Vloerisolatie korrels: kosten, voordelen en stappenplan

Isolatie van jouw woning is heel belangrijk, maar niet alle ruimtes zijn even makkelijk te isoleren. Daardoor verlies je warmte en lopen je energiekosten hoger op. Vloerisolatie korrels kunnen de ideale oplossing bieden voor dit probleem. Je kan vloerisolatie korrels aanbrengen op de vloer van een kruipruimte en andere moeilijk bereikbare ruimtes, waardoor de warmte daar niet verloren gaat en jij bespaart op je energiefactuur.

Kom gratis in contact met 1 of meerdere isolatie-experten  

Wat zijn vloerisolatie korrels nu precies?

Vloerisolatie korrels zijn kleine bolletjes uit piepschuim of biofoam (dat zijn hernieuwbare grondstoffen). Ze worden ook wel EPS korrels genoemd.

Ze zijn er in alle vormen en formaten, maar zijn doorgaans niet breder dan een paar mm. EPS is beter gekend als piepschuim en staat voor geëxpandeerd polystyreen. Dit materiaal wordt al jaren gebruikt voor isolatie, maar de korrels zelf zijn een relatief nieuwe uitvinding.

De korrels wegen niet veel en zijn vochtbestendig, waardoor ze als isolatielaag functioneren en tegelijk vochtproblemen tegengaan.

Ze zijn een ideale oplossing voor kleine ruimtes en moeilijk bereikbare plaatsen. Je kan ook matrassen vullen met isolatie korrels en die in de kruipruimte leggen.

Piepschuim heeft een aantal kenmerken wat het een interessant materiaal maakt voor isolatie. Piepschuim is vochtbestendig en schimmelt niet.

Daarom is het een ideaal isolatiemateriaal voor kruipruimtes, omdat die vaak nat en kil zijn. EPS korrels vergaan niet en het volstaat dus om slechts één keer de korrels te leggen op de vloer van de kruipruimte.

Voerisolatie korrels toepassen

Wat is de beste isolatie onder de vloer?

Als je je vloer niet volledig wil uitbreken of als je te weinig opbouwhoogte hebt, is het een goed idee om de benedenvloer te isoleren langs onder. Met een isolatielaag tegen het kelderplafond haal je het hoogste rendement, maar als je kruipruimte lager is dan 35 à 40 cm, dan kies je beter voor korrels op de bodem van je kruipruimte.

Als je kiest voor isolatie van korrels in de kruipruimte, dan brengt een specialist EPS-korrels of biofoam-parels aan op de bodem van de kruipruimte. Dat is de beste oplossing als je geen vloerrenovatie plant en je kruipruimte moeilijk toegankelijk is. De vloer zelf is wel niet geïsoleerd, waardoor het rendement lager ligt.

Als je kiest voor een vloerisolatie langs boven of langs onder, dan isoleert een specialist de vloer zelf. Zo is er geen direct contact mogelijk tussen de koude in de kruipruimte en de benedenvloer, waardoor het rendement hoger ligt. Deze oplossing is het meest geschikt als je je vloer volledig renoveert (langs boven) of als je kruipruimte voldoende toegankelijk is (langs onder).

Welke isolatie past het beste bij jouw vloer? Vraag vrijblijvend advies  

Vloerisolatie korrels of schuim?

PUR-schuim heeft de beste isolatiewaarde door de lage lambda-waarde, waardoor er een minder dikke isolatielaag nodig is om een woning goed te isoleren. Dat maakt het schuim geschikt voor smallere spouwmuren.

EPS-korrels hebben een goede isolatiewaarde en mogen dus zeker niet onderdoen voor PUR-schuim. PUR-schuim is beter geschikt om je gevel te isoleren, terwijl isolatiekorrels een goede oplossing zijn voor vloerisolatie

Vloerisolatie korrels of schuim kiezen voor je isolatieproject

Wat kost vloerisolatie met korrels? Prijs vloerisolatie korrels in 2024

De prijs die je betaalt voor isolatiekorrels hangt af van het aantal vierkante meter dat je wil bedekken en hoe dik de isolatielaag is. Hoe hoger de isolatielaag, hoe beter de isolatiewaarde, maar hoe hoger de prijs.

