Spouwmuren opvullen: hoe pak je het aan? Voorwaarden en stappenplan

Spouwmuren laten opvullen met isolatiemateriaal is een slimme investering die je veel doet besparen op je energiefactuur. Bovendien verlopen de werken snel en veranderen ze het uitzicht van je gevel niet. In dit artikel geven we weer hoeveel spouwmuurisolatie kost, aan welke voorwaarden je spouw best voldoet en hoe een isolatiespecialist precies te werk gaat. Zit je nog met andere vragen of wil je graag advies op maat? Vul ons offerteformulier in. 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten

Kan ik mijn bestaande spouwmuur isoleren?

Wil je jouw spouwmuren opvullen met isolatie? Dan is het belangrijk dat je gevel aan enkele voorwaarden voldoet. We bespreken deze hieronder. 

spouwmuren opvullen

1. Spouwmuur moet een minimale breedte van 5 cm hebben

Spouwmuurisolatie zorgt pas voor een kwalitatief resultaat wanneer je spouw een minimale breedte van 5 centimeter heeft. Enkel dan zal de isolatie voldoende warmteweerstand bieden. Een dunne spouw is bovendien gevoeliger voor vervuiling en cementbruggen. 

Is je spouw dunner dan 5 centimeter? Isoleren is dan nog steeds mogelijk, maar je kiest best voor isolatiemateriaal met een hogere isolatiewaarde. Je kunt zo dunner isoleren en toch dezelfde isolerende eigenschappen bereiken.

2. Spouwmuur mag niet vervuild zijn

De spouwmuur mag niet door cementresten of -baarden vervuild zijn. Als dit wel het geval is, kan het isolatiemateriaal zich niet goed verspreiden en is de kans op vochtproblemen een stuk groter.

Is je spouw vervuild? Een isolatiespecialist kan de spouwvervuiling verwijderen voordat hij overgaat tot spouwmuurisolatie. Een deskundige voert op voorhand altijd een grondige controle uit.

3. Gevel moet in goede staat zijn

De gevel mag geen barsten, scheuren of andere schade vertonen. Een beschadigde gevel met isolatiemateriaal opvullen, heeft niet veel zin: het water kan dan makkelijk naar de spouw trekken en het isolatiemateriaal beschadigen.

Is je gevel beschadigd? Dan herstelt een isolatiespecialist de schade. Dit kan zowel voor of na de spouwmuurisolatie gebeuren.

4. Gevel moet dampopen zijn

Spouwmuurisolatie combineer je best met een dampopen gevelbekleding. Voor een optimale werking van de isolatie is het namelijk belangrijk dat je gevel het vocht op een efficiënte manier kan afvoeren. Een dampremmende laag is dus niet nodig. Anders ontstaan er vochtproblemen.

Enkele soorten ongeschikte gevelbekleding voor spouwmuurisolatie zijn: 

  • Strengpers stenen. 
  • Geglazuurde gevelstenen. 
  • Dampdichte verf.

Als je gevel dampdicht is, kies je beter voor een andere isolatiemethode dan spouwmuurisolatie.

5. Gevel moet tegen slagregens kunnen

De ligging van woningen zorgt ervoor dat sommige gevels meer last hebben van slagregens dan andere. Als de gevelstenen bovendien poreus zijn of een open structuur hebben, nemen ze meer vocht op en drogen ze bijgevolg trager uit. Dit alles zorgt voor vochtproblemen en een slechte werking van de spouwisolatie.

Wat als je gevel veel last heeft van slagregens, maar er niet tegen beschermd is? Dan is het verstandig om het voor of na de spouwmuurisolatie te laten impregneren. Dit betekent dat er een vochtwerend middel op de gevel aangebracht wordt. Zo kan het vocht niet meer in je woning binnendringen.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Prijs spouwmuurisolatie in 2024

De prijs voor het opvullen van je spouwmuren met isolatie ligt gemiddeld tussen de 15 en 30 euro per vierkante meter. Vooral het gekozen isolatiemateriaal heeft een grote invloed op de uiteindelijke kostprijs.

Onderstaande tabel geeft de richtprijzen weer voor een rijwoning, halfopen bebouwing en open bebouwing per type spouwmuurisolatie. Zo heb je een beter zicht op de kosten.

