Enkele van de opties zijn muurbuizen met bijbehorende roosters, gevelkappen en PVC voegroosters.

Deze producten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, groottes, vormen en materialen. Voor iedere woning is er dus een geschikte oplossing.

3. Kruipruimte: ventilatiekokers of ventilatiegaten in een stenen muur aanbrengen

Laat je jouw spouwmuren isoleren, maar heb je ook een kruipruimte? Vergeet dan zeker niet om ook de kruipruimte van voldoende ventilatie te voorzien.

Vaak is het zo dat spouwmuren instaan voor de ventilatie van de kruipruimte. Wanneer deze muren echter geïsoleerd worden, kunnen ze deze taak niet meer volbrengen.

Daarom is het belangrijk om vóór de spouwmuurisolatie de kruipruimte op een alternatieve manier te ventileren. Anders krijg je al snel last van schimmel, ongedierte, koudebruggen en andere vochtproblemen.

Gelukkig is een kruipruimte ventileren heel eenvoudig: breng ventilatiekokers of een aantal ventilatiegaten met roosters aan in je gevel. Zo onderhoud je een goede circulatie van de lucht.

ventilatiegaten kruipruimte

Enkele aandachtspunten

Ook bij spouwmuurventilatie zijn er enkele zaken waar je best rekening mee houdt:

  • Zorg ervoor dat de spouw niet vervuild is met cementbaarden of ander vuil. Dit kan er namelijk toe leiden dat de binnen- en buitenmuur met elkaar in contact komen en zo de ventilatie tegenwerken. Het vocht van de buitenmuur kan bovendien makkelijker in de binnenmuur dringen.
  • Sommige mensen denken onterecht dat alle roosters in de buitenmuur voor de ventilatie van de spouw dienen. Maar dit is zeker niet het geval: de volledige woning heeft namelijk een goede ventilatie nodig. Niet alleen moet de vervuilde binnenlucht naar buiten kunnen, maar ook frisse buitenlucht in huis is noodzakelijk voor een aangenaam woonklimaat. Verwar deze ventilatieroosters niet met stootvoegen.

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Mag je een ventilatievoeg of -rooster tijdens de winter dichten?

Sommige mensen hebben de neiging om de openstaande voegen in de winter te dichten. Zo dringt de kou minder snel binnen en ligt hun energieverbruik lager. Zeker woningen met oude stootvoegen (zonder ventilatierooster) laten de lucht goed binnen.

Hou er echter rekening mee dat wanneer je dit doet, je ook de ventilatie afsluit: het vocht kan zich zo makkelijker verspreiden en voor onaangename problemen zorgen zoals schimmel, ongedierte, vochtschade en kapotte spouwmuurisolatie.

Kortom: het is geen slim idee om een ventilatierooster of stootvoeg af te sluiten.

ventileren luchtcirculatie

Ook interessant voor jou:

Waarom zou ik kiezen voor een erkend isolatiebedrijf?

Om in aanmerking te komen voor een premie voor spouwmuurisolatie, is het noodzakelijk samen te werken met een vakman die over een ATG-certificering beschikt. Kies je ervoor om dit niet te doen of wil je zelf aan de slag gaan met je spouwmuurisolatie, dan vervalt helaas de mogelijkheid om de premie te ontvangen.

Hoe vul ik op de juiste manier mijn spouwmuur met isolatie?

Als je van plan bent om je spouwmuur op te vullen met isolatie, zijn er een aantal belangrijke stappen te volgen. De eerste stap is een endoscopisch onderzoek.

Hierbij controleert de specialist de staat, breedte en vervuilingsgraad van de spouw, evenals de staat van de gevel. De tweede stap omvat het boren van gaten in de voegen van de gevel.

In stap drie vult de specialist de spouwmuur met isolatiemateriaal. Tot slot, in de laatste stap, dicht de specialist de boorgaten en voert hij een controle uit op de aangebrachte isolatie.

Is het verstandig om te kiezen voor spouwmuurisolatie?

Hoewel spouwmuurisolatie enkele nadelen heeft, blijft het in 2024 de moeite waard. Niet alle gevels zijn geschikt voor spouwmuurisolatie, en er kunnen problemen ontstaan bij een onjuiste dosering van lijm, wat kan leiden tot het wegwaaien van isolatieparels. Ook kan oudere isolatie soms verzakken.

Ondanks deze nadelen, wegen de voordelen van spouwmuurisolatie zwaarder. Het helpt je namelijk aanzienlijk te besparen op energiekosten, wat resulteert in een lagere energierekening. Dit maakt het, ondanks de mogelijke uitdagingen, een waardevolle investering.

Wat is de minimale dikte van een spouw in 2024?

Over het algemeen is het aan te bevelen om een spouwbreedte van minimaal 5 centimeter te hebben. Voor gedetailleerdere en nauwkeurigere informatie over de vereiste dikte van spouwmuren, kun je het beste ons offerteformulier invullen.

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio 

Via onderstaand offerteformulier kom je in contact met meerdere isolatiespecialisten uit jouw regio. Zij sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen en advies op maat op.

Zo kan je meerdere oplossingen met elkaar vergelijken en de keuze maken die het beste bij je wensen en budget past. Tot slot voert een specialist jouw isolatieproject op een correcte en veilige manier uit.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.