Isolatiebeton: voordelen, soorten en prijs

Ben je van plan je woning te renoveren of aan een nieuwbouw te starten? Misschien is isolatiebeton iets voor jou. In dit artikel gaan we dieper in op isolatiebeton en alles wat je erover moet weten. Leer over de verschillende soorten en ontdek hun unieke eigenschappen en toepassingen. Daarnaast bekijken we de kosten en de factoren die deze beïnvloeden.

Wil je meer weten over isolatiebeton? Vraag gratis offertes aan en ontvang advies

Wat is isolatiebeton nu precies?

Isolatiebeton is een soort beton waarin het isolatiemateriaal al is verwerkt. Je kan dus al beginnen met isoleren door jouw vloer aan te leggen met dit beton.

Let op: Isolatiebeton kan een volledige vloerisolatie niet vervangen, maar tegenover gewoon beton kan het je wel een voorsprong geven op vlak van isolatie.

Isolatiebeton versus vloerisolatie

Als je aan een nieuwbouw gaat starten of als je een renovatie plant begrijp je best dat enkel isolatiebeton plaatsen geen goede keuze is. De isolerende eigenschappen zijn niet voldoende om op zichzelf te dienen als volwaardige vloerisolatie.

Om een goede isolatiewaarde te bereiken voor jouw vloer ga je best isolatiebeton combineren met isolatieplaten of spuitisolatie. Deze combinatie zorgt voor een efficiënte isolatie met een dunne vloeropbouw.

Isolatiechape versus isolatiebeton

Als je een keuze moet maken tussen isolatiechape en isolatiebeton in combinatie met vloerisolatie, is het belangrijk dat je de verschillen begrijpt. Laten we deze opties kort bespreken:

Isolatiebeton is heel voordelig omdat het al isolatiemateriaal bevat en je een voorsprong kan geven vanaf het begin van de vloeropbouw. Enkel dit als isolatie gebruiken is niet genoeg omdat de isolerende capaciteit op zichzelf te laag is.

Het isolerende beton is een goede keuze als je een beperkte opbouwhoogte hebt voor je vloer en als je de dikte van de vloerisolatie wilt minimaliseren.

Bij een gelijke dikte gaat een standaard chape in combinatie met aparte vloerisolatie beter isoleren dan enkel een isolerende chape. Daarnaast is het meestal kostenefficiënter dan een laag isolatiebeton.

Als je voldoende opbouwhoogte hebt voor jouw vloer, dan is deze optie een budgetvriendelijkere keuze.

Isolatiebeton plaatsen

Is beton een goede isolatie?

Beton wordt over het algemeen niet gezien als goed isolatiemateriaal. Zeker als je deze vergelijkt met echte isolatiematerialen zoals glaswol, cellulose en andere materialen die specifiek zijn ontworpen voor thermische isolatie. Beton is wel een goede warmtegeleider, dit wil zeggen dat het warmte goed en snel kan overdragen.

Beton heeft wel bepaalde isolerende eigenschappen vanwege zijn massa en dichtheid. Het kan warmte langzaam accumuleren en dan afgeven. Dit heet thermische inertie en kan temperatuurschommelingen verminderen.

Daarnaast kan beton worden aangepast om beter isolerend te worden door het te mengen met isolatiematerialen zoals polystyreen korrels of PUR-granulaten. Zo een mengsel staat bekend als isolatiebeton. Hiermee wordt de isolatiewaarde van beton verbeterd en de warmtegeleiding verminderd.

Puur beton op zichzelf is dus geen goede thermische isolatie, maar het kan worden aangepast om te voldoen aan de isolatiebehoeften van een specifieke situatie.

Hoe goed isoleert schuimbeton de vloer?

Schuimbeton heeft een zeer hoge isolatiewaarde voor vloerverwarming.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Alle voordelen en nadelen van isolatiebeton op een rijtje 

Isolatiebeton kan verschillende voordelen en nadelen bieden bij vloerconstructies:

Voordelen 

  1. Geen aparte uitvulchape nodig: wanneer je isolatiebeton gebruikt heb je geen aparte uitvulchape nodig om leidingen en buizen weg te werken.
  2. Minder hoge vloeropbouw: isolatiebeton zorgt voor een dunnere isolatielaag. Hierdoor bereik je sneller een hoge isolatiewaarde met een lagere vloeropbouw. Het is ideaal voor situaties met beperkte opbouwhoogte.
  3. Snellere droogtijd: beton versnelt het bouwproces dankzij zijn snelle droogtijd. 
  4. Extra hoge isolatiewaarde: isolatiebeton draagt al een beetje bij aan de isolatie van de vloer. Wanneer het gecombineerd wordt met vloerisolatie, zoals isolatieplaten of spuitisolatie, kan je een extra hoge isolatiewaarde halen.