Type Spouwmuurisolatie Richtprijs per vierkante meter (exclusief btw)Rijwoning (97 m²) Halfopen bebouwing (107 m²)Open bebouwing (140 m²)
PUR-schuim25 – 30 euro 2.425 – 2.910 euro2.675 – 3.210 euro 3.500 – 4.200 euro 
EPS-parels20 – 25 euro 1.940 – 2.425 euro 2.140 – 2.675 euro 2.800 – 3.500 euro 
Glaswol (Knauf Supafil)15 – 20 euro 1.455 – 1.940 euro 1.605 – 2.140 euro 2.100 – 2.800 euro 

Let op: Soms vinden voor of na de isolatiewerken bijkomende werken plaats zoals het herstellen van gevelschade of een impregnatie van de gevel. Deze werken zijn noodzakelijk: de gevel moet namelijk in een goede staat zijn zodat de isolatie in de spouwmuur optimaal kan functioneren. Maar dit zorgt ook voor extra kosten

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Hoe spouw opvullen met isolatie? [Stappenplan]

Spouwmuren opvullen met isolatie is snel en eenvoudig. Er vinden geen breekwerken plaats, maar het vereist wel de juiste materialen en technieken.

Hieronder geven we een kort stappenplan weer. Zo heb je een idee hoe een isolatiespecialist spouwmuurisolatie aanpakt.

spouwmuurisolatie

Stap 1: voer een endoscopisch onderzoek uit

Een belangrijke voorbereidende stap is het endoscopische onderzoek van de spouwmuur. De isolatiespecialist controleert dan de staat, de breedte en de mate van vervuiling van de spouw.

Vervolgens kijkt de deskundige ook naar de staat van de gevel. Als deze barsten, scheuren of andere beschadigingen vertoont, moet deze hersteld worden.

Aan de hand van de resultaten van het onderzoek weet de isolatiespecialist of het mogelijk is de bestaande spouwmuur te isoleren en hoe hij dit best aanpakt (voorbereidende werken, welk isolatiemateriaal…).

Stap 2: maak boorgaten

Vervolgens maakt de professional boorgaten in de voegen van de gevel. Langs deze openingen kan het isolatiemateriaal in de luchtspouw geblazen worden.

De grootte van de gaten hangt af van zowel de dikte van de voeg als het gekozen isolatiemateriaal. De vereiste minimale boordiameters zijn:

  • PUR-spouwmuurisolatie: 12 mm.
  • Knauf Supafil spouwmuurisolatie: 14 mm.
  • EPS-spouwmuurisolatie parels: 16 mm.

Stap 3: breng isolatie aan in de spouwmuur

De voorgeboorde openingen in de buitenmuur worden nu gebruikt om het isolatiemateriaal in de spouw te blazen. Geschikte soorten spouwmuurisolatie voor de isolatie van bestaande spouwmuren zijn:

  • PUR-schuim. 
  • EPS-spouwmuurisolatie (polystyreen korrels).
  • Glaswolvlokken.

Welk materiaal je best kiest, hangt af van meerdere factoren zoals je eigen voorkeur, je budget, de dikte van de spouw etc.

Stap 4: dicht de boorgaten en controleer de isolatie

Na het aanbrengen van de isolatie is het belangrijk de boorgaten in de voegen van de gevel dicht te maken.

Tot slot controleert de isolatiespecialist of de spouwmuur volledig en correct gevuld is. Een handig hulpmiddel is de warmtecamera.

Vooral de plekken waar mortelresten overlopen tussen binnen- en buitenmuren kunnen nog vervuild zijn. Daarom is het voorafgaande endoscopische onderzoek zo belangrijk: de spouwvervuiling kan dan op tijd vastgesteld, opgespoord en verwijderd worden.

Waarom een spouwmuur van isolatie voorzien? [Voordelen]

In het overgrote deel van de gevallen is spouwmuren opvullen met isolatie een uitstekend idee. Spouwmuurisolatie heeft namelijk heel wat voordelen. We sommen ze hieronder op en leggen ze kort even uit.

1. Lagere energierekening

Spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat je geen warmte meer verliest langs je gevel. Dit betekent dat je minder moet stoken en dat je bijgevolg energiekosten bespaart. Bovendien verdien je zo je investering in spouwmuurisolatie relatief snel terug.

2. Beter wooncomfort

Door je spouwmuren met isolatiemateriaal op te vullen, kan er ook geen koude lucht meer in je woning binnendringen. Zo kan je gedurende het hele jaar van een aangename binnentemperatuur genieten: in de winter houdt isolatie de warmte binnen en in de zomer warmt je woning minder snel op.

3. Milieuvriendelijk

Spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat je vraag naar energie kleiner is, waardoor ook je verbruik van fossiele brandstoffen vermindert en je CO-uitstoot lager komt te liggen. Kortom: isolatie is een goede maatregel voor het milieu.

4. Uitzicht gevel blijft hetzelfde

Omdat het isolatiemateriaal via kleine boorgaatjes in de spouw geblazen wordt, blijft het uitzicht van je gevel onveranderd. Door de gaten achteraf op te vullen, is alles mooi afgewerkt en zie je niks meer van de werken.