Daarnaast hangt de prijs ook af van de moeilijkheidsgraad van de werken (toegankelijkheid van de kruipruimte, het ruimen van puin).

Je kan de isolatie korrels ook zelf aanbrengen met een hogedrukmachine. Je moet makkelijk toegang hebben tot de kruipruimte in dat geval, want anders zal de dekking niet overal gelijk zijn.

Onderstaande tabel geeft een overzicht over de meest recente prijzen:

EPS korrels: hoogteIsolatiewaarde (Rbf)Gemiddelde kosten
20 cm4,3720 – 22 euro/m²
30 cm6,5622 – 25 euro/m²
35 cm7,6525 – 27 euro/m²
Als je zelf isoleert10 – 15 euro/m²

Isolatie aanbrengen brengt een ingrijpende kost met zich mee, maar verdient zichzelf op termijn wel terug door de besparing op je energiefactuur. De terugverdientijd is moeilijk om te berekenen, omdat die verschilt van situatie tot situatie en er verschillende factoren meespelen. Die factoren kunnen uiteenlopen van isolatiewaarde tot gasprijs en het al dan niet verkrijgen van een subsidie.

Vergelijk offertes van verschillende aannemers in jouw buurt en bespaar kosten  

Wat zijn de voordelen en nadelen van vloerisolatie korrels?

Voordelen

  • Hoger woon- en warmtecomfort: de bodem van je kruipruimte wordt warmer en droger door ze te bedekken met isolatiekorrels. De koude kan niet meer naar boven dringen, wat resulteert in een hoger wooncomfort door een warmere vloer en een verminderde energierekening.
  • Budgetvriendelijk: vloerisolatie korrels kosten niet zoveel in vergelijking met andere materialen. Je geniet daarnaast ook nog eens van een verlaagd btw-tarief van 6% als je woning minstens 10 jaar oud is. 
  • Vlotte plaatsing: als je kruipruimte goed toegankelijk is, dan hoeft de specialist de isolatiekorrels enkel met een slang in de ruimte spuiten. Er zijn dus geen breekwerken nodig en de plaatsing duurt ook niet langer dan een dag. 
  • Preventie van vochtproblemen: het vocht kan moeilijker condenseren door de laag van isolatiekorrels, waardoor je schade door schimmels of geurtjes aan je ondervloer voorkomt.
  • Geen problemen met opbouwhoogte: je hoeft geen rekening te houden met opbouwhoogte bij een isolatie door korrels.
  • Geen ongedierte: een vochtige kruipruimte trekt onvermijdelijk muizen of motten aan. Door isolatiekorrels voorkom je dit ongemak.

Nadelen

  • Lager rendement dan echte vloerisolatie: bij isolatiekorrels blijft er altijd een luchtlaagje tussen het isolatiemateriaal en de benedenvloer. Daardoor ligt het rendement wat lager dan bij het isoleren van de vloer zelf.
  • Moeilijke toegankelijkheid van de kruipruimte: je kruipruimte zal na de werken nog amper toegankelijk zijn. Dat kan later voor problemen zorgen als er leidingen of kabels moeten verlegd worden.
  • Houten ondervloer: isolatiekorrels zijn vooral aangeraden bij een betonnen vloer, maar niet bij een houten vloer. Het resterende vocht kan namelijk nog het hout verder aantasten.
EPS korrels

Stappenplan: hoe vloerisolatie korrels plaatsen?

1. Kruipruimte bestuderen

Een specialist checkt best zelf eerst of de kruipruimte toegankelijk is via een luik. Als dat niet het geval is, kan hij een gat maken in een zijmuur van de vloer of van de woning. Hij controleert daarna de staat van de benedenvloer en die van de kruipruimte.

2. Voorbereidende werken uitvoeren

Indien het nodig blijkt te zijn, haalt de specialist eerst puin, stukken hout of andere rommel weg. Een egale bodem zorgt voor een egale isolatielaag. Daarnaast controleert de specialist ook de leidingen en kabels. 

