Isolatiematerialen

Om je huis te isoleren kun je verschillende soorten isolatiemateriaal gebruiken. Iedere soort heeft zijn eigen kwaliteiten, toepassingen en prijs. Om de beste prijs-kwaliteitsverhouding te vinden geven we je alvast een overzicht van isolatiematerialen:

Isolatiematerialen: minerale wol

Glaswol

Glaswol is relatief goedkoop en is daarom ook het meest gebruikte isolatiemateriaal. Je kunt het aankopen in dekens of platen in verschillende diktes. Meer weten? Ontdek alle eigenschappen van glaswol.

Steenwol

Steenwol is iets duurder dan glaswol, maar scoort ook beter qua isolatiewaarde, brandveiligheid en geluidsisolerend karakter. Bovendien heeft het een zeer lange levensduur.

Kunststof isolatiematerialen

Isolatieplaten

Met isolatieplaten kan je snel en eenvoudig grote oppervlakten isoleren. Daarom zijn ze ideaal voor zowel dak-, vloer- als buitenmuurisolatie. Er zijn verschillende soorten isolatieplaten, afhankelijk van het gebruikte materiaal:

  • XPS isolatieplaten: makkelijk te plaatsen dankzij een handig tand-en groefsysteem. Ideaal voor vloeren, kelders en gevels.
  • EPS isolatieplaten: de goedkoopste variant. De platen bestaan uit piepschuim, waardoor ze zeer licht zijn. EPS heeft ook een hogere isolatiewaarde dan XPS.
  • PUR isolatieplaten: PUR platen zijn minder buigbaar, maar hebben wel een hogere isolatiewaarde dan EPS. Ze worden vaak gebruikt voor vloer-, dak- en buitenmuurisolatie.
  • PIR isolatieplaten: deze platen hebben een hoge isolatie- en brandveiligheidswaarde. Je vindt ze vaak terug bij platte daken.

EPS parels

EPS parels zijn eigenlijk piepschuimkorrels. Ze zijn specifiek ontworpen voor spouwmuurisolatie. Een spouwmuur isoleren met EPS parels gebeurt zeer snel en goedkoop. Lees meer over EPS parels.

PUR-schuim

Wil je de beste isolatiewaarde, dan is PUR-schuim een goede keuze. Schuimisolatie is uitermate geschikt voor oppervlakten met spleten en voegen. PUR-schuim past men vaak toe voor spouwmuur-, vloer- en dakisolatie.

Verder zijn er ook mileuvriendelijke alternatieven zoals papiervlokken, houtvezels, vlas, kurkisolatie, katoenvezels en zelfs stro en schapenwol. Stuk voor stuk 100% recyclebaar of composteerbaar en niet schadelijk voor de gezondheid bij het plaatsen. Een ideaal alternatief voor al wie zijn huis milieuvriendelijk isoleren.

Isolatiematerialen prijzen

Hoeveel kost elk isolatiemateriaal? Glaswol en piepschuim zijn de goedkoopste materialen terwijl steenwol over het algemeen 10% duurder dan glaswol is. Bij de platen zijn de EPS varianten dan weer de goedkoopste: voor een plaat met 10cm dikte betaal je ongeveer €10/m2.

Isolatie laten plaatsen: offertes vergelijken

Wil je de beste prijs-kwaliteitsverhouding vinden? Vergelijk offertes van isolatie-experten uit je buurt. Deze vakmannen kunnen je dan ook de nodige informatie geven omtrent de materialen en de tarieven die hij hanteert. Via de tool aan de rechterkant van deze pagina kun je vrijblijvend offertes aanvragen. Zo vind je gegarandeerd een erkende isolatievakman voor je project.

Meer lezen over isolatiematerialen:

Waarom kies je voor steenwol isolatie? Steenwol isolatie heeft een aantal onmiskenbare voordelen. Het heeft de reputatie bijzonder brandveilig en bovendien duurzaam te zijn.

Verder lezen

Milieuvriendelijke isolatie: De soorten materialen op een rijtje! Bij milieuvriendelijke isolatie sla je meteen twee vliegen in één klap! Enerzijds daalt je energieverbruik. Anderzijds kies je voor isolatie die ook het milieu helpt. Wij helpen je de goede keuze te maken. Hieronder vind je de belangrijkste milieuvriendelijke isolatie op een rijtje. We vertellen je de…

Verder lezen

Isoleer je dak met isolatieplaten: materiaal en prijs Je energieverbruik verlagen en je wooncomfort verhogen? Dan is dakisolatie een absolute must. Het is een slimme investering die je snel terugverdient en waarmee je op termijn heel wat kunt besparen. Je dak isoleren kan op verschillende manieren en met verschillende materialen. Isolatieplaten gebruiken is zo één…

Verder lezen

Energiezuinig wonen? Bereken de R-waarde van je isolatie   Ben je van plan om te gaan bouwen of te verbouwen, dan zul je ongetwijfeld rekening moeten houden met de isolatie van je huis en zijn isolatiewaarden. Deze waarden zijn namelijk noodzakelijk voor een efficiënte energiebesparing. De isolatie van een huis wordt uitgedrukt in verschillende waarden….

Verder lezen

‘Meten is weten’: de isolatiewaarde   Een huis (na-)isoleren begint al bij de keuze van het materiaal. Een handige maatstaf om materialen te vergelijken is de isolatiewaarde. Ze geeft aan hoe goed een bepaald materiaal isoleert. Er zijn verschillende soorten isolatiewaarden en door deze waarden te raadplegen neem je een weloverwogen beslissing, gebaseerd op harde…

Verder lezen

Glaswol, hét alternatief voor kunststofisolatie Glaswol is een klassieker onder de isolatiematerialen. Het is makkelijk in gebruik, heeft een vrij goede isolatiewaarde en kent prijs-kwaliteit weinig concurrentie. Men gebruikt het vooral voor dak- en zoldervloerisolatie, maar ook spouwmuurisolatie is een optie. De kenmerken en voordelen van glaswol Glaswol is een mengeling van gerecycleerde glasscherven met…

Verder lezen

EPS parels: waarom er geen schaarste is in de spouwmuurisolatie   Isolatieproducenten zoals Recticel verwachten dat het tekort aan isolatiemateriaal de hele zomer zal aanslepen. Gelukkig heeft de schaarste geen enkele impact op spouwmuurisolatie. Daar gebruikt men namelijk andere materialen, zoals EPS parels. Het isolatiemateriaal is goedkoop en de plaatsing neemt maar één à twee…

Verder lezen

PUR isolatie: schuimisolatie op zijn best In de zoektocht naar het beste isolatiemateriaal op de markt moeten we het hebben over PUR isolatie. Het heeft een zeer goede isolatiewaarde en kent een ruim toepassingsgebied. Zo wordt het niet alleen gebruikt voor de isolatie van platte en schuine daken, maar ook vloeren en zelfs spouwmuren. Doordat…

Verder lezen