5. Weinig hinder

Het opvullen van je spouwmuren duurt doorgaans niet langer dan 1 dag. Daarnaast ondervind je binnenshuis geen overlast van de werken aangezien de specialist het isolatiemateriaal aan de buitenkant aanbrengt.

Contacteer gratis en vrijblijvend aannemers in jouw buurt

specialist brengt isolatie in spouw aan

Ook interessant voor jou:

Wat is een goede dikte voor een spouwmuur?

De ideale dikte voor een spouwmuur hangt af van hoe goed je wilt isoleren en het type isolatiemateriaal dat je gebruikt. In de meeste gevallen is 15 centimeter een goede dikte voor de spouw. Onthoud wel dat de spouwmuur zelf dan een totale dikte van 35 centimeter heeft.

Wanneer zou ik ventilatie moeten voorzien in mijn spouwmuur?

In bepaalde situaties is het echt slim om je spouwmuur van ventilatie te voorzien. Dit is vooral een goed idee als je gevel doorslaat, je spouw vervuild is en moeilijk te reinigen blijkt, of wanneer je binnenmuren kampen met vochtproblemen.

Is spouwmuurisolatie altijd de beste keuze voor mijn woning?

Er zijn enkele nadelen verbonden aan spouwmuurisolatie. Allereerst is niet elke gevel geschikt; er kunnen complicaties optreden bij renovatiewerkzaamheden, vooral bij oudere woningen.

De stenen die in oudere woningen zijn gebruikt, zijn vaak niet volledig vorstbestendig. Het is daarom echt aan te raden om specialisten in je buurt te raadplegen voor advies.

Zelf een spouwmuur vullen of een specialist inschakelen? 

Een spouwmuur zelf isoleren is niet gemakkelijk: je hebt namelijk de nodige kennis, technieken en materialen nodig om de klus tot een goed einde te brengen.

Het komt bovendien met enkele risico’s. Er zijn ook heel wat zaken die je tijdens de isolatiewerken in je achterhoofd moet houden: 

  • Is je spouwmuur geschikt om te isoleren?
  • Welk isolatiemateriaal gebruik je het best in jouw situatie?
  • Op welke afstand boor je de gaten in de buitenmuur?
  • Hoe breng je de isolatie correct en nauwkeurig aan?
  • Hoe vermijd je koudebruggen?
  • Wat is de grootte van de boorgaten?

Daarom is het verstandiger om je spouwmuur door een specialist te laten isoleren. Bovendien kom je enkel in aanmerking voor een premie wanneer de isolatiewerken door een erkende aannemer zijn uitgevoerd. 

Met een professional krijg je gegarandeerd de volgende zaken:

  • Advies op maat. Een isolatiespecialist controleert je spouw uitgebreid. Zo kan hij vaststellen of spouwmuurisolatie mogelijk is en hoe hij de werken precies zal aanpakken. De breedte van de spouw, de totale oppervlakte en welk isolatiemateriaal geschikt is, zijn allemaal zaken die tijdens de controle in overweging genomen worden. Dit betekent dat een isolatiespecialist op basis van deze info kwalitatief advies op maat kan geven.
  • Uitstekend resultaat. Een professional heeft de nodige kennis, technieken en apparatuur om jouw spouwmuur perfect op te vullen met isolatiemateriaal. Zo kan je genieten van een goede spouwmuurisolatie zonder last te hebben van koudebruggen of vochtproblemen.
  • Garantie. Stel dat de werken door een isolatiespecialist zijn uitgevoerd, maar er achteraf toch nog enkele problemen zijn. In dat geval heb je gelukkig recht op garantie. De deskundige herstelt de problemen zonder extra kosten aan te rekenen. Dit voordeel heb je niet wanneer je de werken zelf uitvoert.
  • Premies en andere financiële hulpmiddelen van de Vlaamse overheid. Onder bepaalde voorwaarden heb je bij spouwmuurisolatie recht op premies en een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% (woning moet ouder zijn dan 10 jaar). Je kunt enkel van deze financiële voordelen genieten als de werken door een gespecialiseerd en erkend isolatiebedrijf zijn uitgevoerd.

Vraag en ontvang info, advies en offertes van specialisten 

Door onderstaand offerteformulier in te vullen, kom je in contact met meerdere erkende isolatiespecialisten uit jouw regio. Zij sturen je vervolgens gratis en vrijblijvend offertes op maat op.

Zo kan je gemakkelijk meerdere adviezen en prijsvoorstellen met elkaar vergelijken. Dit stelt je in staat de beste keuze te maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.