Spouwmuur dikte: wat is de vereiste dikte voor een spouwmuur?  

Spouwmuurisolatie is een snelle isolatiemethode die voor een lagere energiefactuur zorgt. Toch komen er ook heel wat technische aspecten bij kijken: hoeveel ruimte heeft je spouw nodig? Hoe dik moet de isolatie in een spouw zijn om een optimaal effect te bereiken? En wat is de vereiste, totale dikte van een spouwmuur zelf? In dit artikel ontdek je alle antwoorden. Wil je bijkomende info of advies op maat van isolatiespecialisten? Vul ons offerteformulier in.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere specialisten

Wat is een spouwmuur? 

Een spouwmuur bestaat uit zowel een binnen- als buitenmuur. Deze muren worden ook het binnenblad en het buitenblad genoemd.

De spouw is de lege ruimte tussen deze twee evenwijdige muren. Het zorgt voor een afvoer van het doorslaande water (door regen bijvoorbeeld) zodat het de binnenmuur niet kan bereiken. Hierdoor voorkomt het verschillende vochtproblemen.

In een dwarsdoorsnede lijkt een spouwmuur gespleten, vandaar dat deze muren vroeger ook ‘gespouwde muren’ werden genoemd. De opbouw van een spouwmuur ziet er als volgt uit:

  • Binnenspouwblad.
  • Isolatiemateriaal. 
  • Spouw.
  • Waterkering.
  • Buitenspouwblad. 
spouwmuur dikte

Korte geschiedenis van spouwmuren (jaren 80) 

Spouwmuren kwamen eigenlijk al in de 17de eeuw voor in Nederland. Vooral in burchten en overheidsgebouwen zoals gemeentehuizen kwam de isolerende waarde van spouwmuren van pas. De spouwen kregen een vulling van organisch isolatiemateriaal zoals boekweitdoppen.

In de moeilijk economische periodes van de 19de eeuw kregen veel huizen slechts gedeeltelijk of helemaal geen spouwmuur. Een dubbele muur kost namelijk veel meer dan een enkele. Hierdoor kregen steeds meer mensen last van vochtproblemen.

Als je woning voor 1920 gebouwd is, heb je waarschijnlijk geen spouwmuur. Woningen werden in die periode namelijk met enkelsteens muren gebouwd.

Pas na 1920 kwamen spouwmuren consistent voor: ze zorgden er namelijk voor dat het water van buitenaf niet in de woning kon dringen.

Een spouwmuur maakt niet alleen komaf met vochtproblemen, het heeft bovendien een isolerende werking. De stilstaande lucht tussen het binnen- en buitenblad zorgt namelijk voor een goede ventilatie. Vanaf de jaren 80 (oliecrisis) was spouwmuurisolatie een bekende toepassing in de bouw.

Contacteer gratis en vrijblijvend aannemers in jouw buurt

De minimale dikte van een spouw 

Bij spouwmuurisolatie brengt een specialist het isolatiemateriaal tegen het binnenblad aan. Daarom is het belangrijk dat de spouw breed genoeg is voor het plaatsen van de isolatie. Je spouw met thermische isolatie vullen is enkel interessant als je minimaal 5 centimeter spouwbreedte hebt.

Best blijft er ongeveer 2 centimeter spouw over. Als je bijvoorbeeld een nieuwe isolatielaag van 8 centimeter wil aanbrengen, heb je een spouw van minimaal 10 centimeter nodig.

In de realiteit is de dikte van een spouwmuur minimaal 35 centimeter of meer. De spouw is zo al snel 15 centimeter.

Zoals gezegd moet een spouw minimaal 5 centimeter breed zijn om spouwmuurisolatie te krijgen. Als je een smallere spouw hebt, isoleer je de muur best op een andere manier: in een te dunne spouw kan de isolatie namelijk niet egaal verdeeld worden.

Daardoor heb je een grotere kans op vochtproblemen en werkt de isolatie niet optimaal.

Nieuwbouw: afmetingen binnenmuur en buitenmuur 

In nieuwbouwwoningen is de minimale dikte van de volledige muur vaak meer dan 50 centimeter. De binnenmuur is vaak 19 centimeter breed of meer terwijl de buitenmuur 10 centimeter breed is. De spouw is 8 centimeter breed.

Maar in realiteit vallen deze afmetingen vaak nog groter uit.

buitenmuur opvullen met spouwmuurisolatie

Wat is een goede dikte voor (buiten)muurisolatie van spouwen? 

Een goede dikte voor een spouwmuur is afhankelijk van hoe degelijk je wil isoleren en welk isolatiemateriaal je gebruikt.

Heeft het gekozen isolatiemateriaal bijvoorbeeld een isolerende laag van 13 centimeter nodig? Dan is 15 centimeter een goede dikte voor een spouw. De spouwmuur zelf is dan 35 centimeter dik.

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Hoeveel centimeter dik moet spouwmuurisolatie zijn? 

Er bestaan meerdere soorten isolatiemateriaal die allemaal een verschillende isolatiewaarde hebben. Afhankelijk van het materiaal zelf (minerale wol, PUR, PIR, EPS…) verschilt bijgevolg de vereiste dikte om de minimale isolerende waarde te krijgen. Een specialist kan je hierin adviseren.

Ook interessant voor jou:

Wat is het grootste nadeel van spouwmuurisolatie?

Het grootste nadeel van spouwmuurisolatie is dat niet elke gevel geschikt is.

heb ik recht op premies?

Je maakt zeker kans op premies in België, want er zijn verschillende soorten beschikbaar. Zo heb je de Mijn verbouwPremie, de Totaalrenovatiebonus, de EPC-labelpremie, een verlaagd btw-tarief, en de huur- en isolatiepremie.

Het loont dus de moeite om te onderzoeken waarvoor jij in aanmerking komt. Als je vragen of twijfels hebt, vul dan gerust ons offerteformulier in om in contact te komen met specialisten.

Wat is het grootste aandachtspunt bij spouwmuurventilatie?

Wanneer je besluit je spouwmuur te laten ventileren, zijn er een paar belangrijke punten om rekening mee te houden. Zorg ervoor dat de spouw vrij is van vervuiling zoals cementbaarden of ander vuil.

Waarom zou ik mijn spouwmuur opvullen?

Er zijn meerdere voordelen verbonden aan het isoleren (opvullen) van je spouwmuur. Ten eerste leidt het tot een lagere energierekening en een beter wooncomfort. Bovendien is spouwmuurisolatie milieuvriendelijk; het vermindert je verbruik van fossiele brandstoffen en je CO2-uitstoot.

Hoe kies ik de beste aannemer voor spouwmuurisolatie in België?

Om de beste aannemer voor spouwmuurisolatie te vinden, is het raadzaam om verschillende offertes te vergelijken. Daarnaast is het belangrijk dat je een goed en vertrouwd gevoel hebt bij je aannemer.

Zorg voor heldere en duidelijke afspraken en kies bij voorkeur voor een erkend isolatiebedrijf. Deze aanpak helpt je om een betrouwbare partner te vinden voor je isolatieproject.

Wil je jouw spouwmuren laten isoleren? Vergelijk info, advies en offertes van deskundigen

Door onderstaand offerteformulier in te vullen, kom je in contact met meerdere specialisten uit jouw regio. Zij sturen je vervolgens gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen op.

Zo kan je meerdere tarieven en adviezen op maat vergelijken, waardoor je de beste oplossing voor jouw situatie kiest. Bovendien garandeert een deskundige een correcte en veilige uitvoering van de isolatiewerken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke muuroppervlakte dient geïsoleerd te worden?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.