Zoldervloerisolatie: materiaal en prijs

Zoldervloerisolatie: soorten, materialen en prijzen

 
Zoldervloerisolatie: materiaal en prijs
De vraag “zoldervloerisolatie: waarom?” stellen is ze eigenlijk al meteen beantwoorden. Door de vloer van je zolder te isoleren kan je heel wat geld besparen. De warmte van in je huis kan niet langer vrijuit naar buiten ontsnappen en je hoeft dus niet meer zo te stoken. Omgekeerd blijft het in de winter ook lekker koel in je huis. Gemiddeld gaat tot 30% van de warmte door het dak verloren, dus hier kan je zeker je portemonnee een dienst mee bewijzen.

Zoldervloerisolatie is dus een absolute must. Maar wat zijn nu de verschillende soorten zoldervloerisolatie? Wat zijn de mogelijkheden, materialen en prijzen? U komt er hier meer over te weten.

Waarop letten bij het isoleren van je zoldervloer?

Er zijn tal van verschillende types zoldervloerisolatie. Dit hangt voornamelijk af van de specifieke opbouw van je zoldervloer. Die kunnen we in twee types onderverdelen.

  • Betonnen vloer: Zoldervloerisolatie voor massieve vloeren van beton is speciaal in die zin dat ze rechtstreeks op de vloer wordt aangebracht. Om het verlies aan ruimte in te perken wordt de dikte zo dun mogelijk gehouden. Voorbeelden zijn al dan niet drukvaste isolatieplaten, isolatiedekens en gespoten PUR.
  • Houten roosters: Zoldervloerisolatie met een vloer met houten roosters zijn afgewerkt met een loopvloer van platen of planken. Bij deze constructies wordt de isolatie indien mogelijk in deze structuur aangebracht samen met de leidingen voor elektriciteit en zo meer. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van isolatiedekens en gespoten glaswol.

Welk soort zoldervloerisolatie je vervolgens nodig hebt hangt af van het soort zoldervloer dat je wil isoleren. Heb je een niet-beloopbare zolder, dan kan je deze logischerwijze sneller (en dus goedkoper) laten isoleren dan een zolder die wel beloopbaar moet zijn. Omdat het niet de bedoeling is om veel op de zolder te lopen, kan je dan opteren voor isolatiemateriaal dan niet drukvast moet zijn. Je kan dan werken met goedkopere materialen zoals gespoten glaswol of glaswoldekens.

Bij een wel beloopbare zolder zijn bijkomende investeringen nodig. Je hebt immers ook een draagvloer nodig met houten platen. Wil je de dikte van die extra vloer beperkt houden, dan opteer je best voor speciale drukvaste isolatieplaten zoals PIR- en PUR-platen.

… en last but not least, welke materialen wil je gebruiken bij je zoldervloerisolatie?

Welk zijn de meest gebruikte materialen bij zoldervloerisolatie?

Zoldervloerisolatie: Welke materialen?

Zoldervloerisolatie komt voor in verschillende materialen. Graag zetten we er enkele belangrijke even op een rijtje.

    1. Isolatiedekens: Heb je een zolder die je niet zo vaak moet gebruiken met een lichte vloerconstructie uit hout, dan zijn isolatiedekens een ideale oplossing. Deze aanbrengen is erg eenvoudig: je moet ze maar uitrollen en je kan de zolder snel isoleren. Door een dampscherm aan te brengen voorkom je meteen ook vochtproblemen.
    2. Gespoten PUR: Heb je een massieve zoldervloer in beton, dan kan een laag gespoten PUR uitkomst brengen. Dit materiaal heeft als eigenschap dat het zelfs bij een geringe dikte erg goed isoleert, en het kan bovendien gemakkelijk aangebracht worden. Je vult er ook probleemloos alle hoekjes, puntjes en kantjes mee.
    3. Isolatiepanelen en OSB-platen: Als je de zolder ook als opslagruimte wenst te gebruiken, dan werk je best met drukvaste isolatiematerialen of een structuur met balken waartussen je het isolatiemateriaal kan aanbrengen. Dit kan je dan afdekken met platen uit OSB.
    4. Zoldervloerisolatie met glaswol– of cellulosevlokken. Sommige zoldervloeroppervlakken zijn moeilijk te bereiken. De klassieke zoldervloerisolatiematerialen schieten dan te kort, maar er het is toch mogelijk om ook deze vloeren te isoleren. Dit kan je door door glaswolvlokken of cellulosevlokken in te blazen.

Zoldervloerisolatie: de prijzen

Zoldervloerisolatie heeft natuurlijk zijn prijs. Deze hangt af van de benodigde materialen. Onderstaande prijzen zijn gemiddelde prijzen per vierkante meter (plaatsing niet inbegrepen).

MateriaalRichtprijs
Isolatiedekens, houtwol en cellulose15 tot 25 euro
OSB-platen17 tot 25 euro
Houten ondervloer20 tot 25 euro
PUR25 tot 35 euro

Heb ik bij mijn zoldervloerisolatie recht op premies?

Voor zoldervloerisolatie kan je ook premies aanvragen. Wordt de zolder niet als woonruimte gebruikt, dan zijn er diverse isolatiepremies mogelijk en zo kan je de kostprijs van je zoldervloerisolatie gevoelig terugdringen.
Een concreet voorbeeld. Doe je beroep op een erkend aannemer, dan bedraagt de premie in 2018 6 euro per vierkante meter wanneer de isolatiewaarde van je materiaal ten minste 4,5m² K/W bedraagt. Doe je het zelf, dan krijg je 3 euro per vierkante meter aan premies.