Contacteer experten in jouw buurt en wees zeker van een correcte installatie  

3. Isolatiekorrels aanbrengen

De specialist spuit met een slang via het luik of het gat de vloerisolatie korrels in de kruipruimte. Hij kan de isolatiekorrels met een opzetstuk optimaal en gelijkmatig over de bodem verdelen. Als de kruipruimte wat hoger is, kan de specialist ook zakken met EPS-korrels op de bodem leggen.

4. Kruipruimte dichtmaken

Als de isolatiekorrels zijn aangebracht in de kruipruimte, moet de specialist enkel nog de afwerking verzorgen. Als hij een gat had geboord om in de kruipruimte te geraken, moet hij die dichten en zie je niks meer van de werken.

Belangrijke overwegingen bij het kiezen van vloerisolatie

Wanneer je aan vloerisolatie denkt, vraag je je waarschijnlijk af welke soorten er zijn en welke het beste is voor jouw situatie. Het antwoord hierop is niet eenvoudig. Er bestaan diverse soorten vloerisolatiematerialen, zoals akoestische vloerisolatie, en dat is nog maar het begin. Je kunt vloerisolatie ook combineren met chape. Daarnaast zijn er verschillende diktes beschikbaar, waaronder ook dunne vloerisolatie. Daarom is het raadzaam om specialisten te raadplegen voor informatie en offertes op maat.

Bestaan er alternatieven voor vloerisolatie korrels of EPS parels?

Alternatief 1: vloerisolatie 

Een specialist kan ook isolatie aanbrengen aan de boven- of onderkant van je vloer in plaats van isolatiekorrels te leggen in de kruipruimte. Dat kan met isolatieplaten, spuitisolatie of isolatiebeton. De richtprijs ligt tussen 20 en 50 euro per m² excl. btw en incl. plaatsing.

Als je vloer niet meer in goeie staat verkeert of als je vloerverwarming wil leggen, is het beter om de vloer te renoveren en tegelijk te isoleren. Dan plaatst de specialist een isolatielaag aan de bovenkant van de vloer. Als je te weinig opbouwhoogte hebt, moet je de vloer eerst uitbreken en dan laten isoleren.

De vloer wordt geïsoleerd met een EPS-isolatiechape. Dat is een sterk isolerende uitvullaag op basis van EPS-parels, een cementgebonden mortel.

De chape wordt aangebracht met een pompinstallatie in een vrachtwagen. De chape is perfect om leidingen op de ondervloer uit te vullen of om een tweede isolatielaag met isolatiepanelen te plaatsen. Daarnaast is de chape een optimale basis voor akoestische isolatie, omdat het geluiddempend functioneert.

Als je je vloer niet hoeft te renoveren en als je genoeg ruimte hebt in je kruipruimte, dan kan een specialist een isolatielaag aanbrengen op het kelderplafond. Op die manier is je vloer ook geïsoleerd en hoef je niks uit te breken. Een specialist kan een matras vullen met isolatie korrels en luchtdicht tegen het plafond aanbrengen. 

Alternatief 2: bodemisolatie 

Naast isolatiekorrels en vloerisolatie, bestaan er ook nog enkele andere manieren en materialen om je kruipruimte te isoleren:

  • Isolatiechips: naast EPS korrels kan je ook kiezen voor isolatiechips uit hetzelfde materiaal. Die chips wegen niet veel en zijn vochtbestendig, zo blijven ze drijven op water zonder dat ze hun effectiviteit verliezen. Ze zijn ook goedkoper dan isolatiekorrels en makkelijker te verleggen.
  • Schelpen isolatie: schelpen isolatie houden vocht optimaal vast, maar de thermische isolatie van schelpen is minder goed dan die van isolatie korrels of chips. Dat maakt schelpen isolatie een goede keuze bij lage kruipruimtes met veel grondwater

De richtprijs van isolatiechips en schelpen ligt tussen 20 en 55 euro per m².

Vloerisolatie korrels kopen: vergelijk prijzen en offertes

Wil je je kruipruimte laten isoleren met EPS-korrels? Hoewel je dit zelf kan doen, raden wij toch aan om hiervoor een specialist in te schakelen.

Vul hieronder vrijblijvend en volledig gratis het formulier in en kom in contact met isolatie-experten in jouw buurt. Vergelijk hun prijzen en offertes om zo tot de ideale oplossing te komen voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type isolatie wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.