Soorten vloerisolatie: vergelijken, aandachtspunten en prijzen

Er is keuze tussen veel verschillende soorten vloerisolatie die je helpen de kilte uit je huis te verdrijven. We zien in dat geval vaak vloerisolatie over het hoofd. Het is nochtans een zeer rendabele manier om je vloer te isoleren. In dit artikel kom je alles te weten over de verschillende soorten en hun eigenschappen, voordelen en prijzen.

Ontvang 1 of meerdere offertes, vergelijk prijzen en bespaar kosten

Hoeveel en welke soorten vloerisolatie bestaan er in België?

Op elk potje past een dekseltje, of in dit geval: onder elke vloer past wel een type vloerisolatie, of het nu platen zijn of gespoten isolatie.

De keuze van isolatie hangt af van de ondervloer, de werkwijze en de isolatiewaarde. Om te weten welke isolatie het beste bij jouw woning past, kun je het best contact opnemen met een isolatiespecialist. Hij of zij geeft advies op maat van jouw huis, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Krijg advies op maat van jouw woning

1. Kunststof isolatieplaten (EPS, XPS, PIR of PUR)

De meest voor de hand liggende optie is een beloopbare isolatieplaat, gemaakt van XPS, EPS, PIR of PUR. Met isolatieplaten van kunststof heb je nog verschillende keuzes. Afhankelijk van de vloeropbouw kun je kiezen voor dikkere of dunnere platen.

De isolatieplaten vervaardigd uit kunststof worden door de vakman op maat gemaakt, bovenop de dekvloer geplaatst en vervolgens afgewerkt met de topvloer.

Meestal kiest de isolatie-expert er ook voor om de voegen van de platen van kunststof bestemd voor isolatie op te vullen en te verstevigen met spuitisolatie om een uitstekend isolatievermogen te garanderen. Bij een grondige vloerrenovatie kun je de platen ook onder de dekvloer plaatsen.

Soorten vloerisolatie: Kunststofisolatieplaten

2. Minerale wol

Sommige vloeren moeten kunnen ademen. Als dat niet het geval is, kunnen er vochtproblemen ontstaan. Houten vloeren, bijvoorbeeld, hebben baat bij de vochtafdrijvende eigenschappen van minerale wol.

Minerale wol is zeer flexibel, wat het tot een van de beste materialen maakt voor gebruik op oneffen ondergronden. Minerale wol vloerisolatie bestaat uit isolatiedekens. Deze half stijve minerale wol kan gemaakt zijn van verschillende soorten materialen, zoals glaswol of steenwol.

Minerale wol

3. Spuitisolatie

Spuitisolatie of schuimisolatie is een synthetische isolatie, vergelijkbaar met isolatieplaten van kunststof. Het grote verschil is dat deze vorm van isolatie, zoals de naam al doet vermoeden, gespoten wordt.

Door het gebruik van spuitisolatie ontstaat er een naadloze isolatielaag die zelfs de kleinste voegen vult. Bovendien heeft spuitisolatie het voordeel dat het zich rondom leidingen kan uitzetten, waardoor het ook als isolatie voor deze leidingen dient.

De belangrijkste materialen voor spuitisolatie zijn icynene en PUR.

Spuitisolatie vloer

4. Isolerende chape (korrels)

Isolerende chape is een dekvloer waarin isolerende korrels zoals PUR-granulaat of EPS-parels verwerkt zitten. Met isolerende chape bespaar je dus heel wat opbouwhoogte.

Een nadeel is dat het de isolatiewaarde niet meteen om over naar huis te schrijven is. Je zal een isolerende chape dus zo goed als altijd moeten combineren met een extra vloerisolatie.

EPS chape

Welk type vloer isoleert het beste?

Welke vloerisolatie de beste is, is geen eenduidige beslissing. Er is wel een meest geschikte vloerisolatie voor jouw noden, afhankelijk van bijvoorbeeld de ondervloer.

Om erachter te komen welke vloerisolatie voor jou de beste is voor jouw woning, kan je best advies vragen aan een ervaren vakman.

Ontdek welk isolatiemateriaal de beste keuze is voor jouw woning

Soorten vloerisolatie vergelijken

Met het bovenstaande overzicht ben je al goed op weg om de verschillende soorten vloerisolatie met elkaar te vergelijken. Door deze vergelijking krijg je een duidelijk beeld van de opties op de markt en kun je bepalen welke het beste aan jouw behoeften en die van je vloer voldoet.

Wat is een goede vloerisolatie? Aandachtspunten

Bij de aanschaf van vloerisolatie zijn er diverse factoren waarop je moet letten. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste overwegingen bij isolatiematerialen voor de vloer.

Opbouwhoogte

Je kan je vloer zoveel isoleren als je wil maar je moet dan ook inboeten op ruimte. Let er dus op dat je voldoende marge hebt om isolatie te leggen. Dit is interessant wanneer je isolatie wil leggen in combinatie met vloerverwarming.