Nadelen

  1. Geen volwaardige vloerisolatie: isolatiebeton op zichzelf is niet voldoende voor een volwaardige vloerisolatie. Je moet deze combineren met andere isolatiematerialen zoals isolatieplaten of spuitisolatie om goede isolatie te garanderen.
  2. Duurder dan standaard chape: het gebruiken van isolatiebeton is duurder dan een traditionele, cementgebonden dekvloer. De toevoeging van isolatiemateriaal en de verbeterde isolerende eigenschappen zorgen voor hogere kosten.
Beton isolatie aanleggen

Hoeveel en welke soorten isolatiebeton bestaan er in België?

1. Isolatiebeton met polystyreenkorrels

Cement en water mengen hier met kleine bolletjes piepschuim en stilstaande lucht. Je geniet van extra isolatie. Daarnaast is dit mengsel ook geluiddempend.

2. Isolatiebeton met PUR-granulaten

Hier is het beton gemengd met PUR-granulaten. PUR wordt gebruikt in veel verschillende isolatiemethoden en staat bekend als een sterk isolerend materiaal.

Daarnaast kan je PUR-granulaat perfect aansluiten op leidingen en afvoerbuizen.

3. Isolatiebeton met argexkorrels

Beton is hier vermengd met argexkorrels tot een celvormige structuur. Er zit lucht tussen de korrels, waardoor het isolatievermogen verhoogt. Het is zwakker dan wanneer beton vermengd is met polystyreenkorrels en PUR-granulaten.

Prijs isolatiebeton 2024

Isolatiebeton is meestal iets duurder dan een traditionele dekvloer. De gemiddelde prijs zit tussen de 30 en 35 euro per vierkante meter (exclusief btw en inclusief plaatsing).

De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type isolerende chape, de totale oppervlakte van de ruimte en de complexiteit van de werken. Je merkt dat de prijs per vierkante meter voordeliger is bij grotere oppervlakten.

De exacte prijs voor jouw project is ook afhankelijk van de vakman. Je vraagt best offertes aan bij verschillende specialisten voor nauwkeurige prijsinformatie. Zo vergelijk je niet enkel prijzen, maar profiteer je ook van hun advies waarmee je de juiste keuze kan maken.

Vraag vrijblijvende offertes en vergelijk prijzen

Wat is de isolatiewaarde van isolatiebeton?

De isolatiewaarde van isolatiebeton hangt af van verschillende factoren, zoals de samenstelling, het gebruikte isolatiemateriaal en de dikte van de isolatielaag.

De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in R-waarde. De R-waarde geeft de thermische weerstand van het materiaal aan. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter dat het materiaal isoleert. De massadichtheid is een beïnvloedende factor voor de R-waarde. Daarnaast speelt het type en de hoeveelheid isolatiemateriaal ook een belangrijke rol.

Om de isolatiewaarde te bepalen, neem je best een specialist die de juiste berekeningen op maat maakt.

Ook interessant voor jou

Er is een breed scala aan vloerisolatiematerialen beschikbaar, zoals vloerisolatie korrels, PUR, PIR en EPS-isolatie. Daarnaast zijn er diverse diktes van vloerisolatie waaruit je kunt kiezen. Je hebt ook de optie voor dunne vloerisolatie, combinaties van chape en vloerisolatie, of isolatieplaten specifiek voor vloerverwarming.

Meer weten? Vul het offerteformulier in en vergelijk offertes

Heb je interesse in isolatiebeton en ben je benieuwd naar de kosten voor jouw specifieke project? Vul dan ons offerteformulier in en ontvang vrijblijvend offertes van verschillende specialisten.

Vergelijk prijzen, adviezen, werkwijzen en kies zo de vakman die het beste past bij jouw wensen en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type isolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.