Vloerisolatie in combinatie met vloerverwarming

Prijs

Onder de volgende kop bespreken we de prijzen van de soorten vloerisolatie. Soms kan dit wat misleidend zijn. Sommige isolatiematerialen zijn duurder dan andere, maar de moeilijkheidsgraad van de werken is lager waardoor je met het duurdere materiaal misschien wel voordeliger uitkomt.

Stevigheid

Spuitisolatie is minder stevig dan bijvoorbeeld een harde isolatieplaat. Let er dus goed op dat als je een vloer hebt die veel gewicht zal moeten dragen dat je ook voor een stevige isolatielaag kiest om beschadiging van de isolatie te voorkomen.

Hoeveel kosten de verschillende soorten vloerisolatie in België?

Soort vloerisolatiePrijs/m² (exclusief btw, inclusief plaatsing)
Isolatiechape 25 – 35 euro
Spuitisolatie vloer25 – 35 euro
Vloerisolatieplaten15 – 40 euro
Minerale wol vloerisolatie20 – 40 euro

We kunnen de prijzen van de soorten vloerisolatie indelen in twee groepen. Tot de eerste groep behoren isolatiechape en spuitisolatie.

Deze hebben een vrij hoge basisprijs, maar deze verschilt niet zo sterk van de duurdere opties. Voor spuitisolatie en isolatiechape betaal je doorgaans tussen de 25 euro en 35 euro per vierkante meter, exclusief btw, inclusief plaatsing.

Heb je je oog laten vallen op vloerisolatieplaten of minerale wol, dan kun je grotere prijsschommelingen verwachten. Vloerisolatieplaten beginnen bij ongeveer 15 euro per vierkante meter en kunnen oplopen tot 40 euro, exclusief btw, inclusief plaatsing. Minerale wol begint bij 20 euro per vierkante meter en de prijs kan, inclusief plaatsing, ook oplopen tot 40 euro.

Vergelijk gratis offertes en bespaar kosten

Isolatie vloer: zelf isoleren of laten isoleren?

Een aantal soorten vloerisolatie kan je zelf plaatsen om de kosten wat te drukken, maar dit gaat zeker niet voor alle vloeren op.

Minerale woldekens en op maat gezaagde isolatieplaten lenen zich nog wel tot doe-het-zelf isoleren. Je kan er niet bijster veel mee misdoen, afgezien van het creëren van koudebruggen tijdens het isoleren van de vloer. Een correcte plaatsing is altijd essentieel voor een optimaal rendement.

Voor de andere soorten isolatievloeren, spuitisolatie en isolatiechape komt toch al wat meer vakmanschap kijken. De meeste isolatiespecialisten adviseren in dit geval ook om een ervaren vakman onder de arm te nemen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan na een gebrekkige of onzorgvuldige plaatsing tijdens het isoleren.

Ook interessant voor jou:

Hoe kan je een kruipruimte isoleren?

Een kruipkelder kan je isoleren door op de bodem van de kruipruimte een isolerende laag aan te brengen met behulp van glaswol, spuitisolatie of een andere methode. Om te weten welke bodemisolatie het beste past bij jouw kelder neem je best contact op met een isolatiespecialist.

Je kunt zelf je kruipruimte isoleren, maar het is vaak beter om een vakman in te schakelen. Dit komt omdat je voor een goede isolatie zowel kennis, expertise als de juiste gereedschappen nodig hebt.

Een professional kiezen voor deze klus heeft veel voordelen, maar het is belangrijk om ook de nadelen niet over het hoofd te zien.

Het grootste nadeel is de investering: het isoleren van een kruipruimte kost tussen de 2.000 en 3.000 euro. Daarnaast is het goed om te weten dat de besparing op energiekosten beperkt is, vooral in vergelijking met dak- en vloerisolatie, die vaak een grotere impact hebben op energiebesparing.

Wat is beter: PIR of PIF?

PIR heeft een iets hogere isolatiewaarde dan PIF. Wanneer je graag milieubewust wilt isoleren ga je beter voor PIF, gezien dit volledig recyclebaar is.

PIR is door de hoge isolatiewaarde ideaal in combinatie met vloerverwarming. De dikte van de vloerisolatie zal bij beide soorten anders zijn. Een expert kan je hierbij helpen.

Welke isolatie past het beste bij vloerverwarming?

Wanneer je isolatie wilt leggen in combinatie met vloerverwarming ga je best voor materiaal met een hoge isolatiewaarde omdat de opbouwhoogte beperkt is.

Je kan kiezen voor een andere methode, maar deze zal in combinatie met de vloerverwarming de ruimte een heel stuk minder hoog maken.

Wil je jouw vloeren isoleren in 2024? Vul het formulier in en ontvang offertes op maat

Het is veel informatie. Voor goed geïnformeerd advies kun je het beste offertes aanvragen via het onderstaande formulier. Deze offertes zijn gratis en vrijblijvend.

Door zoveel mogelijk offertes voor vloerisolatie te vergelijken, kun je al snel enkele honderden euro’s besparen. Op deze manier vind je op basis van prijs-kwaliteit geschikte isolatiespecialisten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type isolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.